“Mika oli sisukas ja periksiantamaton taistelija”

Mika Aholan tavoin urallaan viisi henkilökohtaista maailmanmestaruutta voittanut Samuli Aro kuvaa osuvasti entistä kilpakumppaniaan.

– Mikan joskus nuorempana kärsimät niukat tappiot kasvattivat häntä paljon. Se kuvastui hänen uransa loppuvaiheessa erityisesti siinä, että hän ei antanut missään vaiheessa periksi. Mika saattoi nousta kilpailun loppupäivänä vaikeammastakin asemasta voittoon tai ainakin taistelemaan siitä.

”Oman tiensä kulkija”

Valoisan ja avoimen luonteen omannut Ahola tunnettiin tinkimättömänä harjoittelijana ja oman tiensä kulkijana.

– Mika oli vaimonsa Marikan paljon kanssa paljon omissa oloissaan, emmekä olleet kilpailuiden ulkopuolella kovinkaan paljon tekemisissä. Kisoihin valmistauduttaessa tuli murjottua sitten sitäkin enemmän vitsiä puolin ja toisin, kertoo Aro.

Vuosien saatossa eräänlaiseksi legendaksi muodostui Aholan pariskunnan kisamatkoillaan käyttämän vuokra-auton luonne, tai paremminkin sen koko.

– Se oli poikien kanssa kisoihin valmistauduttaessa miltei päällimmäisenä mielessä, millaisen munankokoisen auton näemme kulloinkin reitin varrella. Silloin tuli humoristisesti aina väkisinkin mieleen se, millaisella autolla Mikan kisakalusto on tuotu paikalle.

Tämäkin tosin kuvastaa mainiosti Mika ”Lupo” Aholan arvoja ja luonnetta: hänen suuruutensa ilmeni ihmisenä ja upeana kilvanajajana.

”Täysillä”

Allekirjoittaneella oli etuoikeus toimia Mikan tiedottajana siinä vaiheessa, kun hän oli saanut vihdoin ja taatusti ansaitusti vauhdikkaimman kultaputken päälle.

Niistä ajoista mieleen jäävät pysyvästi Mikan hersyvä nauru, lukuisat värikkään intohimoiset kommentit – ja tietenkin kalapuheet. Kaasuvaijerin lisäksi siima pysyi kireällä aina ja välittömästi paikan tullen.

Tämäkin, vuonna 2010 Slovakian MM-osakilpailuviikonvaihteen tiedotteesta noukittu poiminta kertoo kaiken siitä, mikä Mika oli ammatissaan miehiään.

”Ajamalla Aholan neljäs peräkkäinen mestaruus ei ole enää uhattuna. Ahola on voittanut kauden kymmenestä ensimmäisestä osakilpailusta seitsemän oltuaan lisäksi kolme kertaa kakkonen.

– Jaossa on kuitenkin yhä iso tukku pisteitä. Jos lähden varmistelemaan, niin ajamisesta ei tule yhtään mitään. Olen tottunut ajamaan aina vain täysillä. En ole koskaan harjoitellut varmistelemista, murjaisi Ahola.”

Lepää rauhassa.

Osanottomme Mikan perheelle ja omaisille.

 

Mika Ahola R.I.P.
http://www.youtube.com/watch?v=Voq1OYZvBDM

Uusin numero