Moottoriliitto haluaa pitää Suomen maailman menestyneimpänä moottoripyöräurheilumaana – Rider Academy lanseerattiin tänään

Rider Academy lanseerattiin tänään MP18-Moottoripyöränäyttelyssä. Paikalla oli valmennuksesta vastaava Marko Tarkkala (oik.) sekä suuri joukko valmennettavia. Kuva: Janne Huhtala
Suomen Moottoriliitto uudistaa valmennustoimintansa Rider Academylla, jonka tavoitteena on tuottaa suomalaisia huippuja kansainvälisille kilpakentille.

Tänään MP18-näyttelyssä julkaistiin Suomen Moottoriliiton toimesta SML Rider Academy, joka tulee valmentamaan suomalaisia kuljettajia moottoripyörä-, moottorikelkka- ja ATV-lajien huipulle.

Suomi on tuottanut vuodesta 1972 lähtien yhteensä 21 maailmanmestaria moottoripyörälajeihin ja on asukaslukuun suhteutettuna maailman menestynein moottoripyöräurheilumaa. Suomen Moottoriliitto haluaa varmistaa menestyksen jatkon myös tulevaisuudessa Rider Academyn avulla.

– Academyn tarkoituksena on nimenomaan varmistaa suomalaisten menestyminen kansainvälisellä tasolla, eli yritetään antaa kuljettajille eväitä ja autetaan heitä tiellä menestyksen huipulle oikaisemalla sitä reittiä, kiteyttää valmennuksesta vastaava enduron MM-mitalisti Marko Tarkkala.

Vuoden 2018 valmennettavien ryhmässä on kuljettajia enduron, motocrossin, ratamoottoripyöräilyn ja speedwayn puolelta. Valmennettavat on jaettu tulevaisuuden lupauksiin sekä kansainvälisellä tasolla jo kisaaviin suomalaishuippuihin, joihin kuuluvat muun muassa enduron kaksinkertainen maailmanmestari Eero Remes, motocrossin 85-kuutioisten maailmanmestari Kim Savaste sekä ratamoottoripyöräilyn supersport 600 -luokassa säväyttänyt Niki Tuuli.

– Meillä on mukana tämän vuoden kokoonpanossa kolme isointa lajia sekä speedwaysta lupaavia kuljettajia. Tämä on useamman vuoden projekti, mutta joka vuosi valitaan aina henkilöt academyyn.

Ensimmäiset kuljettajat pääsivät aloittamaan valmennustoiminnan jo tammikuussa.

– Me ollaan tehty Vierumäellä kuntotestejä ja endurossa ja motocrossissa oli jo ajoleiri, jossa käytiin läpi ajoharjoittelua. Kerran kuussa on aina tapahtuma joka lajille. Esimerkiksi motocrossissa ja endurossa on seuraava leiri Espanjassa 12.2. alkaen, sitten on Päitsi-leiri maaliskuussa ja sitten mennään vielä Viroon treenaamaan ennen Suomen leirejä, enduron lajivalmennuksesta vastaava Tarkkala kertoo.

Ratamoottoripyöräpuolen valmentajana tulee toimimaan Kari Vehniäinen, motocrossissa valmennuksesta vastaavat Jussi Vehviläinen, Miska Aaltonen ja Ludde Söderberg Marko Tarkkalan avustaessa ja speedwaypuolella harjoittelua johtaa Tomi Reima.

Vuoden 2018 Academyn kokoonpano

Enduro Maajoukkue

Eero Remes
Eemil Pohjola
Roni Kytönen
Antti Hänninen
Lari Jukola
Hugo Svärd
Sanna Kärkkäinen
Jiri Leino
Aleksi Jukola
Toni Erikson

Enduro Haastajat/Nuoret

Henry Olenius
Hermanni Haljala
Toni Toukola
Eemil Helander
Samuli Puhakainen
Kosti Kirjavainen
Juho Kaitainen
Jonne Katila
Eetu Puhakainen
Lukas Kuhmonen

Motocross Maajoukkueryhmä

Jere Haavisto
Toni Koskinen
Kim Savaste
Miro Sihvonen

Motocross Haastajaryhmä

Verneri Aaltonen
Tatu Junnola
Jasse Jukarainen
Juho Kaitanen
Kimi Koskinen
Aleksi Kurvinen
Miika Lammi
Niklas Lammi
Joonas Näppi
Mauno Nieminen
Matias Vesterinen
Emil Weckman
Wiljam Malin
Nestori Tolvanen
Arttu Sihvonen
Juho Ahokas
Niko Ahokas

EM-Motocross – EMX85, Maajoukkueryhmä

Kasper Kangasniemi
Sampo Rainio

MM-motocrossin sivuvaunuluokka, Maajoukkueryhmä

Lari Kunnas / Riku Kunnas

EM-Motocross – EMXATV, Haastajaryhmä

Max Karilainen
Onni Mäki-Hallila
Jesse Uusitalo

Road Racing

Lenni Klemetti
Juho Kantola
Kenny Koskinen
Niko Tanskanen
Jenny Ruokolainen
Peetu Paavilainen
Kimi Patova
Patrik Pulkkinen
Felix Nässi
Eemeli Aukusti Lahti
Niki Tuuli
Aleksi Putkonen
Niko Lehtiranta
Rasmus Rosnell
Rasmus Nurmi
Rico Salmela

Speedway

Henri Ahlbom
Timo Lahti
Nicce Säyriö

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusin numero