Moto3-luokan maailmanmestaruus ratkaistaan huikeassa trillerissä

Ajo Motorpsortin Red Bull KTM-tehdastiimin Luis Salom lähtee jännitysnäytelmään kahden pisteen etu puolellaan espanjalaiseen maanmieheensä Maverick Vinalesiin. Mestaruudessa kiinni oleva kolmas espanjalaiskuljettaja Alex Rins ei ole hänkään jäänyt kärjestä kuin viisi pistettä.

Matemaattisia vaihtoehtoja mestarin selvittämiseksi on monia, mutta käytännössä ja koko kauden tapahtumia peilaten käsikirjoitus Ricardo Tormo-radalle on laadittu tähän tyyliin: Valencian voittaja korjaa koko potin.

Huippunopeaan espanjalaiskaartiin lukeutuva Alex Marquez saavutti uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton viime sunnuntaina Motegin radalla Japanissa. Marquezin saavutusta ei sovi suinkaan väheksyä, mutta sekä Salom ja Rins olivat joutuneet keskeyttämään kisan ennen maalisuoran taistelua tuhannesosasekunneista.

Tosiasia on se, että Marquez ei ole sittenkään, ei ainakaan vielä, pystynyt vastaamaan Salomin ja Rinsin vauhtiin voittoväännöissä.

– Onhan tästä tulossa todellakin jännittävä päätös hienolle kaudelle. Siitä lähdetään, että Salom tulee Valenciassa maaliin ennen Vinalesia sekä Rinsia ja mielellään tietenkin voittajana. Ja sekin on aivan mahdollista, että voittaja tulee tämän kolmikon ulkopuolelta. Sen jälkeen niitä matemaattisia vaihtoehtoja on kärkikolmikon sijoituksista riippuen monia, toteaa Ajo.

Historian tiukin tilanne
nykymuotoisessa sarjassa

Jos lähtökohtana kauden 17:nteen ja viimeiseen osakilpailuun pidetään sitä, että voittaja löytyy triosta Salom-Vinales-Rins, niin suomalaistallille ainoa vaihtoehto on se, että mestaruuden kruunaa kauden kahdeksas osakilpailuvoitto. Voitosta irtoaa 25, kakkossijasta 20 ja kolmossijasta 16 pistettä.

Jos taas Rins voittaa ja Salom sijoittuu toiseksi, niin he päätyvät tasapisteisiin. Molemmilla on siinä tapauksessa plakkarissaan seitsemän voittoa, jolloin toiset sijat ratkaisevat. Silloin Rins vetää pitemmän korren mestaruuden osalta.

Vinalesilla ei ole varaa – ei millään sijoituksella – päätyä tasapisteisiin Salomin tai Rinsin kanssa. Vinalesilla on koossa tältä kaudelta ”vain” kaksi voittoa.

Nykymuotoisessa MM-sarjassa tilanne ei ole ollut vielä koskaan ennen yhtä tiukka mestaruuden osalta.

Vastaavaa tapailtiin kaudella 1990 ja silloisessa 125-kuutioisten luokassa, kun saksalainen Stefan Prein (169), italialainen Loris Capirossi (162) ja hollantilainen Hans Spaan (160) lähtivät Phillip Islandin radalla Australiassa ajettuun kauden päätökseen yhdeksän pisteen sisällä.

Vuonna 2011 päättyneellä pitkällä urallaan yhteensä 328 GP:tä ajanut Capirossi juhli silloin mestaruutta.
 

Uusin numero