Lorenzo: ”Hyökkäys jatkuu riskillä!” Marquez: ”Minä vastaan siihen!”

Ratamoottoripyöräilyn kuninkaallisten kupletin kylmä juoni on se, että Lorenzo soittaa hulppeasta vireestään huolimatta toista viulua ja Marquez häärii loppuun myydyn konsertin kapellimestarina vajaan kahden viikon kuluttua kotiyleisön edessä.

– Mestaruus ei ole minun käsissäni. Mestaruus on Marcin käsissä, aloitti Lorenzo espanjalaiskaksikon välillä Japanin GP:n jäljiltä Motegissa käydyn mielenkiintoisen vuoropuhelun.

– Mutta kaikki on tosiaankin yhä mahdollista. Se nähtiin taas tuoreeltaan Motegissa Moto2- ja Moto3-luokkien osalta, Lorenzo jatkoi Marquezin psyykkaamista.

Kaksi ”sniperia”

MotoGP-luokan tuplamestari Lorenzo, 26, on painellut paalupaikalta voittoon kahdessa viimeisessä osakilpailussa Australiassa ja Japanissa. Australia merkitsi Marquezille, 20, katastrofaalista nollakisaa, mutta Japanin kakkossija oli osoitus kypsän järkevästä suorituksesta.

Mieli toki teki, mutta Marquez malttoi, eikä lähtenyt limiitillä hötkyilemään Lorenzon perässä Motegissa.

– Ei minusta ole silti puolustajaksi. Olen hyökkääjä, Marquez valotti vihreän veran termein kaiken ratkaisevan Valencian kisan taktiikkaansa.

Sähäkkä ”sniper” Lorenzo otti siitä välittömästi kiinni iskien aikailematta nopealla hyökkäyksellä takaisin. Matipontisuuden terävimmät särmät ovat hioutuneet vuosien saatossa ja kolhujen jäljiltä, mutta pelisilmäähän piisaa.

– Minulla ei ole mitään hävittävää. Minulla on pelkkää voitettavaa. Ajoin Motegin voiton riskillä. Hyökkään jatkossakin riskillä. Ajan aina vain voitosta, julisti meneillään olevalla kaudella voittojen muodossa seitsemän, eli yhden maalin Marquezia enemmän ladannut Lorenzo napakasti.

Niistä viimeisintä, päävihollisen Hondan kotiestradilla Yamahalle saavutettua 200. kuninkuusluokan voittoa Lorenzoa maiskuttelee yhtenä uransa makeimpana.

– Olihan se niin herkullinen, mutta voitin sittenkin vain viisi pistettä Marciin nähden.

Lorenzo nimettiin aiemmin tällä kaudella lajinsa Teräsmieheksi sen jälkeen, kun hän kilpaili – kieltämättä uhkarohkeasti – heti solisluuleikkausten jäljiltä.

Titaanilla terästetty Lorenzo ei moisesta kunnianimestä pidä, päinvastoin. Lorenzo ei sitä suoraan sano, mutta rivien välistä on luettavissa, että hänkin pitää temppuna tyhmänä ja huonona esimerkkinä.

Mutta se riski kannatti silti. Ilman sitä Valencian GP:n pöytä olisi katettu paljon köyhemmin antimin.

”En olisi tässä tilanteessa
ilman Hondan ja Marcin lahjaa”

– Tämä tilanne on myös lahja, jonka Honda ja Marc minulle Australiassa ojensivat, Lorenzo kääntää samalla vielä vähän puukkoa HRC:n haavassa.

Lorenzosta löytyy myös ripaus filosofin ainesta.

– Mestaruuden saavuttaminen koostuu monista seikoista. Nopeus on pääasia, mutta se ei ole suinkaan se ainoa tekijä. Sinun pitää olla onnekas, välttää virheitä ja tietenkin myös pyörä on saatava huippuunsa radasta ja olosuhteista riippumatta.

Lorenzo ei ole niitä miehiä, jotka sortuvat spekulointiin ja kristallipallon silmäilyyn.

– En tosiaankaan tiedä, enkä lähde ennustamaan, miten tässä loppujen lopuksi tulee käymään. Mutta jos Marc voittaa mestaruuden, niin hän on sen taatusti ansainnut. Vain Kenny Roberts on yltänyt tuohon debyyttikaudellaan, muistuttaa vuosina 2010 ja 2012 kultaa vuollut Lorenzo.

”Mestaruus ei ollut suinkaan
tavoitteeni tällä kaudella”

Marquezilla on plakkarissaan kaksi mestaruutta, joista ensimmäinen heltisi vuonna 2010 suomalaistalli Ajo Motorsportin riveissä ja silloisessa 125-kuutioisten luokassa.

Toinen titteli tuli viime vuonna Moto2:sta. Siitäkin huolimatta, että hänen uransa jatko oli vielä testikaudella jopa vaakalaudalla vaikean silmävamman vuoksi. Radalle ei ole asiaa, jos kaiken näkee tuplana.

Marquez haluaa pitää suunsa enemmänkin supussa siitä tuloillaan olevasta kolmannesta keskusteltaessa.

– Mestaruuden saavuttaminen on tietenkin tärkeämpää kuin voitto Valenciassa. Toivon kuitenkin, että Valenciasta kehkeytyy vastaava GP-viikonloppu kuin niin monista muistakin tähän mennessä. Eli jatketaan kovaa vääntöä Jorgen ja Danin (Pedrosan) kanssa. Niin, ja näillä kahdella kuljettajalla on edelleen paljon enemmän kokemusta kuin minulla, Marquez pyrkii ainakin keventämään painolastia Japanin GP:n kisa-aamun harjoitusten rajussa kaadossa kipeää saaneilta harteiltaan.

Radalla äärettömän aggressiivinen, mutta sen ulkopuolella aina kohteliaana hymypoikana häärivä nuorukainen jatkoi samaan hengenvetoon tutuilla linjoilla.

– Mestaruus ei ollut suinkaan tavoitteeni tähän kauteen lähtiessäni, mutta tässä sitä nyt ollaan.

Pikkuveljen piikkiin!

Marcin kakkossijasta huolimatta Marquezin perheelle heltisi Motegista myös voitto.

Siitä vastasi Moto3-luokan kärkipakkaa komeasti hämmentänyt 17-vuotias Alex, joka muistetaan myös Niklas Ajon Monlau-tiimikaverina Espanjan CEV-sarjasta. MM-osakilpailuvoitto oli Alexille uran ensimmäinen.

Marc pisti toisen sijansa pilke silmäkulmassa pikkuveljen piikkiin.

– Menetin 20 prosenttia energiastani seuratessani hermostuneena Moto3-luokan kisaa, mutta olen tosi iloinen Alexin puolesta. Hän on ollut jo usein lähellä voittoa ja nyt se sitten tuli. Hienoa pikkuveli – sieltä sitä tullaan koko ajan yhä kovempaa, Marc hehkutti.

Poikien isä, aina matkassa hurtilla huumorilla varustettuna oleva Julian Marquez saa viimeistään tästä lähtien pitää sormiaan yhä useammin ristissä molempien varikkoboxeissa.
 

Uusin numero