Kallio Ducatilla Muistojen Imatranajoon?

Monilla kuljettajista on käytössään samoja ainutlaatuisia kilpapyöriä, joilla aikoinaan kisattiin MM-pisteistä Vuoksen varrella.

MM-sarjan Moto2-luokan pistetaulukossa upeasti kuudentena majaileva Kallio tulee Imatralle sunnuntaina. Kallion alla nähdään ainakin 250-kuutioinen KTM-pyörä, ja lisäksi MotoGP-Ducatilla ajamisesta neuvotellaan edelleen, sillä Giuseppe Sandroni tuo Imatralle Troy Baylissin vuonna 2006 käyttämän Ducati Desmosedicin.

Kaksipuolikkaan sarvissa kurvailee myös ranskalainen Christian Sarron, joka ajaa samalla Team Sonauto Yamahan TZ250 -pyörällä, jolla hän voitti varttilitraisten maailmanmestaruuden vuonna 1984.

Mestareita ja
ainutlaatuisia klassikkopyöriä

Huomionarvoisia ovat myös englantilaisen Steve Wheatmanin Imatralle tuomat Suzukit, joilla ajavat maailmanmestarit Phil Read ja Marco Lucchinelli sekä Mansaaren TT-ajojen seitsenkertainen voittaja Grant ja Iisalmen Tepi Länsivuori, nelinkertainen MM-mitalisti.

Grantilla on allaan Randy Mamolan vuonna 1980 GP-sarjassa käyttämä RG500 XR34M1 -tehdaspyörä. Tällä pyörällä Grant itse voitti Mansaarella vuonna 1981.

Ranskalainen Patrick Plisson puolestaan palaa Imatralle samalla 125-kuutioisella Morbidellilla, millä hän 1970-luvun lopussa ajoi Suomen GP:ssä. Myös monella muulla kuljettajalla on allaan merkittäviä klassikkopyöriä. Muistojen Imatranajo onkin yhtälailla sekä mestarikuljettajien että aikakautensa huippupyörien näytöstä.

Tapahtuman tunnetuin osanottaja on 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini. Moninkertaisia maailmanmestareita on paikalla muitakin: britti Phil Read (kahdeksan maailmanmestaruutta), Etelä-Afrikkaa edustava Jim Redman (kuusi), Italian Pier Paolo Bianchi (kolme), vuonna 1954 MM-uransa aloittanut Luigi Taveri Sveitsistä (kolme) ja Saksan Dieter Braun, jolla on kaksi mestaruutta.

Jarno Saarisen pyörät mukana

Kallion ohella kirkkaimmat suomalaistähdet näytösajossa ovat neljä MM-mitalia saavuttanut Teuvo Länsivuori ja MM-pronssille vuonna 1975 ajanut Pentti Korhonen.

Mukana on myös Jari Saarinen, joka ajaa veljensä Jarnon Imatralla käyttämillä Tunturi Puch ja Yamaha TD2 -pyörillä.

Juuri tällä Yamahalla Saarinen saavutti pronssia vuoden 1971 MM-sarjassa 250-kuutioisten luokassa. Yhteensä kotimaisia kuljettajia on kutsuttu mukaan 180, parinkymmenen ulkomaalaisajajan ohella.

Muistoajon yhteydessä vietetään samalla todellista juhlavuosien kimaraa. Sen lisäksi että meneillään on Imatran Moottorikerhon 75-vuotisjuhlavuosi, täyttää Imatranajo 50 vuotta, samalla kun viimeisestä Imatran MM-osakilpailusta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Saarisen maailmanmestaruus puolestaan varmistui Imatralla 40 vuotta sitten. Lisäksi 30 vuotta on kulunut sivuvaunukuljettaja Jock Taylorin Imatralla sattuneesta kohtalokkaasta onnettomuudesta, minkä johdosta skotlantilaisen Taylorin sisko saapuu Imatralle.

Imatran Moottorikerho r.y. järjestää Muistojen Imatranajo -näytösajotapahtuman Imatran vanhalla katuradalla ja varikolla viikonloppuna 4.-5. elokuuta. Perinteinen kokoontumisajo pidetään Vuoksen valleilla näytösajotapahtuman yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 3.-5. elokuuta.

Tapahtuman ohjelmanumerot käynnistyvät lauantaiaamuna yhdeksältä kisahartaudella ja päättyvät sunnuntaina klo 18 koskinäytökseen. Molempina päivinä nähdään lukuisia eri lähtöjä ja oheistapahtumia. Yleisöllä on pääsy varikolle.

Ennakkoliput ovat saatavilla Lippupalvelusta.

Muistojen Imatranajoon osallistuvat 19 MM-mitalistia:
Giacomo Agostini, Italia: MV Agusta, 500 ksm
Phil Read, Iso-Britannia: Suzuki RG500 Mk1 (Life Suzuki 1976)
Jim Redman, Etelä-Afrikka: Honda CR 72 250
Luigi Taveri, Sveitsi: Honda RC 162 250
Pier Paolo Bianchi, Italia: Sanvenero, 125 ksm
Dieter Braun, Saksa: Yamaha TR3 250
Christian Sarron, Ranska: Yamaha TZ250 (Team Sonauto Yamaha 1984)
Marco Lucchinelli, Italia: Suzuki RG500 XR34H (1980)
Mario Lega, Italia: MBA, 250 ksm
Teuvo Länsivuori, Suomi: Suzuki Daytona TR750 XR11 (1975)
Chas Mortimer, Iso-Britannia: Yamaha TZ 350
Bruno Kneubühler, Sveitsi: Honda RC 162 250 R
Jean-François Baldé, Ranska: Kawasaki KR250
Gianfranco Bonera: Harley-Davidson, 250 ksm
Roland Freymond, Sveitsi: Honda RS 250 Parisienne
Börje Jansson, Ruotsi: Maico, 125 ksm
Patrick Plisson, Ranska: Morbidelli 125 ksm
Pentti Korhonen, Suomi: Yamaha TZ 350
Mika Kallio, Suomi: KTM 250 ksm

Lisäksi mukana on Mansaaren TT-ajot seitsemän kertaa voittanut Iso-Britannian Mick Grant vuoden 1980 Suzuki RG500 XR34M1 -pyörällä.

Uusin numero