Konkari Kalatie SM-hopealle

Toni Eriksson varmisti mestaruutensa jo sarjan toiseksi viimeisessä kisassa Alavudella, mutta himmeämpien mitalien taistelussa kaikki oli vielä avoimena ennen päätöspäivää.

Sarjan päätöskisa sai erien kärkisijoille melkoisesti väriä kilpailijoista, jotka eivät syystä tai toisesta ole ajaneet koko sarjaa läpi. Kotiradallaan kisannut Niko Koskela oli odotetun vahva jo avauserässä, kun hän riisti ykköspaikan Erikssonilta jo lähtömutkassa. Koskela teki pikkuhiljaa lisää etumatkaa MM-endurovisiittinsä jälkeen sairastelleeseen Erikssoniin.

Seitsemäntenä avauskierrokselta saapunut Ludde Söderberg ajoi raivoisasti muita takaa ja otti kolmossijan noin kahdenkymmenen minuutin kohdalla.

Neljänneksi viimeisellä kierroksella Söderberg pääsi vihdoin kuittaamaan myös Erikssonin, mutta kauaa ei mies ehtinyt nauttimaan kakkospaikastaan, kun pyörän käyntihäiriöt päättivät Söderbergin matkan.

Näin Eriksson ajoi varmasti erän kakkoseksi, kolmossijan vei Henric Stigell kavuten samalla mukaan pronssimitalitaisteluun. Niko Kalatie vankisti asemiaan hopeamitalin väännössä ajaen erässä viidenneksi, Kalatien pahin uhkaaja mitalitaistelussa, Riku Rouhiainen saapui maaliin kahdeksantena.

Toinen erä oli startin osalta ensimmäisen toisinto, Eriksson ampaisi puomilta liikkeelle koko joukon nopeiten, mutta jo ensimmäisellä kierroksella Koskela paineli ohi. Koskela ajoi jälleen koko erän suvereenissa johdossa, mutta muutama kierros ennen maalia miehen pyörän oikea kylki alkoi purkautumaan. Ensin irtosi sivunumerokilpi ja seuraavaksi äänenvaimennin kun viimeinen kierros alkoi.

Koska vaimentimen irtoaminen tapahtui vasta viimeiselle kierrokselle lähdettäessä. Koskelaa ei enää ehditty ottaa ratavarikolle ja maalintulon jälkeen luettiin hetken aikaa sääntökirjaa. Tuomariston ratkaisu oli sääntöjen mukainen minuutin aikarangaistus melutason ylityksestä ja näin Koskela putosi lopullisissa tuloksissa erän neljänneksi.

Toisen erän kärkikolmikon muodostivat näin Söderberg, Eriksson ja Eeli Takatalo. Onneksi Koskelan rangaistuksella tai rankaisemattomuudella ei ollut merkitystä SM-mitalien jaossa, vaan kun Kalatie ajoi Stigellin perässä maaliin kuudentena. Kertaalleen jo uransa lopettanut ja 35 vuoden ikään ehtinyt konkari Kalatie varmisti hopeasijan. Rouhiaisen oltua erän seitsemäs hän piti pronssipaikan niukalla neljän pisteen erolla Stigelliin.

14-18- vuotiaiden nuorisoluokka MXJ:n Suomen Cupissa kärkikaksikko Mikael Kaipanen ja Lari Jukola olivat karanneet jo ennen päätöskisaa käytännössä muiden tavoittamattomiin. Kaksitahtisilla 125-kuutioisilla kisaavan parivaljakon kesken oli kuitenkin vielä mestaruus jakamatta.

Kaipanen ei tuossa taistelussa jättänyt Jukolalle juurikaan mahdollisuuksia vaan voitti päivän molemmat erät tyylipuhtaasti.

Kaipasen voittojen avaimina toimivat startit, joissa hän on aikaisemmin tällä kaudella antanut melkoisesti tasoitusta muille. Jukola puolestaan varmisti hopeasijansa oltuaan erien toinen ja kolmas. Päätöserässä Kaipasen ja Jukolan väliin ehti kauden parhaan kisansa ajanut Roni Salin.

Jami Numminen otti ensimmäisen erän kolmossijalla jo tukevan otteen pronssimitalista ja tuo ote piti vaikka hän joutui keskeyttämään toisen erän mentyään näyttävästi yli ohjaustangon. Robin Seleniuksen erien nelossijat nostivat hänet sarjapisteissä samalle sijalle. Takamatkaa Nummiseen jäi vain kuusi pistettä.
 
Tulokset:
http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=833113
Pistetaulukot siellä linkistä "championship"
 

Viimeisin numero