Legendaarinen Norton tekee paluun Suomeen

Menneiden vuosien legendaarinen merkki Norton oli menestyksensä kukkuloilla 60-luvulla. Japanilaisten saavuttua markkinoille, joutui englantilainen moottoripyöräteollisuus, Norton mukanaan polvilleen ja tehdas laittoi lapun luukulle 70-luvun loppupuolella.

Arvokkaan tuotemerkin elämä kuitenkin jatkui, ja moottoripyöräilevä maailma sai muun muassa wankel-moottorisen Norton F1:n. Erinäisten vaiheiden jälkeen Yhdysvalloissa suunniteltiin kaksisylinterinen Commando 952. Tämän mallin pohjalle merkin oikeudet hankkinut Stuart Garner tiimeineen on rakentanut uuden Commando 961 -mallin.

Englantilaiset ovat suunnitelleet moottorin täysin uudelleen ja muokanneet pyörän runkoa ja ulkomuotoa. Uudestisyntynyt britti-Commando on uskollinen englantilaiselle moottoripyöräperinteelle ja uuden mallin ulkonäkö tuokin mieleen merkin kulta-ajat. Paljon on kuitenkin muuttunut. Uusi moottori, vaikka onkin ulkomuodoltaan perinteisen kaltainen, pitää sisällään 270-asteisen kampiakselin. Lyhytiskuinen moottori on varsutettu hydraulisin venttiilinnostimin ja polttoaineensyötöstä huolehtii Boschin elektroninen ruisku. Kytkin on märkä monilevyinen ja vaihteita viisi kappaletta. Ja pultit, ne ovat millimittaisia.

Nortonit valmistetaan käsityönä Castle Doningtonissa. Tällä hetkellä tuotanto on vajaat 500 pyörää vuodessa, mutta määrää pyritään kasvattamaan, kunhan uudet Donington Hallissa sijaitsevat tuotantotilat saadaan valjastettua täyteen käyttöön.

Tuotannossa on kolme Commando 961 -mallia. Perusmalli on Sport, ja saatavilla ovat myös CaféRacer ja SF, jotka eroavat jousituksen, varustelun ja ulkonäön osalta. Mallit ovat oletuksena yksipaikkaisia. Kaksipaikkaisuus edellyttää erilaista takarunkoa, ja sellaisia on saatavilla tilauksesta.

Reilut pari vuosikymmentä brittipyörien varaosia maahantuonut Ky Britti-Helmet on solminut Norton Motorcycles Ltd:n kanssa uusien Norton-moottoripyörien edustussopimuksen. Pyörät saavat Suomen ensi-iltansa Helsingissä MP 14 -näyttelyssä. Mallien hinnoista ei ole vielä varmuutta, mutta niiden oletetaan asettuvan välille 21 500 – 25 000 euroa.

Uusin numero