Marko Tarkkalan paluu huipulle

Vielä kaudella 2008 Tarkkala ajoi KTM:n tehdastiimissä enduro 3-luokan MM-hopealle. Loppuvuodesta 2008 hän teki sopimuksen BMW-Husqvarnan kanssa kehittämään heidän uuden uutukaista enduropyörää yhdessä multimaailmamestari Juha Salmisen kanssa. Seuraavista kahdesta kaudesta tuli työntäyteisiä uuden pyörän kanssa ja niinpä tulokset MM-sarjassa jäivät laihoiksi.
Saksalaisinsinöörien mullistavat keksinnöt eivät oikein tahtoneet toimia yhtä hyvin MM-sarjan kivenkovassa kilpailussa kuin piirustuspöydällä.
Tälle kaudelle Tarkkala teki sopimuksen ruotsalaislähtöisen, nykyisin Itävallassa valmistettavan Husabergin kanssa ja MM-sarjassa hän ajaa tehtaan suoralla tuella. Pyöränä hänellä on 300ksm:n kaksitahtinen peli.
Totuttelu kaksitahtiseen, liki kymmenen nelitahtipyörä-kauden jälkeen on ottanut osansa.
– Melkoinen opettelu on ollut totutella kaksitahtiseen. Kyllä siinä liki puoli vuotta on mennyt, että olen päässyt tähän pisteeseen. Nyt alkaa jo kuitenkin tuntua, että homma alkaa olla pikku hiljaa hanskassa. Tosin, vieläkin tulee ajoittain tilanteita, joissa ajaa vanhasta muistista kuin nelitahtisella. Sekin vaikuttaa, että en ole aiemmin ajanut huipulla ollessa kaksitahtisella pyörällä ja niksit on opeteltava nyt, kertoo Tarkkala.

MM-sarjassa on ajettu nyt kolme osakilpailua, kuusi MM-starttia ja Tarkkala on MM-pisteissä neljäntenä 96 pisteellään, vain yhdeksän pisteen päässä kolmantena olevasta Ruotsin Joakim Ljunggrenista. Tuloskäyrä on nousussa.
– Nyt alkaa olemaan jo sellainen samanlainen tunne ajamisessa kuin silloin pari vuotta sitten. Itse olen uskonut koko ajan, että pystyn palaamaan sille tasolle jossa olinkin. Työtä se vaan on vaatinut. Kyllä se tästä vielä, naurahtaa Tarkkala, joka haluaa saada jatkoa viidelle aiemmalle henkilökohtaiselle MM-mitalilleen, kolmelle hopealle ja kahdelle pronssille.

MM-sarjan lisäksi hän ajaa myös kesäkauden SM-sarjan kisat.
– Talvikauden SM-kisat (kaksi) jäivät väliin, kun olin harjoittelemassa ja testaamassa MM-kautta varten Espanjassa. Nyt ajan kaikki kesäkauden SM-kisat, mitkä sopivat MM-ohjelman kanssa. Täytynee aloitta tiukka kiri nyt SM-sarjassa. SM-kisat ajan Racing Biken tiimissä. Pyörä on kuitenkin samanlainen kuin MM-sarjassakin, valottaa Tarkkala.

Ensi lauantaina Tarkkalalla on edessä kotimaisemien kisa, kun Riihimäellä ajetaan Kahvakoplan järjestämä SM-Aamuposti enduro.

Tarkkalan kanssa samaisessa A-avoimessa luokassa ajaa hänen tämän kauden mekaanikkonsa, ex-maailmanmestari Petteri Silvan. Kisakuskin ja mekaanikon välillä on tulossa kivenkova kisa.
– Kyllä Petteri yhä ajaa osaa ja lujaa meneekin, mutta uskon, että kyllä mekaanikko pitää jäädä selän taakse, nauraa Tarkkala pilke silmäkulmassa.

Tiedote: Tapio Vuori

Uusin numero