Kullas kymmenes Beto Carreron karmeassa kurakisassa Brasiliassa

Suzukilla kilpaileva Kullas sijoittui selviytymistaisteluksi kääntyneen mutakisan yhteistuloksissa kymmenenneksi. Hän on myös sarjassa samalla sijalla viiden osakilpailun ja Etelä-Amerikan vaiherikkaan kiertueen jäljiltä.

– Olipahan sade! Mutaa oli todella paljon lauantain ajolinjojen päällä, Kullas kuvaili Beto Carreron huvipuistoon rakennetun punasaviradan karmeita olosuhteita.

Beto Carreroon iski lauantai-iltana rankkasade, joka laantui vasta jälkimmäiseen kisaerään mennessä. Ensimmäisessä erässä vettä piiskasi taivaalta siksi rajusti, että näkyvyyskin oli miltei olematon. Kilvanajo alkoi olla enemmän lottoa yli 40 000 katsojan edessä.

Kullas ajoi avauserässä kymmenenneksi ja pisti toisessa pykälän paremmaksi. Niillä heltisi yhteensä 23 pistettä. Beto Carreron peto oli Kawasakillaan molemmat erät nimiinsä vienyt britti Tommy Searle, joka on sarjassa toisena 20 pistettä hollantilaisen KTM-kuljettaja Jeffrey Herlingsin takana.

– Ensimmäisen erä alku oli minulta ok, mutta aloin kuitenkin ajaa myöhemmin liian varovasti ja menetin muutamia sijoituksia, kertoi Kullas.

Toisessa erässä sää selkeni ja myös tahti muuttui.

– Otin siihen erään vähän paremman startin. Kokeilin erilaisia linjoja, mutta helppoa se ollut silloinkaan ja hukkasin aikaa muutamaan virheeseen.  Olin pettynyt siihen, että en pystynyt ohittamaan Anstieta (Max) ja Lupinoa (Alessandro), koska siinä vaiheessa mentiin pääosin yhtä linjaa. En voi olla täysin tyytyväinen tähän viikonloppuun. Nyt katseet on vain suunnattava Ranskaan, Kullas viittasi Saint Jean d'Angelyn ja kesäkuun ensimmäisen viikonvaihteen suuntaan.

Räikkösen tiimin Ferris oli
järjestää jättiyllätyksen

Kumi Räikkösen omistaman ICE1RACING-tiimin MX1-luokan Kawasaki kuljettajat ylsivät hekin pisteille Brasiliassa.

Beto Carreron hurjista olosuhteista kertoo jotain myös se, että MX1-luokan aamun lämmittelyyn ei osallistunut kuin kaksi kuljettajaa.

Tasaista työtä vaikeissa olosuhteissa tehnyt Santtu Tiainen ajoi ensimmäisessä erässä 17:nneksi. Toisessa sijoitus oli 19:s.

Hänen australialainen tiimikaverinsa Dean Ferris oli toisaalta täräyttää todellisen jättiyllätyksen. Ferris ajoi avauserässä loistavan startin siivittämä 30 minuuttia toisella sijalla, mutta harmittava kaatuminen pudotti hänet sijalle 11. Toisen erän startti ei enää onnistunut Ferrisiltä ja hän joutui myöhemmin keskeyttämään.

Ferris pystyi pitämään paikkansa ja vauhtinsa hienosti miltei läpi ensimmäisen erän nousten toisella kierroksella kakkoseksi Christophe Pourcelin perään sen jälkeen, kun Evgeny Bobryshev kaatui. Ferrisin kohtalokas kaatuminen tapahtui, kun erästä oli jäljellä viisi minuuttia ja kaksi kierrosta.

Ferris ei päässyt tiiminsä tiedotteen mukaan heti mudasta liikkeelle ja Clement Desalle, David Phillippaerts, Gautier Paulin ja Rui Goncalves painelivat ohi.

– Oli todella hankala tasapainoilla urissa. Olosuhteet olivat todella vaikeat, mutta rata oli yhtä vaikea kaikille, muistutti Ferris.

