Motocrossin lajiryhmä löi lukkoon kauden 2015 kilpailukalenterit ja -formaatit

Kokouksen ensimmäisenä aiheena käsiteltiin rekisteröimättömien pyörien pakollisia liikennevakuutuksia, joiden hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti. Hintojen pelätään nousevan edelleen, todetaan lajiryhmän tiedotteessa.

Motocrosspyöriin tarjolla olevien liikennevakuutusten hinnat ovat nousseet kohtuuttomiksi ja uusien pyörien myynti on romahtanut. Tämä on vakava ongelma ja harrastajamäärät tulevat vähenemään reilusti tulevaisuudessa ilman vakuutusmaksujen laskemista tai vakuutuslain muuttumista.

Suomen moottoriitto osallistuu lähipäivinä strategiakokoukseen yhdessä AKK:n kanssa. Kokouksessa linjataan käytännöntoimet liikennevakuutuksen suhteen. Lajiryhmä miettii omalta osaltaan etenemiskeinoja, jotta harrastaminen olisi tulevaisuudessa järkevänhintaista.

Kilpailuformaatit
muuttuvat  2015

SM-viikonlopuissa sunnuntaina kilpaillaan MX1- ja MX2-luokkien SM-pisteistä sekä MXC/A-luokan mestaruussarjan pisteistä. MXC/A:lle haetaan SM-arvoa, mutta jollei SML:n hallitus myönnä sitä, jatkaa MXC/A Suomen Cup -arvolla.

Veteraanien luokkajaot ja ikärajat säilyvät entisellään. Naiset (MXD) eivät kilpaile enää veteraanien Suomen Cupin yhteydessä.

MX-liigan luokkajako uudistuu siten, että lauantaina kilpaillaan MX65- ja MXC/C-luokissa sekä MXC/B- ja MXC/A-luokat yhdistävässä luokassa. Sunnuntaina ajetaan MX125-, MXD- ja MXB-luokissa.

MXJ-luokka poistuu MX-liigasta. MX65-luokalle ei tule aika-ajoa, vaan tarvittaessa ajajajoukko jaetaan kahteen tai useampaan ryhmään nykyiseen tapaan arpomalla.

Yleisesti kansallisella tasolla MXC/C, MXC/B ja MXC/A säilyvät edelleen MXC-luokkina.

Kilpailuformaatit
kaudelle 2015

SM-viikonloppu:
Lauantai:
– MXJ Suomen Cup
– MXV35, MXV45,  MXV55 Suomen Cup tai MXSV ja ATV SM.

Sunnuntai:
– MX1 ja MX2 SM, MXC/A SM arvoa esitetään SML-hallitukselle

MX-liiga-viikonloppu:
Lauantai:
– MX65, MXC/C
– MXC/B + MXC/A (ajavat samassa aika-ajossa ja jaetaan aikojen mukaan  kahteen finaalilähtöön)

Sunnuntai
– MX125, MXD ja MXB
– A- ja B-finaalit järjestettävä

Merkittävimmät sääntö- ja
toimintatapamuutosesitykset

MXJ:llä vain Suomen Cup, joka aina SM-osakilpailujen (MX1, MX2, MSV, MXATV) yhteydessä. MXJ ei kuulu enää MX-liigaformaattiin.

MXC/A:lle esitetään edelleen SM-arvoa (SML hallitus ei hyväksynyt kokouksessaan 29.11.2014). Osakilpailut ajetaan aina MX1 / MX2 SM-päivinä. MXC/A-luokan kuljettajilla mahdollisuus osallistua MX-liigan osakilpailuihin.

MX1 ja MX2 ajavat samana päivänä kuten kansainvälisissä kilpailuissa.

MXV-luokat jatkavat kaudella 2014 totutuissa sarjoissa, MXV35 ja MXV45 ja MVX55. Aiemmin kaavaillun veteraaniluokan jakamista viiden vuoden välein tehtyihin sarjoihin pidetään hyvänä suunnitelmana, mutta uudistuksen käytännön suunnittelua jatketaan ja ainakin siirtymävuosi tarvitaan.

MXD-luokka siirtyy
MX-liigaformaattiin

MXV55-luokan kanssa yhtä aikaa ajettavaksi harkitaan Classic EVO -luokkaa (pyörät vm. 1990 saakka).

Lajiryhmä kävi läpi kilpailuhakemukset ja kaikki halukkaat ovat saaneet kilpailunsa haluttuun aikaan lukuun ottamatta Turun Seudun Moottoriurheilijoita (MX-liiga) ja Lappeenrannan Moottorikerhoa (SM-supercross).

Kalenterissa auki olevat kilpailunjärjestäjät ovat 9.-10.5. MXJ SuomenCup + MXSV ja ATV SM, 1.-2.8. MX-liiga, 5.-6.9. MX-liiga. Mainitut kilpailut ovat kerhojen vapaasti haettavissa.

Kilpailukalenteri 2015 on julkaistu SML:n nettisivuilla www.moottoriliitto.fi.

Supercross

Supercrossilla ei ole SM-arvoa kaudella 2015. Säännöt muuten voimassa.

Muutoksista aiheutuvat sääntömuutokset:
MXC/C-luokan kuljettaja saa ajaa koko kauden loppuun ilman nousupakkoa samassa luokassa.
MXC/B-luokan kuljettaja, joka ajaa MX-liigan osakilpailussa top 10 -sijoituksen, lunastaa oikeuden osallistua MXC/A Suomen Cup -osakilpailuun (mahdollisesti SM).
MXC/A-luokan kuljettajilla on halutessaan oikeus osallistua MX-liigan osakilpailuihin.
MXJ-luokan kuljettaja, joka ajaa Suomen Cupin osakilpailussa top  10 -sijoituksen, lunastaa oikeuden osallistua MX2 SM-osakilpailuun.
SM- ja Suomen Cup -sarjojen pisteisiin lasketaan kaikki erät. Viimeisessä kilpailussa jaetuista ”tuplapisteistä” luovutaan kaikissa luokissa.

SM-erien pituus: 25 min + 2 kierrosta.
MXJ-erien pituus: 20 min + 2 kier.
MXC/A-erien pituus: 20 min + 2 kier.

Uuden lajiryhmän muodostavat jäseninä Jussi Nikkilä, Markku Nissinen, Jani Saarinen, Roy Lindgren, Janne Vanhanen, Marko Vihriä ja Kusti Manninen. Lajipäällikkönä toimii Arto Jokinen. Nissinen ja Saarinen olivat estyneitä osallistuakseen tiistaiseen kokoukseen.

Kokouksessa vierailivat Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist sekä valmennuspäällikkö Tomi Konttinen.

Uusin numero