Kansalaisaloite moottoripyöräkortin korotuskäytännön yksinkertaistamiseksi

Kansalaisaloite.fi -palveluun on perustettu aloite moottoripyöräkortin hankinnan järkevöittämiseksi. Aloitteen takaa löytyy Riku Routo. Ajatus heräsi tyytymättömyydestä uuteen, tammikuussa 2013 voimaan tulleeseen ajokorttilakiin, jossa moottoripyörän ajokorttien luokkakorotukset on määritelty hoidettavaksi koulutusperusteisesti, ilman mitään näyttöä kuljettajan osaamisesta. Uudella lailla pyrittiin siihen, että kuljettajilla olisi liikenteessä paremmat valmiudet, mikä näkyisi positiivisesti onnettomuuksien määrässä.

– Nämä tavoitteet ovat jääneet saavuttamatta ja käytännössä ainoat vaikutukset ovat olleet suoritettavien ajokorttien määrän väheneminen, mikä haittaa alaa. Se taas näkyy työpaikkojen määrässä, Routo kertoo.

Miehen mukaan moottoripyöräkortin ajamisesta ja korttiluokan korottamisesta pitäisi tehdä helpompaa ja kustannustehokkaampaa.

– Esimerkiksi teoriaopetuksen kertaus korotuksen yhteydessä on täysin turhaa – ei siinä tule mitään uutta jo pari vuotta liikenteessä moottoripyörällä ajaneelle kuljettajalle, Routo puuskahtaa ja sanoo kannattavansa tutkintoperusteisuutta, jos pelkkä aika- ja ikärajan täyttyminen ei riitä.

Roudon mukaan moottoripyöräily harrastuksena alkaa olla vaarassa, ja nyt motoristeilta vaaditaan yhteistyötä.

– Sitä varten meillä on kaikkien motoristien yhteinen järjestö, Suomen Moottoripyörämuseon tuki ry, jonka kautta asioita pyritään hoitamaan. Aloitteen eteen on tehty paljon pohjatyötä ja olemme keskustelleet asiasta lukuisien päättäjien kanssa. Mukana on myös kolme juristia, jotka ovat lupautuneet yhdistyksen avuksi, Routo kertoo.
– Moottoripyöräily on hieno harrastus, jota haittavat esimerkiksi nykyiset ajokorttisäännökset. Nyt kaikilta vaaditaan yhteen hiileen puhaltamista, jotta se olisi sitä myös jatkossakin! Routo lopettaa.

Uusin numero