MM-hopeasta taisteleva Salminen päättää uransa ääriolosuhteissa

Jäähyväiskisasta ei panosta puutu, sillä Salminen taistelee St. Flourin maisemissa E1-luokan MM-hopeasta.

– Siitä lähdetään tietenkin vääntämään viimeiseen asti, mutta ei missään tapauksessa hulluttelemaan, sillä siksi hurjan näköisiä nämä ekt:t täällä ovat varsinkin crossitestin osalta, huokaa Salminen.

”Maan vetovoimaa uhmaten”

St. Flourissa ajettiin MM-pisteistä viimeksi vuonna 2009. Järjestävä taho on luvannut pistää tällä kertaa reitin osalta vielä piirun verran paremmaksi. Kuljettajat eivät tätä tosin välttämättä kuittaa.

– Crossitestillä ajetaan siksakkia äärimmäisen jyrkässä rinteessä maan vetovoimaa ja fysiikan lakeja uhmaten. Tältä osin järjestäjät ovat menneet mielestäni reitin haastavuuden ja tyhmyyden rajoilla. Tällä kokemuksella tulee väkisinkin mieleen, onko tuolla pätkällä ajettavuuden kanssa enää mitään järkeä varsinkin, jos sääennusteet pitävät paikkansa sateen osalta.

Kokemus ja maltti ajavat ranskalaisella vuoristoradalla rämäpäisyyden edelle, mutta matkantekoon kaivataan myös ripaus onnea.

– Testiin tutustuessani mietin, että miten tuosta oikein on mahdollista moottoripyörällä selvitä, sillä kaltevuutta rinteessä tosiaankin riittää ja mutkia joka suuntaan. No, näillä mennään, mutta sateella kyllä myös toimitsijat saavat olla kärppänä nauhojen ja keppien kanssa. Kaikkihan sieltä nurmirinteeltä silloin valuu alas, Salminen kuvailee kauden kenties tuskaisinta työmaataan.

Lähtökohdat seitsemän viikonvaihdetta kattavan MM-kauden päätökseen ovat kaiken kaikkiaan varsin mielenkiintoiset, vaikka Ranskan Antoine Meo ehtikin varmistaa pienen luokan mestaruuden jo juhannuksen aikoihin Kreikassa.

Himmeämpien mitaleiden kohtalo ratkaistaan Salmisen ja hänen Husqvarna-tiimikaverinsa Matti Seistolan välillä. Seistola vaanii lajinsa legendaa vain kahden pisteen päässä. Eero Remes on neljäntenä, mutta jo 26 pistettä Salmisen takana. Ajamalla ei Remes maanmiehiään enää tavoita.

Salmisen päätös on
vetänyt väen hiljaiseksi

Salminen ilmoitti viime viikolla MM-uransa päättymisestä tähän kauteen. Seuraavat haasteet odottavat vuoroaan lokakuussa, jolloin hän aloittaa uuden työnsä Husqvarna Nordicin tuotepäällikkönä.

– Pitää myöntää, että keskittymisen kanssa on ollut tässä tilanteessa vähän vaikeuksia, vaikka olenkin pyrkinyt työntämään muut asiat mielestäni. Mutta eiköhän tilanne ole sitten taas toinen, kun kypärä vedetään päähän ja kellot pistetään käyntiin.

Salminen on saavuttanut 13 henkilökohtaista maailmanmestaruutta kolmella vuosikymmenellä. Päätös mittavan uran loppumisesta jättää ison aukon nykyisin pitkälti ranskalaiskomennossa kulkevaan MM-sarjaan.

– Meininki on ollut varikolla välillä kuin hautajaisissa. Tuntuu, että monet muut ottavat tämän ratkaisuni ehkä turhankin raskaasti. Itse olen kyllä sinut sen kanssa, painottaa Salminen.
 

Uusin numero