Moottoriurheilunäyttelyssä ajetaan Ouninpohjaa

Helsingin Jäähallissa järjestettävässä näyttelyssä on kokeiltavissa useita erilaisia laitteita kahden näytteilleasettajan, RS2SIM:in ja Team Simracin osastoilla.

Ajosimulaattoreita hyödynnetään nykyisin moottoriurheilussa yhä enemmän formula ykkösiä myöten. Kun kilpa-autoilun kuninkuusluokassa testaamista on rajoitettu, ottavat GP-kuskitkin tuntumaa uusiin säätöihin ensin simulaattoreissa. Yleisölle suosituimmiksi ovat kuitenkin osoittautuneet rallisimulaattorit.

”Meillä on mahdollista käyttää myös rallicross- tai rataohjelmia, mutta suuri yleisö on mieltynyt ehdottomasti eniten ajamaan rallin erikoiskokeita. Se näyttää olevan kokemuksena selvästi vaikuttavin”, kertoo Pasi Panula-Ontto, jonka RS2SIM -osastolla on kokeiltavissa sekä ammatti- että huvikäyttöön tarkoitettuja ajosimulaattoreita. Säätöjä näissä voi vaihdella aivan samalla tavoin kuin oikeassa ralliautossakin.

”Jari Ketomaakin kiitteli viime kesänä, että meidän laitteemme antaa rallin ajosuoritukseen niin aidon tuntuman kuin ylipäänsä simulaattorilla on mahdollista”, kehaisee Panula-Ontto. Niinpä esimerkiksi Jyväskylässä WRC-debyyttinsä ajanut Matti Rantanen otti tuntumaa Ford Focus WRC:hen juuri RS2SIM:in laitteistolla.

Team Simracin osastolla pääsee kuitenkin istumaan simulaattoriin, joka päällisin puolin antaa vieläkin autenttisemman vaikutelman rallin ajosta. Tämä laite nimittäin on tehty varsinaisen ralliauton – tehdastalli M-Sportin rakentaman Ford Focus WRC -kopion – ympärille.

Siinä ajotuntumaa elävöittää myös liike, sillä autoa keikuttaa viisi sähkömoottoria. ”Ne reagoivat paljon nopeammin kuin aiemmin käytetty paineilmajärjestelmä ja näin tuntuma auton sisällä vastaa aidommin rynkytystä rallipikataipaleella”, kertoo Simracin Hannu Kosonen.
Simracin Fordissa näyttelyvieras voi muun muassa kokeilla miltä tuntuu ajaa läpi WRC-kuskien maailman hurjimmaksi erikoiskokeeksi äänestämä Ouninpohja. Tämä legendaarinen pikataival on mallinnettu erittäin tarkasti tuulilasista avautuvaan maisemaan, joka todellisuudessa vaihtuu auton edessä viiden metrin päässä olevalla jättiscreenillä.

VM Motorsport Show 16.-17.1.2010
Helsingin Jäähalli
Avoinna: la 10-18, su 10-17.
Lippu: 20 €, alle 12-v ilmaiseksi aikuisen seurassa
Ennakkoliput: Menolippu.fi ja Lippupalvelu.

Uusin numero