Motocrossin sisärata Raision entiseen jätevedenpuhdistamoon

– Pääsimme joulun alla Raision kaupungin kanssa sopimukseen ja aloitimme radan rakennustyöt jo sunnuntaina. Aluksi tasoitamme radan hiekkapohjan, minkä jälkeen alkaa kallioseinien vuoraus turvallisuussyistä vanerilevyillä. Sen jälkeen pääsemmekin aloittamaan varsinaisen radan rakentamisen. Myös valaistusta parannetaan, ja tavoitteemme on se, että rata on ajokäytössä vielä tämän talven aikana, Turun Seudun Moottoriurheilijoiden puheenjohtaja Harri Riitamo selvitti.

Raision Temppelivuoren alueella (os. Puhdistamonnousu, Raisio) oleva, kallioon louhittu jätevedenpuhdistamo on peräisin 1960-luvulta, mutta lokakuun 2009 jälkeen luolissa ei ole ollut varsinaisesti minkäänlaista toimintaa.

Raision kaupungin puolesta motocrossin sisärata otettiinkin avoimin mielin vastaan. Raisioon valmistui viime kesäkuussa motocrossin ulkorata ja nyt rakenteilla oleva sisärata mahdollistaa ympärivuotisen harrastamisen kesäoloissa.

– Kaupunki on tehnyt Turun Seudun Moottoriurheilijoiden kanssa tilasta käyttöoikeussopimuksen, eikä tilan käytöstä peritä vuokraa. Kaupungille radasta ei aiheudu kuluja, vaan yhdistys rakentaa radan ja vastaa kaikista rakentamiseen ja käyttöön liittyvistä kuluista, Raision kaupungin insinööri Vesa-Matti Eura selvittää.

– Täällä on kolme luolaa, joista kaksi on ollut vedenpuhdistamon käytössä. Radan luola on ollut niin sanotusti varalla, mutta jätevedenpuhdistamon toiminta ei koskaan laajentunut sen puolelle. Tilaa on käytetty lähinnä varastona, mutta varsinaista käyttöä sillä ei ole ollut.

– Jätevedenpuhdistamon ympäristö on suunnitteluasteella, eikä luolaankaan saa vielä tällä hetkellä rakentaa kiinteästi. Tässäkin valossa tila on hyvä saada toistaiseksi voimalla olevalla sopimuksella hyötykäyttöön.

Sisäradan luolan lattia on metrin korkeudella merenpinnasta, mutta varsinaisesti paikka sijaitsee parikymmentä metriä luolan sisääntuloaukon alapuolella.

Radalle on varattu noin 120 metriä pitkä, 14-18 metriä leveä ja 12 metriä korkea tila. Ilmanvaihto hoidetaan koneellisesti. Tilan lämpötila pysyy plussan puolella ympäri vuoden.

Kaksi muuta, kaikille avointa motocrossin sisärataa sijaitsevat Ylöjärvellä ja Imatralla.

* Kuvassa Turun Seudun Moottoriurheilijoiden puheenjohtaja Harri Riitamo. Kuva: Marko Vihriä
 

Uusin numero