Motocrossin SM-sarjan avaus tiukkaa vääntöä

Eero Remes ei vuosi sitten jättänyt mitään epäselvyyksiä mestarista jyrätessään voitosta voittoon, Porin Yyterin hiekkalaarissa ajettu kauden 2010 avauskisa oli puolestaan huipputasainen. Kummankin erän voittaja otti samalla uransa ensimmäisen yleisen sarjan SM-erävoiton.

Avauserä sujui vielä voittajan osalta ennakko-odotusten mukaan, Ludde Söderberg otti odotetun voiton. Aika-ajossa kaikki ns. asiantuntijat pohja-ajallaan yllättänyt Miika Oinonen näytti kuitenkin, että loukkaantumisten jälkeen myös kuntopohja on saatu mallilleen ja vei kakkossijan vain reilut viisi sekuntia voittajasta jääneenä. Erän kolmoseksi päästeli uransa ensimmäistä yleisen sarjan henkilökohtaista SM-kisaa ajanut Atte Jousi, joka olikin erän jälkeen enemmän kuin tyytyväinen avaukseensa uudessa luokassa.

Erän epäonnensoturi oli Niko Koskela joka päästeli puoli erää tiukasti kakkosena, mutta vaihdepolkimen katoamisen jälkeen vauhti ymmärrettävästi hiipui. Koskela onnistui kuitenkin sinnittelemään maaliin viidentenä.

Toisessa erässä mentiin todella kauan tiukassa kolmen kärjen muodostelmassa, jossa ei ihme kyllä pariinkymmeneen minuuttiin edes ohiteltu. Koskela veti letkaa, Jousi ajoi kakkosena ja hiukan vaisumman startin saanut Söderberg nousi toki nopeasti kolmanneksi, mutta ei päässyt Jousen ohi.

Sitten muutama kierros ennen maalia alkoi sattua ja tapahtua. Ensin Koskela kaatui ja putosi kolmanneksi. Lähes samantien myös Söderberg syleili Yyterin pehmeää hiekkaa ja näin ykskaks Jousi huomasi olevansa johdossa ja Koskela kakkosena. Kolmanneksi viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Jousen johto olikin jo reilut kaksikymmentä sekuntia ja näin hän sai ajaa nautiskellen voittoon. Söderbergin vaikeudet eivät loppuneet pieneen kaatumiseen, takaiskunvaimentimen tunnit tulivat täyteen ja hän putosi vielä neljänneksi.

Kolmossijan kuittasi Juuso Matikainen, jolle alkanut kausi on myös ensimmäinen A-luokassa, joten nuorten esiinmarssi oli kokonaisuutena vahva.

Kun kärkisijoilla ajettiin varsin sattuvasti ristiin, on tilanne kauden jatkoa ajatellen vähintäänkin katsojaystävällinen. Jousi jatkaa kesäkuussa Orimattilassa 45:n pisteen turvin sarjaykkösenä, Söderbergin sarake näyttää kahta pinnaa vähempää ja Koskela pääsee kotiradalleen seitsemän pinnan takamatkalta. Toisessa erässä alussa kauas kärjestä jäänyt Oinonen ehti ruutulipulle kahdeksantena ja keräsi loppujen lopuksi vain kolme pistettä Koskelaa vähemmän, Matikainen puolestaa päätyi tasapisteisiin Oinosen kanssa.

14-18-vuotiaiden MXJ:ssä kärjessä painelivat viime kauden MXC/A:n Suomen Cupin kärkipojat. Aki Manninen oli päivän kunkku erävoitolla ja kakkossijalla. Tiimikaveri Joona Marin ajoi ensimmäisen erän kolmoseksi ja paransi toisessa voittoon. Santeri Kinnunen väänsi kärkiryhmässä kummassakin erässä, mutta kaatui molemmissa erissä kertaalleen ja sai tyytyä toiseen ja viidenteen sijaan. Kun Mika Tamminen keräsi Kinnusen kanssa saman pistemäärän ja Matias Savo oli päivän totaalin viides, näyttää luokka tässä vaiheessa olevan tilanteessa tilanteessa Racing Bike Finland vastaan Jämsän Seudun Moottorikerho.

Kummankin sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 6.6. Orimattilassa.

Uusin numero