Motocross MX1 SM 2/5 ja MXC/A (juniorit) Suomen Cup 2/7 Karkkila 27.6.

Kauteen 2007 aktiiviuransa päättäneet Niko Kalatie ja Hannu Poikela olivat mukana muistelemassa menneitä, eikä vanhoilta virtuooseilta ainakaan vauhtia puuttunut.

Poikela näytti jo aika-ajossa, että vanha vauhti löytyi arkiston hyllyltä helposti, tuloksena lähes sekunnin pohjat ennen Jussi Nikkilää. Harri Kullas ei tahtonut löytää 49:n kilpailijan ryhmästä rakoa, jossa ajaa puhdas kierros, mutta viimeinen yritys tuotti kolmanneksi nopeimman ajan. Remes oli yllättäen vasta kuudenneksi nopein, nuoriso-osaston Mikko Jumppanen ja Niko Koskela ottivat arvokkaan päänahan.

Ensimmäisessä erässä Kalatie näytti, että miehen vanha tavaramerkki, loistava lähtörefleksi toimii edelleen. Mies säntäsi kotiyleisön riemuksi kärkeen, saaden pikkuluokan pyörällä ajaneen Kullaksen kantaansa. Jo ensimmäisellä kierroksella kaksikko sai seuraa Nikkilästä, Poikelasta ja Remeksestä.

Tämä viiden kilpailijan nippu ajoi huimaa kisaa kymmenisen minuuttia. Sitten alkoi näkymään huippu-urheilijan uraa jatkavien ja ”eläkeläisten” kuntopohjan ero. Kalatie ja Poikela joutuivat jäämään kisaamaan keskenään neljännestä sijasta. Nikkilä sinnitteli Kullaksen ja Remeksen kanssa kahdenkymmenen minuutin kohdalle asti, sitten taas nähtiin ammattimaisesti urheilevien ja leipätyötäkin tekevien ero.

Kullas vei joukkoa pienen etumatkan turvin Remekseen, mutta Nikkilän oli pakko tyytyä varmistelemaan kolmatta sijaansa, kun miehen sanoin käsistä yksinkertaisesti loppui pito.

Vaikka Kullas pääsikin jo välillä karkaamaan, Remes otti hurjan loppukirin ja haastoi 17-vuotiaan Kullaksen kamppailuun erävoitosta kahdella viimeisellä kierroksella. Tällä kertaa nuoruus jyräsi kokemuksen, Remes pääsi kiinni kantaan, mutta Kullaksen erävoitto kirjattiin aikakirjoihin reilun 0,8:n sekunnin erolla. Nikkilä otti varmaakin varmemman kolmossijan, Poikela puolestaan kukisti ”eläkeläisten” kamppailussa Kalatien viidenneksi.

– Oli tärkeää saada hyvä lähtö, KTM loikkasi puomilta irti hyvin ja menin ensimmäiseen mutkaan Kalatien perässä. En edes lähtenyt haastamaan Nikoa avausmutkissa, vaan otin varman päälle siinä vaiheessa kakkospaikan. Eero pääsi lopussa vielä yrittämään, mutta sain pidettyä ykköstilan ja hyvä niin, tyytyväinen Kullas totesi.

Toinen erä oli lähdön puolesta ensimmäisen toisinto. Kalatie säntäsi taas kärkeen isomman luokan kaksitahtisellaan ja Kullas todisti jälleen, että pikkuluokan pyörälläkin ehtii ottaen kakkospaikan. Avauskierrokselta tultiin muuten samalla kärkiviisikolla kuin ensimmäisessäkin, mutta Poikela kompuroi ja jäi hännille.

Poikelan poissaolo kärkiryhmästä ei muuttanut asetelmia sen kummemmin, nyt kuitenkin Kullas nousi kärkeen hiukan aikaisemmin kuin ensimmäisessä erässä. Remes puolestaan teki kierroskaupalla töitä ohittaakseen Nikkilän, ja kun hän vihdoin nousi kakkoseksi, Kullaksella oli jo noin seitsemän sekunnin johtomarginaali. Jälleen nähtiin Remeksen huima kahden viimeisen kierroksen hyökkäys, hän pääsi kiinni kantaan, mutta joutui jälleen taipumaan kakkoseksi vajaan sekunnin erolla.

– Kaksi viimeistä kierrosta tulin todella täysillä, siinä oli parikin tilannetta, että pyörä ei enää ollut ihan hallinnassa, mutta se ei nyt ihan riittänyt, Remes totesi.

Välillä kilvanajo näytti jopa niin totiselta, että nykyisin enduron MM-sarjaa KTM:n tehdasteamissa ammatikseen ajavalta Remekseltä jopa udeltiin työnantajan kantaa SM-motocrossien ajamiseen.

– Kyllä ne on tykänneet että ajan crossiakin, ei sieltä ole suuremmin painostettu ottamaan varman päälle, Remes kuittasi epäilyt.

Nikkilä vankisti asemiaan sarjassa päivän toisella kolmossijallaan, Kalatie puolestaan ajoi neljänneksi ennen Jukka Piristä.

Koko SM-sarjan kannalta Nikkilä näyttäisikin nyt olevan vahvoilla, vaikka Kullas on voittanut kaikki neljä erää, hän ei EM-sarjan päällekkäisyyksien vuoksi pysty ajamaan kaikkia kisoja. Näin ollen Nikkilä jatkaa kautta kuudentoista pisteen karkumatkalla Iiro Laitiseen. Porissa avauskisan molempien erien kakkoseksi ajanut Toni Eriksson potee katkennutta solisluuta, toipumisen nopeus lienee yksi varsin merkittävä tekijä luokan mitaleiden jaossa.

Junioreiden Suomen Cupissa Eetu Salo oli Karkkilan saviradalla täysin pitelemätön. Ensimmäisessä erässä hän joutui tekemään tiukasti töitä voiton eteen, kun tiimi- ja seurakaveri Aki Manninen oli tiukkana kantona kaskessa. Toisessa erässä Salo lienee kirjoittanut jo suomalaisen motocrossin historiaa, hän repi jo avauskierroksella noin yhdeksän ja puolen sekunnin eron kakkoseen ja sen jälkeen hän pystyi keskittymään voiton varmistamiseen.

Salo on nyt ottanut neljästä erästä kolme voittoa, joten hän väänsi jo tässä vaiheessa melkoisen henkisen yliotteen kanssakilpailijoistaan.

Junioreiden Suomen Cup jatkuu 25.7. Vantaalla Supercross-SM:n yhteydessä, MX1:n seuraava SM-osakilpailu ajetaan 1.8. Sipoossa.

Teksti ja tulokset:
Totti Raittila
TR-Tuotanto

Uusin numero