Lorenzo ei vihaa enää ketään ja lempikin saa leiskua lauantaisin

– Ei koskaan sunnuntaiaamuisin! Keskityn silloin vain ja ainoastaan todella tiukasti tulevaan kilpailuun. Lauantaisin? Kyllä, aina silloin tällöin. Tilaisuuteen on tartuttava, jos sellainen tarjoutuu, naurahti Lorenzo, 26.

Tämän viikon keskiviikosta perjantaihin testiä Sepangin radalla Malesiassa Yamahallaan ajava Lorenzo vakavoitui kuitenkin hetkessä.

Letkeä leikinlasku on kaukana siitä, jos ja kun hän mielii haastaa hallitsevan maailmanmestarin, parhaillaan murtunutta pohjeluutaan kuntouttavan maanmiehensä Marc Marquezin, 21, vajaan kuukauden kuluttua käynnistyvällä MM-kaudella.

Hondan häkellyttäväksi ässäksi ja kaiken kansan silmissä unelmavävyksi kohonnut aina iloinen ja kohtelias Marquez poimi tittelin tuloskaudellaan Lorenzon näpeistä tavalla, joka ei jättänyt ketään kylmäksi.

– Marc on uskomaton lahjakkuus. On aivan turha puhua, että hän on tuleva se ja se, tai joku muu on tuleva ”marcmarquez”. On olemassa vain yksi Marc Marquez. Ok, hän hyödynsi viime kaudella minun ja Pedrosan (Danin) loukkaantumiset, mutta mestaruus ei ollut suinkaan mikään onnenkantamoinen. Jossittelu on täysin turhaa, lataa Lorenzo.

”Julkisuuskuvaa ylimielisestä
nulkista ei ole helppoa puhdistaa”

Lorenzon ja Marquezin persoonat poikkeavat melkoisesti toisistaan. Tai ainakin julkisuus antaa sen kuvan.

– Minä koen kilvanajon puhtaasti työnä, jossa tunteille ei ole sijaa. Vihaan häviämästä, enkä peitä sitä. Marc voi sen sijaan näyttää lopputuloksesta huolimatta Valentinon (Rossi) tavoin iloista naamaa.

– Isäni pyrki opettamaan minua myös häviämään, mutta en kuunnellut häntä. Emme olleet puheväleissä neljään vuoteen, kuittaa Lorenzo.

Lorenzo myöntää, että hän ihastutti, mutta myös vihastutti ja ärsytti monia sydänjuuria myöten ikävuosien 15-19 välillä.

– Olin sitä ennen ujo poika, joka ei puhunut paljoakaan. Niin, ja ilme oli aina vakava. Sen jälkeen minusta saatiin ylimielisen nulkin kuva. Ja sitä kuvaa ei ole helppoa pudistaa, ei ainakaan kokonaan, myöntää Lorenzo.

Lorenzo on käynyt vuosien saatossa monta tulikivenkatkuista taistelua Marquezin tallikaveri Pedrosaa, 28, vastaan. Kaksikon välit olivat takavuosina jäätävän kylmät. Nyt ne ovat hillityn viileät.

– Olimme vihollisia Pedrosan kanssa. Emme puhuneet keskenämme, eivätkä sitä tehneet myöskään managerimme. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut varsinkin Marciin nähden. Otamme tiukasti ja agressiivisesti yhteen radalla, mutta emme ole silti vihollisia keskenämme, vakuuttaa Lorenzo.

Vain mestaruus pitää
Lorenzon pinnalla

MotoGP-luokan uuden sukupolven tienavaaja Marquez on pakottanut Lorenzon limiitille ja joskus sen ylikin radalla, eikä tässä suinkaan vielä kaikki. Hän on pakottanut Lorenzon myös pehmentämään julkisuuskuvaansa.

RR-hullussa Espanjassa mikään ei ole sen karumpi kohtalo, kuin jäädä parrasvaloissa varjoon ja soittelemaan kypärä kallellaan sitä kuuluisaa toista viulua. Ei, vaikka kukkarokin on kunnossa.

Lorenzo hävisi viime vuonna MotoGP-luokan mestaruuden Marquezille 14 pisteellä. Kansansuosiossa tuo marginaali moninkertaistui.

Kaiken kukkuraksi Lorenzo sai vielä espanjalaisten armottoman viharyöpyn niskaansa, kun hänen sponsorinsa meni ja julkisti joulun alla kohutun videon tuplamestarin Barcelonassa sijaitsevasta ökytalosta.

Se kuitenkin unohdetaan nopeasti tai ainakin annetaan anteeksi, jos Lorenzo palaa tänä vuonna maailmanmestariksi kausien 2010 ja 2012 malliin.

Marquez ja Hondan paketti saattaa vaikuttaa ylivertaiselta, mutta kaikki on sittenkin täysin mahdollista. Lorenzo peittosi Marquezin viime kaudella voittojen määrässä 8-6. Se tosiasia ei ole kummaltakaan unohtunut.

Uusin numero