Ferris keräsi ansaitut kehut tiimipäällikkö Kari Tiaiselta.

– Dean oli järjestää todellisen yllätyksen. Nyt alkukauden loukkaantuminen on täysin taka-alalla ja ajo alkaa loksahtaa kohdalleen. Loppukaudesta tulee varmasti mielenkiintoinen, sillä nuori kuljettaja puhkuu halua näyttää mihin pystyy, tiimipäällikkö iloitsi.

Toiseen erään vesisade siis lakkasi, mutta Ferris otti erittäin huonon startin jääden ensimmäisessä mutkassa kolaroineiden kuljettajien taakse pussiin. Hidas rata ja kapeiksi tulleet ajolinjat tekivät ohittamisen haastavaksi ja nousun kärkitaisteluun mahdottomaksi.

– Pääsin edessä kaatuneiden kuljettajien ohi hyvin, mutta kaaduin itse pari käännöstä myöhemmin. Myöhemmin erässä kaatuessani ketjut osuivat kiveen ja lähtivät paikoiltaan, joten jouduin keskeyttämään, harmitteli Ferris.

Tiainen poimi pisteitä molemmista eristä.

– Startit oli hyviä tänään. Ensimmäinen erä oli tosi märkä, toinen kuivempi, muttei minulle helpompi. Haluan kiittää tiimiä, sillä mekaanikkoni Salosen Timo teki hyvän työn erien välissä vaihtaessaan moottorin. Olen tyytyväinen, sillä pisteitä tuli molemmista eristä, totesi Tiainen.

MX1-luokan ensimmäisen erän voitti alusta alkaen kärjessä Kawasakillaan pauhannut Pourcel. Phillipaerts ajoi Yamahalla toiseksi ja Paulin Kawasakilla kolmanneksi. Toisen erän kuittasi Kawasakilla nimiinsä Xavier Boog ennen Suzukilla kisaava Desallea ja KTM:n Kevin Strijbosia.

MX1-luokan MM-sarjaa 24 pisteen erolla Desalleen johtava Antonio Cairoli ei ollut parhaimmillaan Brasiliassa. Hän ajoi KTM:llään eräsijoitukset 8 ja 9.

Ferrisin 50 pistettä oikeuttavat sarjassa sijaan 16. Tiaisen pisteet ja sijoitus kirjataan lukemin 21.

Beto Carrero, Brasilia.
Motocrossin MX1- ja MX2-luokkien MM-osakilpailu 5/16:
MX2, erä 1:
1) Tommy Searle Iso-Britannia, Kawasaki 44.31,410, 2) Christophe Charlier Ranska, Yamaha + 23,896, 3) Jeremy van Horebeek Belgia, KTM 46,131, 4) Max Anstie Iso-Britannia, Honda + 2.16,278, 5) Joel Roelants Belgia, Kawasaki + 2.22,232, 6) Glenn Coldenhoff Hollanti, KTM + 2.29,302, …10) Harri Kullas Suomi, Suzuki + 3.24,769.

Erä 2:  1) Searle 43.42,838, 2) Jose Butron Espanja,  KTM + 11,095, 3) Jeffrey Herlings Hollanti, KTM + 36,276, 4) Roelants + 39,879, 5) Charlier +1.15,554, 6. Van Horebeek + 1.21,010, …9) Kullas + 1.39,850.

Yhteispisteet: 1) Searle 50, 2) Charlier 38, 3) Butron 35, 4) Van Horebeek  35, 5) Roelants 34, 6) Anstie 32, …10) Kullas 23.

MM-pistetilanne:  1) Herlings 223, 2) Searle 203, 3) Van Horebeek 189, 4) Roelants 152, 5) Anstie 137, 6) Jordi Tixier Ranska,  KTM 128, …10) Kullas 99.

MX1- ja MX2-luokkien täydelliset tulokset:
http://www.motocrossmx1.com/reslists.aspx

Seuraava osakilpailu: 3.6. Saint Jean d'Angely, Ranska.
 

Uusin numero