Liikuntavammaisten ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Ulla Kulju pääsee testaamaan keksintöjään MM-sarjaan

Ensimmäisenä naisena maailmassa liikuntavammaisten ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden viime vuonna voittanut Ulla Kulju suunnitteli yhdessä työnantajansa insinööritoimisto Etteplanin kanssa lajin mullistavan ratamoottoripyörän, joka julkaistiin perjantaina MP18 Moottoripyöränäyttelyssä. Uusien innovaatioiden ansiosta liikuntavammaisten on nyt entistä helpompi harrastaa moottoripyöräilyä.

– Me todettiin, että pitää saada enemmän liikettä hanuriin pyörän päällä. Hulluja ideoita heitettiin kahvipöydässä ja lopulta saatiin resursseja toteuttaa tämä idea. Siitä kehittyi liukuva istuin sekä magneetilla toimivat jalkatapit, Kulju kertoo.

Kun pyörä kallistuu, antaa kahdeksan senttiä puolelta toiselle liikkuva istuin ajajalle mahdollisuuden liukua pyörän mukana ja saada kallistusta ulospäin.

– Se vaikuttaa siihen, että on parempi pitoalue renkaissa ja pystyy ajamaan kovemmin. Automaattisesti kun kiihdytät, penkki vie sut taaksepäin ja jarruttaessa se tuo sut eteen.

Magneettiset jalkatapit puolestaan imaisevat kuljettajan jalan takaisin tapille sen irrottua.

– Siellä on noin 30 kilon neodym-magneetit ja kengän pohjissa on niiden vastakappeleet, jolloin ne loksahtaa paikalleen.

Kulju pääsee myös itse testaamaan pian omia aikaansaannoksiaan.

– Ensi kaudella ajetaan pääasiassa MM-sarjaa. Maaliskuussa lähdetään Magny Coursiin testaamaan niin pyörää kuin penkkiäkin. Toukokuussa Le Mansin MotoGP:stä alkaa sitten MM-sarja. Kesä-, heinä- ja elokuu ajetaan Suomessa kilpaa SM-sarjan mukana ja elokuun lopulla lähdetään Mugelloon MM-sarjan toiseen osakilpailuun, jonka jälkeen syyskuun viimeisenä päivänä vielä SBK:n yhteydessä järjestettävään MM-kisaan Magny Coursiin. Eli kiirettä pitää! Kulju naurahtaa.

Uusin numero