Marko Tarkkala Sixille kullanhuuhdontaan

Suomen maajoukkuetta kymmenen vuotta edustanut Marko Tarkkala ei emmi kauaa kysyttäessä hänen tavoitettaan kuuden päivän ajon, sixin, osalta: – Niin kuin muinakin vuosina, kultaa lähdetään hakemaan. Erityisesti tänä vuonna mikä tahansa muu sija olisi pettymys. Kotikisat velvoittavat menestymään, Tarkkala vastaa epäröimättä.

Kaudella 2011 yksityiskuljettajana Husabergin sarviin palannut Marko Tarkkala ajoi ensimmäisen Sixinsä Espanjassa vuonna 2000, jolloin hän voitti kerhojoukkueiden maailmanmestaruuden yhdessä Petri Pohjamon ja Tuomas Ahosen kanssa. Tämän jälkeen hän on edustanut maajoukkuetta joka vuosi, ja varsin hyvin tuloksin; miehen palkintokaapista löytyy 7 eriväristä MM-mitalia sekä juniorijoukkueesta että miesten trophyjoukkueesta.

Tarkkala mainitsee makeimmiksi siximuistoiksi kaikki voitetut mitalit, kullat etunenässä, sekä nostaa esille henkilökohtaiset luokkavoittonsa vuosilta 2006 ja 2008. – Vuonna 2006 voitimme toistaiseksi viimeisen MM-kultamme Uudessa Seelannissa. Siellä kaikkia luokkia hallitsivat suomalaiset; Juha (Salminen) voitti pikkuluokan, Samuli (Aro) kakkosluokan ja minä isoimman luokan. Luokkavoittojen ja maailmanmestaruuden lisäksi voitimme vielä merkkimestaruuden KTM:lle, Tarkkala kertaa.

Vuonna 2011 kultaa metsästävät Marko Tarkkalan lisäksi pikkuluokassa (E1) ajavat Juha Salminen, Eero Remes ja Matti Seistola, kakkosluokassa ajava Jari Mattila sekä isossa luokassa Tarkkalan kanssa ajava Valtteri Salonen, joka nostettiin Samuli Aron korvaajaksi joukkueeseen. Etukäteen arvioituna Espanja sekä Italia tulevat olemaan Suomen kovimpia haastaja USA:n ohella. Viime vuosien kultamaa Ranska ei lähetä trophyjoukkuetta ollenkaan palkkariitojen takia. – Toki se on harmi, ettei Ranskan joukkue tulekaan, sen verran kovasti he uhosivat tulevansa peittoamaan meidät kotikisassamme. Totuus on kuitenkin se, että mestaruudet ratkotaan niiden kuljettajien kesken jotka ovat mukana lähtöviivalla, on siis aivan turha spekuloida kotiin jääneiden osalta, Tarkkala toteaa.

Enduron henkilökohtaisessa MM-sarjassa Tarkkala on neljäntenä ennen kahta viimeistä osakilpailuviikonloppua. Loppilainen tekee vahvaa paluuta mitalikantaan kahden äärimmäisen vaikean vuoden jälkeen. – Pikkasen turhan kauaksi on päässyt tuo pronssi karkaamaan, mutta urheilussa kaikki on mahdollista ja mitalit jaetaan vasta viimeisen kilpailun jälkeen. Tsemppi on vielä kova, että pronssille nousisin.

Lokakuussa selviää, lisääkö Tarkkala henkilökohtaisen MM-mitalien määränsä kuuteen. Tätä ennen taistellaan kuitenkin vielä maajoukkueen puolesta. Six Days Enduro alkaa maanantaina 8.8. ensimmäisen kuljettajan startatessa kello 8.00. Kuuden päivän aikana kuljettajat ajavat yli 1 500 kilometriä Kotkan ja Haminan ympäristössä. Mestaruudet ratkeavat viikon huipennuksessa, lauantaina ajettavassa loppucrossissa Karhulan motocrossradalla.

Tiedote: Ilona Nikanto

Uusin numero