Motoristi auta autoilijaa, näy!

Moni kokenut moottoripyöräkouluttaja kehottaa omaksumaan ajattelutavan, että motoristi on liikenteessä näkymätön ja tämän periaatteen mukaan ajaa ennakoivasti. Hyvä neuvo EMPY:n jäsenyyden säilyttämiseen. Tästä ajattelutavasta huolimatta kannattaa tehdä itsestään mahdollisimman näkyvä, siihen löytyy useita keinoja.

***

Motoristit kokevat joutuvansa vaarantilanteisiin, koska autoilijat eivät havaitse heitä. Liikenneturvan mukaan motoristi voi vaikuttaa näkyvyyteensä miettimällä omia ajovarusteita, valojen käyttöä, ajonopeutta ja ajotapaa.

Auton ja moottoripyörän törmätessä motoristi on heikoilla. Motoristia ei suojaa metallikuori. Onnettomuuksien välttämiseksi motoristi voi satsata omaan näkyvyyteensä.

”Näkyvyys on monitahoinen asia: värikäs vaatetus, valojen oikea käyttö, nopeus ja ajolinjat auttavat motoristia näkymään”, pohtii Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Moottoripyörä on huomattavasti vaikeampi havaita liikenteessä kun auto. Lähestyvän moottoripyörän nopeutta ja etäisyyttä on vaikea arvioida risteys- tai kohtaamistilanteissa. Siksi motoristia ei aina havaita hyvissäkään sääolosuhteissa.

Vuoriston mukaan motoristin ajotapa ja sijoittuminen merkitsevät paljon.”Motoristin kannattaa välttää autojen katvealueissa ajamista, samoin jonojen keskellä. Ajamalla kaistan keskellä motoristi ottaa oman paikkansa liikenteessä.”

Näkyvyyttä parantaa myös, että pitää riittävää etäisyyttä edessä ajavaan. Jos motoristi ajaa aivan edessä liikkuvan auton perässä, vaaratilanne voi syntyä vastaantulijan kääntyessä yllättäen motoristin eteen.

Nopeus, valot ja vermeet

Ajonopeus vaikuttaa havaittavuuteen. Kun moottoripyöräilijä pitää kiinni nopeusrajoituksista ja välttää rajuja kiihdytyksiä, hän ei yllätä muita tielläliikkujia liikenteen yleisestä rytmistä poikkeavalla ajollaan.

Oikea ajovalojen käyttö parantaa havaittavuutta. Oikea valinta on käyttää lähivaloja. Kaukovalojen käyttö vaikeuttaa muiden tielläliikkujien tekemiä arvioita motoristin nopeudesta ja etäisyydestä.

Ajovarusteista motoristin näkyvyyteen vaikuttaa eniten kypärän väri. Valkoinen ja kirkkaat värit näkyvät parhaiten. Tänä keväänä koulutusohjaaja Toni Vuoristo on ilokseen havainnut myös, että monet motoristit ovat pukeneet päälleen myös huomioliivit. ”Sehän on lähes ilmaista näkyvyyttä.”

Moottoripyöräilijän, jos kenenkä, kannattaa ennakoida liikenteessä ja varmistaa itselleen tarvittava aika ja tila turvalliseen liikkumiseen. Omasta näkymisestä huolehtiminen on osa ennakointia. Liikenneturva kampanjoi tänä vuonna 2009 motoristin näkyvyydestä yhteistyössä poliisin ja moottoripyöräkerhojen kanssa.

Teksti: Liikenneturva

Itse olin muutama päivä sitten taajama-ajossa lähellä saada autoilijan syliin. Tilanteessa säikähti tosin enemmän tämä autoilija kuin minä, mutta se oli taas terve muistutus siitä, että moottoripyöräilijä on todella usein kuolleessa kulmassa. Ajan itse usein myös isolla lähes umpikorisella pakettiautolla, jolla ajaessa arvostaa sitä, että moottoripyöräilijä ”käy näyttäytymässä” sivupeileissä (taustapeilistä näkee vain auton sisätiloihin), mikäli aikoo syystä tai toisesta ajaa auton takana. Ja tässä omassa tuoreessa läheltä piti tilanteessa kyseessä oli tavallinen henkilöauto, josta pitäisi olla hyvä näkyvyys joka suuntaan, mutta…

Kuinka sinun ajokautesi on lähtenyt käyntiin? Kommentoi!

Uusin numero