Moottoriliiton valmennuspäällikkö laittoi elämänsä uusiksi, jätti kotimaansa ja aloitti Kimi Räikkösen motocrosstallin tiimikoordinaattorina

Liikuntatieteiden maisteri Tomi Konttinen jätti tämän vuoden alussa kotimaansa ja aloitti työskentelyn motocrosstallin Rockstar Energy Husqvarnan Factory Racining tiimikoordinaattorina. Muutos vaikutti todella hurjalta, sillä perhe jäi aluksi kotiin. Sitten perhe on seurannut mukana Belgiaan.

”Perheestä tulee oltua paljon erossa, mutta samalla yhteistä aikaa arvostaa enemmän.”

Tittelinsä mukaisesti Konttisen toimenkuva on todella laaja. Hän toimii oikeastaan Antti Pyrhösen oikeana kätenä erilaisten asioiden hoitamisessa, mutta valmennus on edelleen iso osa työtä.

”Paljon on aivan tavallisia, mutta kuitenkin juuri niitä tärkeitä asioita, jotka on valmisteltava huolella ja joita monet crossivanhemmatkin tekevät perhetiimeissään, että pääsevät kisoihin ja kuskeilla olisi mahdollisuus menestyä mahdollisimman hyvin. Meillä vaan toiminta on täysipäiväistä työtä, jolloin voidaan paremmin varmistua, että ison kuvan sisällä yksityiskohdatkin on kunnossa, mikä samalla on ammattimaisen toiminnan edellytys”, Konttinen selventää.

Konttinen työskenteli Moottoriliitossa valmennuspäällikkönä vuosina 2007-2016. Tätä ennen, vuosina 2005-2007 hän toimi yrittäjänä tehden urheiluvalmennusta ja testauspalveluja pääasiassa moottoriurheilun parissa. Mies opiskeli vuosina 1998-2005 ensin liikunnanohjaajaksi ja sitten liikuntatieteiden maisteriksi erikoistuen valmennukseen ja testaukseen, liikuntafysiologiaan ja biomekaniikkaan.

”Oma lajitaustani on motocrossista, joten myös opiskeluihin liittyvät harjoitus- ja opinnäytetyöt sekä pro gradun tein motocrossista. Aloitin valmentamaan myös opintojen lomassa aktiivisesti.”

Vuonna 2006 Konttiselle myönnettiin eurooppalainen valmentajadiplomi kansainvälisistä julkaistuista tutkimuksista sekä käytännön valmennustyöstä.

Muutos Suomen valmennuskentästä suoraan motocrossin MM-sarjan huipulle oli suuri, mutta Konttinen on nauttinut ensimmäisestä vuodestaan täysillä.

”Eka kausi oli odotetunlainen kaikin puolin ja meni kokonaisuudessaan hyvin. Siitä jäi positiivinen ja luottavainen fiilis jatkoa varten ja myös asioita, joita pitää saada kehitettyä tai olisin voinut tehdä paremmin.”

Konttisen vastuulla on ollut valmennus sekä tiimin toiminnan tukeminen, jotka ovat selvästi parantuneet hänen mukaantulonsa myötä. Muun muassa päivittäisvalmennus, lihashuolto, hieronta, fysioterapia ja teippaus ovat hänelle työn kautta tulleita uusista asioita.

”Työssäni on paljon hyviä asioita, muun muassa se, että kaikki ovat erittäin motivoituneita ja halukkaita tekemään kovaa työtä menestymisen eteen. Myös ”kentällä” toimiminen ja käytännön valmennustyö on ehdottomasti mieluisaa. Paineita varmasti huippu-urheilussa on, mutta silloin ihmisen on parasta olla tehokkaimmillaan.”

Konttinen on tyytyväinen yhteistyöhön sekä kuskien että koko tiimin kanssa.

” Me tunnetaan Antin kanssa toisemme jo lapsesta lähtien, niin sikäli yllätyksiä ei ole ollut.”

Tänä vuonna tiimi saavutti ranskalaiskuljettajansa Gautier Paulinin kanssa MXGP-luokan MM-pronssia KTM-kaksikon Tony Cairolin ja Jeffrey Herlingsin vietyä kirkkaimmat mitalit.

Ensi vuonna tiimi tähtää jälleen kohti MM-mitalia, tuolloin Konttinen on jo vakiintunut osa koneistoa.

Uusin numero