Marko Tarkkala löysi uuden vauhdin mentaalivalmennuksesta

Lopelta kotoisin oleva Marko Tarkkala siirtyi enduron ammattilaiskuskiksi jo vuonna 2002. Yli vuosikymmenen kestänyt ura toi tullessaan kolme MM-hopeaa, kaksi MM-pronssia sekä useita joukkuemaailmanmestaruuksia. Viime viikonloppuna mies näytti, että vauhti on edelleen tallessa. Hänet kruunattiin E3-luokan Suomen mestariksi Sysmässä ajetussa kauden finaalissa.

”Mestaruus maistuu aina hyvälle pitkän kauden jälkeen. Kausi oli kaiken kaikkiaan tasainen ja se kulki melko vaivatta kisasta toiseen. Tämä taisi olla seitsemäs henkilökohtainen Suomen mestaruus”, Tarkkala miettii.

Mies kisaa itseään paikoin huomattavastikin nuorempien kuljettajien joukossa, muttei ainakaan myönnä saavansa nautintoa heidän löylyttämisestään.

”Tunnen itseni edelleen nuoreksi, joten en erityisemmin saa kiksejä nuorempien päihittämisestä”, 35-vuotias mies naurahtaa.

Viime vuosina Tarkkala on toiminut myös muiden kuljettajien mentaalivalmentajana. Henkisen puolen ymmärtäminen moottoriurheilussa on vaikuttanut myös miehen itsensä menoon.

”Mentaalivalmennus on minun kokemukseni mukaan tuonut ajamiseeni lisävauhtia nimenomaan henkiseltä puolelta katsottuna, sillä en todellakaan ole lisännyt ajotreenieni määrää – päinvastoin – ajotreenien määrä on vähentynyt oleellisesti ammattivuosiin verrattuna. Käyn asioita lävitse enemmän mentaalipuolelta katsottuna kuin fyysisesti, koska aikani ei yksinkertaisesti riitä fyysisiin ajotreeneihin tai siihen määrään, mitä tarvitsisi harjoitella.”

”Lisäksi mentaalivalmennus on tuonut ajamiseeni itsevarmuutta ja työkalut, joiden avulla käsitellä erilaisia asioita vaihtelevissa tilanteissa. Valmistautuminen ennen kisaa on erilainen kuin aiemmin sillä tavalla, että olen henkisesti huomattavasti valmiimpi lähtemään kisaan. Tunnen tämän itsevarmuudesta ja määrätynlaisesta tunteesta kehossani.”

Vuosikausia enduropolkuja tahkonnut mies aikoo levähtää pitkän kauden päätteeksi ja pohtia mihin tie kuljettaa hänet seuraavaksi.

”Nyt sitten seuraavaksi otan aikaa itselleni ja mietin ensi talven sekä vuoden valmennuskuvioita. Lisäksi pitäisi tehdä päätös siitä, mitä tapahtuu ensi vuonna omalla ajorintamallani”, Tarkkala toteaa.

(Teksti: Moottoriurheilu.tv)

Uusin numero