Menevätkö MotoGP:n ME-lukemat 350,5 km/h rikki Mugellossa?

Voitot ja pisteet ovat tietenkin päällimmäisenä kaikkien mielessä, mutta oma ja kirpeä lisämauste vauhdikkaaseen viikonvaihteeseen tulee tässä: rikotaanko MotoGP-luokan huippunopeusennätys viime vuoden tapaan upeissa toscanalaismaisemissa?

Siihen Autodromo del Mugello tarjoaa 1141 metrin mittaisen suoran puitteissa täydet saumat. Uusi ME on jopa enemmän kuin todennäköinen, jos vain kelit ovat kohdallaan.

Marquez riisti Iannonelta
ennätyksen aavikkoradalla

Andrea Iannone tykitti viime vuonna kotiyleisönsä edessä Mugellossa kuninkuusluokan huippunopeusennätykseksi lukemat 349,6 km/h.

Rekordi rikottiin Hondalla kuitenkin välittömästi tämän kauden avausosakilpailussa Qatarissa, kun hallitseva mestari Marc Marquez mittautti Losailin valaistulla aavikkoradalla nopeuden 350,5 km/h.

Testeissä ja nimenomaan Mugellossa on menty Ducatin toimesta vieläkin hurjempaa haipakkaa, mutta virallinen ME on siis Marquezin nimissä.

Marquezin Honda on vikuroinut meneillään olevalla kaudella, mutta kuten maestro on itsekin todennut, niin yhdellä nopealla kierroksella sillä pystytään edelleen ihmeisiin.

Marquezin tavoin myös Ducatin tehdastiimin Andrea-duo Dovizioso-Iannone omaa mainiot mahdollisuudet huippunopeusennätyksen runttaamisen romukoppaan.

Siitäkin huolimatta, että jälkimmäisen olkapää ei ole vielä 100-prosenttisessa kunnossa pari viikkoa sitten Mugellossa ajettujen testien rajun kaatumisen jäljiltä.

Rossi ja Yamaha ovat
Mugellon menestyneimmät

Yamahalla ei ole aina huippunopeuksien osalta juhlittu, mutta se on onnistunut erityisesti meneillään olevalla kaudella siinä tärkeimmässä, eli kisasäädöissä.

Valentino Rossi johtaa MM-sarjaa ja tallikaveri Jorge Lorenzo tulee toisena ennen Doviziosoa ja Marquezia. Lisäksi Lorenzo saapuu Mugelloon kaksi peräkkäistä, eli Jerezissä ja Le Mansissa tyyliteltyä voittoa vyöllään.

Yamaha on ollut Italian osakilpailun menestynein merkki nykymuotoisessa MotoGP-luokassa. Yamahalla on tältä ajanjaksolta plakkarissaan jo kahdeksan voittoa.

Rossi villitsi kotiyleisönsä viiden voiton putkella 2004-2008 ja Lorenzo lunasti tontin korkeimmalta korokkeelta 2011-2013.

Viime vuonna voittoon viiletti Marquez ennen Lorenzoa ja Rossia, jolla on kaikki luokat mukaanluettuna haussa nyt jo kymmenes voitto legendaaristen Casanova-, Savelli- ja Arrabbiata-kaarteiden kulmilta.

– Mugellossa on aina ainutlaatuisen mahtava ilmapiiri ja se on ehdoton suosikkiratani. Ikävä kyllä se on myös Jorgen suosikki, vinistää Rossi.

Ducatilla on voitettu Mugellossa viimeksi vuonna 2009, jolloin ykkössija oli Casey Stonerin käsialaa.

Ducatilla ei ole saavutettu sen jälkeen myöskään podiumsijoitusta Italian GP:ssä, mutta kaikki ennusmerkit viittaavaat siihen, että nyt tuokin tilasto vihdoin korjaantuu. Mugello on Ducatin siinä kuin Rossinkin maaperää.

Haarukassa olevan huippunopeusennätyksen osalta toisaalta tätäkään tilastotärppiä ei sovi suinkaan unohtaa: Honda on saavuttanut paalupaikan viidessä viimeisimmässä Italian GP:ssä.

Yamahan ja Lorenzon vuoden 2009 paalupaikan jälkeen Mugellon ykkösruutu on ollut visusti Hondan hallussa tässä järjestyksessä ja näiden miesten toimesta: Dani Pedrosa-Stoner-Pedrosa-Pedrosa-Marquez.
 

Uusin numero