Moottoripyörien käsittely- ja teoriakokeet uudistuvat 

Moottoripyörän uudessa käsittelykokeessa painotetaan aikaisempaa enemmän todellisten liikennetilanteiden hallintaa, motoristin liikenteessä tarvitsemia taitoja sekä kokeiden tasalaatuisuutta.
Trafin uudistettu ajokoeohje julkaistaan vielä tällä viikolla ja se tulee voimaan 1.4.2018. 

Teoriakokeessa on jatkossakin sekä kuva- että monivalintakysymyksiä, mutta uutena mukaan tulevat laajemmat, kuvaa ja selitetekstiä yhdistävät kysymykset. Teoriakokeiden kysymykset painottuvat jatkossa entistä enemmän kunkin ajokorttiluokan erityispiirteisiin. Uutena osiona mukaan tuodaan riskitilanteissa toimimista arvioivia tehtäviä.

Moottoripyöriä ensirekisteröitiin vuonna 2017 vähemmän kuin koskaan aiemmin – kanta kuitenkin kasvaa

Vuonna 2017 ensirekisteröitiin 2927 moottoripyörää. Määrä on yli 6 % vähemmän kuin vuonna 2016. Kymmenen vuotta sitten tilanne näytti aivan toisenlaiselta, sillä silloin Suomessa ensirekisteröitiin peräti 11 533 moottoripyörää.

Ensirekisteröintien lisäksi moottoripyörien määrään Suomessa vaikuttaa käytettynä maahantuodut moottoripyörät. Suomeen tuotiin vuonna 2017 ulkomailta noin 1500 käytettyä moottoripyörää. Määrät ovat olleet viime vuosina laskussa.
 
Vaikka ensirekisteröintimäärät ovat laskussa, pysyy rekisterissä olevien moottoripyörien määrä Suomessa samalla tasolla. Vuoden 2017 lopussa Suomessa oli rekisterissä 267 898 moottoripyörää. Vuodesta 2011 moottoripyörien määrä on noussut yli 13 prosenttia.  
 
Yli 2 miljoonalla ajokortti, joka sisältää moottoripyörän ajo-oikeuden

Vuoden 2017 lopussa 2,2 miljoonalla henkilöllä oli ajokortti, joka sisälsi moottoripyörän ajo-oikeuden.

”Suunta on laskeva, sillä vuonna 1990 lainsäädäntö muuttui ja moottoripyörän ajo-oikeus ei enää sisälly automaattisesti henkilöautokorttiin”, kertoo asiantuntija Marjo Immonen.  

Vuonna 2017 uusia motoristeja eli A1, A2 tai A-luokan teoria- ja ajokokeen suorittaneita oli 9 812.

 

Uusin numero