Mäntsälän miesten juhlaa Kärhällä

Mellin löi yleiskilpailussa kerhokaverinsa Peltosen kahdeksan maastokokeen raskaassa kilpailussa 19 sekunnilla. Pikkuluokan kärkiparin jälkeen kolmanneksi yleiskilpailussa sijoittui ison luokan paras Kangasalan Moottorikerhon Jiri Leino, joka hävisi Mellinille jo runsaat kaksi minuuttia.

Yleiskisan neljäs oli Jämsän Seudun Moottorikerhon Janne Suominen 2.14 minuuttia kärjestä. Suominen voitti V40-luokan ja nousi cupin mestariksi V50-luokka ajoi vain kuusi maastokoetta.

Hämeenlinnan Tapio Koivusaari nousi päivän aikana ohi Mäntsälän Enduroseuran Karri Tikkasen, mutta mestaruuden oli ratkaissut jo ennen Kärhän lenkkiä Helsingin Moottorikerhon Kaj Tötterman.

Mellin ajoi alussa
veitsi kurkulla

Miko Mellinin kilpailu oli saada sokkialun, sillä Honda kävi poikkeuksellisen metallisella räminällä.

– Ihmettelin itsekin pyörän kummallista käyntiä. Kakkospätkällä mietin, että mitähän eilen oikein tein pyörälleni. Sitten muistin, että laitoin kyllä öljyt faijan pyörään, mutta en omaani, Mellin kertoi toisella huoltotauolla.

Välihuollossa kahden maastokokeen jälkeen Mellin laittoi öljyt koneeseen.

– Kolmospätkän puolivälin jälkeen pyörän käynti normalisoitui Hyvä pyörä tämä Honda kun käy kuivanakin, Mellin naureskeli SE-Teamin miesten haroessa samaan aikaan epätoivoisen oloisina hiuksiaan.

Ihme, ettei Mellinin matka katkennut heti alkuunsa.

Peltonen nurin
seiskapätkällä

Mellinin kerhokaveri Toni Peltonen antoi kunnon haasteen, sillä kun kahdeksasta maastokokeesta kuusi oli jaettu, oli Mellinin etumatka vain 11 sekuntia.

– Heti seuraavalla seitsemännellä pätkällä lensin päälleni. Hyvä, ettei niskaan sattunut pahemmin, Peltonen tuumi.

– Toni ajoi kaikkineen ihan hyvin, mutta itse vain keskinkertaisesti. Ei ollut paras päiväni, vaikkei suuria virheitä tullutkaan, yleiskilpailun voitosta henkilöauton rengassarjan voittanut Miko Mellin kertoi.

Mellin ja Peltonen ajoivat molemmat kolmet yleiskilpailun pohjat kuudella ensimmäisellä maastokokeella, joten palkintoeurojakin tuli ihan kohtuullisesti. Jokaisen pätkän kolme parasta sai rahabonuksen.

Mellin ja Peltonen pitivät maastoa liukkaana. Erityisesti Linnamäen peltopätkä oli aamulla kuin saippuoitu.

– Sälinkäällä satoi perjantaina puolitoista tuntia, mutta kakkos-ek oli siellä vähemmän savinen eikä lähestulkoonkaan niin liukas. Kisapäivön aikana maasto kuivui mukavasti, Peltonen tuumi.

Myös siirtymillä riitti kuljettajilla askaretta, sillä liukkautta, juuria ja kiviä riitti.

– Aseman maastokokeen jälkeinen siirtymä oli tosi haastava, kuin pahinkin kisapätkä. Ainakin vanhalle miehelle, 000-pyörää ajanut teräskuntoinen veteraanikuski Mauno Suni tunnusti.

Janne Suominen
omaa luokkaansa

V-40-luokan cup-mestaruuden ylivoimaisella voitollaan Mäntsälässä ajanut Jämsän(kosken) Janne Suominen kiitteli Kärhän lenkin rehellistä Suomi-enskan maastoa.

