Mika Kallio viidenteen riviin MM-kauden päätöskisassa

Sunnuntaina 33 vuotta täyttävä Kallio päätyi QMMF-tiimin pyörällään aika-ajossa sijalle 15 ajalla 1.36,226, jolla hän jäi melko tarkalleen sekunnin paalupaikan poimineesta Tito Rabatista.

Loukkaantumisten jäljiltä vahvan paluun radoille tehnyt Rabat kukisti toiseksi sijoittuneen Ajo Motorsportin maailmanmestarin Johann Zarcon 0,138 sekunnilla.

Eturivin täydentää Alex Rins, joka taistelee mestaruutta puolustaneen Rabatin kanssa MM-hopeasta. Rabat peittosi Rinsin aika-ajossa 0,207 sekunnilla.

”Ihan sama varmaan, vaikka
ajaisi pyörällä ylösalaisin”

– Tuo sekunnin ero kärkeen on tullut jo vähän liiankin tutuksi tässä kauden aikana ja näköjään se pysyy nyt taakkana kauden loppuun asti. Pyörä oli tänään ehkä vähän helpompi ajaa, mutta eipä se juuri kierrosajoissa näkynyt. Tuntuu siltä, että teimmepä mitä tahansa, niin tämä on meidän maksimisuorituskyky tällä hetkellä. Ihan sama varmaan, vaikka ajaisi pyörällä ylösalaisin, Kallio puhahti aika-ajojen jälkeen.

Lauantai alkoi muutenkin varsin perinteikkäissä merkeissä, sillä aamun harjoituksissa vauhti oli vielä piirun verran parempaa.

– Viikonlopun ja oikeastaan koko kauden tarina ei juuri eilisestä muuttunut, vaan mitä lämpimämmäksi keli jälleen tuli, niin sitä vaikeammaksi se teki meidän ajamisen ja kierrosajat heikkenivät. Harjoituksissa siirsimme hieman keulaa lähemmäksi kuljettajaa ja kokeilimme eri variaatioita etujousien kanssa. Ajettavuus tosiaan hieman parani, mutta tuloksiin se ei vaikuttanut, Kallio kertoi tiedotteessaan.

– Aika-ajoissa kokeilimme ensiksi kuinka pyörä toimii käytetyllä takarenkaalla ja uudella eturenkaalla. Sen jälkeen vaihdoimme taakse myös uuden renkaan ja ero oli varsin dramaattinen, sillä kun pito parani takana, niin keulan pito huononi vanhan tutun kaavan mukaan merkittävästi. Renkaat eivät vain kerta kaikkiaan toimi tällä hetkellä, Kallio pyöritteli päätään.

Moto2-luokassa kaikki kuljettajat ajavat samanlaisilla moottoreilla. Yhdellä moottorilla on ajettava kolme kilpailua, jonka jälkeen uudet moottorit arvotaan kuljettajille. Valencian osalta Kalliolle jäi Musta-Pekka käteen.

– Näiden kaikkien ongelmien lisäksi harmittaa, että nyt meillä on aika heikko moottori täällä käytössä. Siitä uupuu huippunopeutta noin viisi kilometriä tunnissa verrattuna muihin. Heikkous ei vielä näkynyt tänään aika-ajoissa, mutta kisassa annetaan siltä osin kyllä liikaa siimaa muille, Kallio sanoi.

– Periaatteessahan niiden moottoreiden toki pitäisi olla aina samanlaisia kaikille, mutta fakta vaan on, että ei niitä pystytä tehtaalla tekemään täysin identtisiksi. Tämä ottaa toki hiukan päähän, mutta ei sitä pidä päästää ihon alle, Kallio totesi.

Isänpäivänä sunnuntaina ajettava kisa on siis Moto2-luokan viimeinen tällä kaudella. Kallio lähtee toki vielä taistelemaan tosissaan, mutta ajatuksissa siintävät jo seuraavat haasteet.

– Ajetaan huominen kisa pois ja lähdetään siihen toki vielä ajamaan täysillä sekä ottamaan kaikki irti, mitä pyörästä ja ukosta lähtee. On todella helpottavaa, että tämä pitkä ja raskas kausi tulee vihdoinkin päätökseen ja pääsen sitten keskittymään täysillä KTM-kuvioihin, joita odotan jo innolla, Kallio hymyili lopuksi.
 

Uusin numero