Motocrossin lajiryhmä ohjeistaa seuroja kilpailujen hakemisesta

Suomen Moottoriliitto (SML) ohjeistaa perinteisesti kilpailunjärjestäjiä hakemaan kilpailuja seuraavalle kaudelle elokuun loppuun mennessä. Motocrossin osalta alustava kilpailukalenteri laaditaan 13. lokakuuta mennessä, minkä jälkeen kerhot voivat hakea kilpailuja. Alustavassa kilpailukalenterissa pyritään huomioimaan kansainväliset sarjat ja mahdollisuuksien mukaan Suomessa ajettavat muut lajit. Alustava kilpailukalenteri sisältää merkinnät SM-, Suomen Cup- ja MX-liigaosakilpailujen sekä kansallisten kilpailujen kilpailupäivistä ja kilpaluokista.

Kilpailuhakemukset koskien kauden 2016 kilpailuja tulee toimittaa Suomen Moottoriliiton toimistolle 27. marraskuuta 2015 mennessä.

Lopullinen kilpailukalenteri julkaistaan joulukuun aikana. Menettely siis poikkeaa SML:n 26. kesäkuuta julkaistusta kerhotiedotteesta aikataulun osalta.

SML:n lajipäivät järjestetään 24. lokakuuta. Lajipäivillä käydään alustavan kilpailukalenterin lisäksi läpi lajiryhmän kehitysehdotukset, sääntömuutosehdotukset ja sarjamuotoiset kilpailuformaatit. Lajipäivien paikka ja tarkempi aikataulu tiedotetaan myöhemmin.

Kauden 2016 kilpailu-
formaatit ovat vielä auki

Lajiryhmän näkemyksen mukaan ja saaman palautteen perusteella soolopyörien SM-sarjojen (MX1, MX2, MXC/A) yhteinen kilpailupäivä on toiminut sekä kilpailullisesti että kerhojen ja yleisön näkökulmasta. Huolenaiheena on kuitenkin MXC/A-luokan kuljettajien vähyys, minkä takia MXC-luokkajakoa mietitään.

Suomen Cup -luokkien kohdalla MXJ vaikuttaa toimivalta, mutta veteraanien ikärajat / -luokat voivat muuttua. Alaikäraja, MXV35, tullee kuitenkin säilymään nykyisellään.

MX-liigalla vaikuttaisi edelleen olevan paikkansa kilpailukartalla. MX-liigan luokkajako mietitään.

Yksittäisiä kansallisia kilpailuja saisi olla enemmän. Yleisesti on tärkeää, että luokkia on oikea määrä ja sopivalla ikäjakaumalla sekä tasoportailla. Seurojen kannalta on tärkeää, että kilpailut ovat taloudellisesti kannattavia.

Huomioita kilpailuista

Ratatuomarit / lippumiehet eivät saa Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n sääntöjen mukaisesti käyttää keltaisia (heijastin)liivejä kilpailuissa. Keltainen liivi voi sekoittua keltaiseen lippuun ja siten hämätä kuljettajia. Seurojen tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei rata-alueilla ole sinne kuulumatonta väkeä kilpailuissa. Varsinkaan lapset eivät saa olla rata-alueella.

Tulevat kilpailut
ja tapahtumat

Mäntyharjun Moottorikerho ry järjestää MXC- ja SM-luokkien kerhojoukkuekilpailun Mäntyharjulla 19.-20. syyskuuta.

Turun Seudun Moottoriurheilijat ry järjestää MX65- ja MXV-luokkien epävirallisen kerhojoukkuekilpailun 26.-27. syyskuuta. Kyseessä on uusi kilpailumuoto. Kilpailu ajetaan Vakka-Suomen Moottorikerho ry:n hallinnoimalla Laitilan Krouvinnummen radalla. Viikonlopussa on mukana myös MXA-, MXB-, MXJ- ja MXC-luokkien kansallinen kilpailu. MXC-luokassa ajavat yhdessä kaikki MXC-luokat, eli MXC/C, MXC/B ja MXC/A.

Lajiryhmän vahvuuteen on liittynyt uutena jäsenenä offroad-piireissä todella kokenut Erkki Heikkinen, joka osallistui myös lajiryhmän tuoreimpaan kokoukseen. Heikkisen päävastuualueena tulee olemaan toimitsija- ja kerhokoulutus.

Lajiryhmä kokoontuu seuraavan kerran 16. syyskuuta. Kauden 2016 kehitys- ja sääntöasiat ovat lajiryhmän viimeistelyvaiheessa 10.-11. lokakuuta, minkä jälkeen lajiryhmän ehdotuksista tiedotetaan ja käydään läpi SML:n lajipäivillä 24. lokakuuta.
 

Uusin numero