– Maastokokeet olivat haastavia, mutta ajettavia. Siirtymät olivat mukavia ajaa. Tuntui siltä, että niiden raivauksen eteen oli tehty enemmän töitä kuin kisapätkillä.

44-vuotias Suominen voitti vasta ensimmäisen kerran veteraanicupin, sillä aiemmat yritykset ovat kaatuneet loukkaantumisiin kesken kauden.

– Minä kuten moni muukin kärkikuski (mm. Vesa Kytönen ja Heikki Timonen) vannoin aikoinani, etten aja ikinä vetcupeja. Nyt täytyy sanoa, että kivaahan tämä on. Vastassa on samoja ukkoja kuin yleisen sarjan kisoissa takavuosina.

– En kaatunut päivän aikana kertaakaan, mutta vähän tuli välillä veteraanimoodi päälle.

Suominen löi luokassaan Salon Moottorikerhon Juha Puotsaaren puolellatoista minuutilla. Kolmas oli Keravan Motoristiseuran Sasu Enjala ja neljäs Tuusulan Moottorikerhon Sami Salonen. Vaikka Salonen petrasi menoaan iltapäivällä, putosi hän loppupisteissä kärkipaikalta pronssille. Enjala uusi viime vuoden hopeansa ja otti jo neljännen mitalin putkeen.

Puotsaari ajoi neljästä osakilpailusta vain kaksi ja oli kahdesti toinen. Mitali jäi seitsemän pisteen päähän.

Veteraanimestarilla
kiire paperitehtaalle

 
Janne Suomisella on jo pitkä ura SM-endurossa.

– Ensimmäisen kilpailuni ajoin muistaakseni 1989.

Suomen mestaruuksia on useita vuosituhannen taitteesta. Viimeisin yleisen luokan SM-mitali (pronssi) kaudelta 2008.

Kunniapalkinnoksi Suominen sai henkilöauton nastoitetun talvirengassarjan

Suominen saapui maaliin klo 14 ja työpäivän Jämsänkosken paperitehtaalla piti alkaa klo 14.

– Juuri ja juuri pysyttiin amatöörikuskina, kisan jälkeen kiireesti kohti Keski-Suomea kiirehtinyt Suominen virnisti.

Mäntsälä:
37. Kärhän lenkki:
Yleiskilpailu:
1) Miko Mellin MäntsMK Honda 46.40,87, 2) Toni Peltonen MäntsMK Yamaha -19,04 sek., 3) Jiri Leino KaMoKe -2.04,91, 4) Janne Suominen J-SMK Sherco -2.14,10, 5) Kari Välimaa K-SMK KTM -2.18,19, 6) Toni Holopainen TuMK KTM -2.26,35.

A1: 1) Mellin 46.40,87, 2) Peltonen -19,04, 3) Niko Aitta TMK KTM -2.32,05.

A2: 1) Holopainen 49.07,22, 2) Juha-Pekka Tirkkonen KeMS Honda -2.51,49, 3) Tommi Hakala VMK Sherco -5.33,45.

A3: 1) Leino 48.45,78, 2) Välimaa -13,28, 3) Kjell Söderström SiMK KTM -1.59,45.

V40: 1) Janne Suominen J-SMK Sherco 48.54,97, 2) Juha Puotsaari SaMK KTM -132,02, 3) Sasu Enjala KeMS Honda -2.06,61, 4) Sami Salonen TuMK Husaberg -4.21,48.
Vetcuopin loppuopisteet: 1) Suominen 70, 2) Enjala 61, 3) Salonen 47, 4) Tom Nordman VMK Husaberg 42, 5) Puotsaari 40.

V50: 1) Tapio Koivusaari HlMK KTM 45.13,38, 2) Karri Tikkanen MENS HVA -21,92, 3) Ari Mäkelä HlMK HVA -44.16.
Loppupisteet: 1) Kaj Tötterman HMK KTM 75, 2) Koivusaari 70, 3) Tikkanen 60.

Täydelliset tulokset:
www.fin-enduro.com/tulokset/mantsmk13

Uusin numero