Moottoripyöräilyn turvallisuus parantunut selkeästi

Viikonvaihteen MP-messuilla Liikenneturva esittelee uusimpia suojavarusteita, joilla motoristi voi entisestään parantaa omaa turvallisuutta onnettomuuksien varalta. Osastolla on säännöllisin väliajoin näytös airbag-liivin toiminnallisuudesta.

Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on enemmän kuin puolittunut kymmenen viime vuoden aikana. Loukkaantuneiden määrä on laskenut 40 prosentilla. Ennakkotietojen mukaan viime vuonna tieliikenteessä menehtyi 12 motoristia ja loukkaantui 392.

Kun tietoja vertaa edellisvuoteen, moottoripyöräilijöiden kuolemien määrä laski neljänneksellä ja loukkaantuneiden määrä noin kahdeksalla prosentilla. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä ja loukkaantuneista moottoripyöräilijöitä oli seitsemän prosenttia.

”Kun tarkastellaan moottoripyöräilijöiden kuolemia ja loukkaantumisia, viimeksi olimme näin hyvällä tasolla vuosituhannen vaihteessa. Siitä moottoripyöräkanta on yli kaksinkertaistunut. Motoristin turvallisuuteen vaikuttavat pitkälti omat valinnat ja vaikuttaakin siltä, että teillä kulkee valveutunutta moottoripyöräilijäkansaa. Suunta ainakin on hyvä”, kommentoi Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Varustuksesta hyötyä onnettomuuden sattuessa

Kolme neljästä moottoripyöräilijän kuolonkolarista ja loukkaantumisista puolet tapahtuu taajaman ulkopuolella. Ulosajojen osuus näkyy edelleen suurena. Toinen merkittävä onnettomuustyyppi on kohtaamisonnettomuus. Onnettomuuksien taustalla näkyy usein tilanteeseen sopimaton nopeus ja turha riskinotto.

”Moottoripyörän kuljettajan omalla toiminnalla on suuri merkitys onnettomuuksien lopputulokseen myös niissä onnettomuuksissa, joissa motoristi ei ole ollut pääaiheuttaja. Sopivien ajovarusteiden ja moottoripyörän hankkiminen ovat valintoja, jotka ovat tapahtuneet jo paljon ennen liikenteeseen lähtöä. Turvallisuus on paljon muutakin kuin pyörän hallintataitoa”, Vuoristo luonnehtii.

Niin taajamissa kuin taajaman ulkopuolellakin mahdollisen onnettomuuden sattuessa asianmukaiset ajovarusteet ehkäisevät vammoja ja niiden vakavuutta. Kypärä on olennainen, lisäksi tärkeää on suojata erityisesti rinta-alue.

MP-messuilla Liikenneturvan osastolla 6e20 voi tutustua moottoripyöräilijän turvavarusteisiin. Kokeiltavana on esimerkiksi motoristeille suunniteltuja rintapanssareita ja airbag-liivejä. Airbag-liivin toiminnallisuutta esitellään näytöksissä perjantaina ja lauantaina klo 12.00, 14.00, 16.00 ja 18.00. sekä sunnuntaina klo 12.00, 14.00 ja 16.00.

Näytösten lisäksi osastolla voi tutustua Liikenneturvan motoristeille kehittämiin koulutusmateriaaleihin, joiden tavoitteena on auttaa kuljettajia tunnistamaan liikenteen riskejä ja ottamaan ne ajossa huomioon. Koulutuksia järjestetään vuosittain mm. mp-kerhoissa ympäri Suomen.
 

Uusin numero