Motocrossin joukkue SM-kisojen historiaa

Hyvinkää on napannut mestaruuden kaikkiaan kahdeksan kertaa. Viimeksi 2009, jolloin joukkueessa ajoivat Atte Jousi, Antti Pyrhönen ja Jukka Pirinen. Hyvinkään kenties kaikkien aikojen ”Dream team” oli 1977-1978, jossa ajoivat nelinkertainen maailmanmestari Heikki Mikkola, Matti Tarkkonen, Göte LiIjegren ja Anssi Oksanen.

Ylivoimaisesti eniten mestaruuksia on kuitenkin Vantaan MK:lla. Vantaan MK:n nimellä heillä on peräti 12 mestaruutta. Tähän kun lisätään Tikkurilan Moottorikerhon nimellä aiemmin tunnetun Vantaan MK:n kolme mestaruutta, niin päästään yhteensä 15:sta mestaruuteen. Tikkurilan MK:n nimi vaihtui Vantaan MK:ksi 1970-luvun loppupuolella. Viimeksi Vantaa on ottanut mestaruuden 2007. Varsinkin 1970-luivulla mestaruuksista taistelivat ajoittain todella tulisesti juuri Hyvinkää ja Vantaa/Tikkurila.

Helsingin MK:lla on myös enemmän mestaruuksia kuin Hyvinkäällä. Helsinki onkin vienyt mestaruuden yhdeksän kertaa. Ensimmäisen he nappasivat 1966 ja viimeisin on viime vuodelta (2010). Hyvinkäällä on nyt siis mahdollisuus tasoittaa mestaruudet Helsingin kanssa, jos onnistuvat voittamaan kotiradallaan.

Turulla on myös mestaruuksia kunnioitettava määrä; kuusi.
Yksi, kenties erikoisimmista mestaruuksista on vuodelta 2003, jolloin mestaruus meni KTM Cross Country Clupin nimiin.
Joukkuemestaruus on jäänyt ajamatta kolme kertaa; 1965, 1973 (energiapula!) ja 1985.

Tapio Vuori

Lähde: Moottoriliiton nettisivut (josta löytyy mitalikolmikkojoukkueet 1964-2010. www.moottoriliitto.fi

Kuva: HyMK:n 50-vuotis historiikki kirjasta.

Uusin numero