Kaksipyöräiset Classic Motorshowssa

Kotimaisten museoajoneuvojen kesäsesonki käynnistyy jälleen kerran toden teolla Vapun jälkeisenä viikonloppuna, kun Lahdessa järjestetään alan suurkatselmus Classic Motorshow. Viitenä edellisenä vuonna tapahtuma on kerännyt paikalle keskimäärin 15.000 vierailijaa, mutta nyt uusitut, avarammat tilat lisäävät Lahden Messukeskuksen kapasiteettia.

Messuvieraiden on entistä helpompi hahmottaa näyttelyn kokonaisuutta, kun heti sisääntulon jälkeen keskusaulasta aukeaa suora yhteys kaikkiin näyttelyhalleihin. Niitä on nyt peräti neljä, kun aiempia rakennuskokonaisuuksia yhdistämään on valmistunut uusi Vesijärvi Halli. Sinne sijoittuu tapahtuman järjestäjän oma teemaosasto, jonka aiheena tänä vuonna on ”Kultainen 60-luku”. Teemaosaston moottoripyöräosion koostaa VMPK:n Päijät-Hämeen aluekerho ja sinne kaavaillaan noin viittätoista pyörää, jotka edustaisivat mahdollisimman monipuolista kattausta kyseisen vuosikymmenen tarjonnasta.

1960-lukua leimasi japanilaisten moottoripyörien voimakas maihinnousu, mikä tietenkin näkyy teemaosaston ilmeessä, mutta kalustoa näyttelyyn haaliva Jape Mattson korostaa, että pyrkimyksenä on tuoda esiin kaikkien maiden tuotantoa tasapuolisesti. Osasto somistetaan muutenkin ajan henkeen: sinne on luvassa mm. huoltoasemarekvisiittaa ja ainakin yksi Jopo. Kuusikymmenlukulaisia moottoripyöriä on lisäksi nähtävillä suunnilleen saman verran myös VMPK:n omalla osastolla.

BMW Moottoripyöräkerho sen sijaan esittelee prätkiä paljon pidemmältä ajalta. Ensimmäinen BMW:n kokonaan itse rakentama moottoripyörä R32 valmistui 1923 ja BMW Motorrad juhlii siis nyt 90-vuotista taivaltaan. Sen kunniaksi kerho tuo osastolleen boxer-moottorilla varustetun pyörän valmistajan jokaiselta vuosikymmeneltä. Tällä tavoin voidaan pitkällä aikavälillä tapahtuneesta kehityksestä antaa messuvieraille eheä läpileikkaus.

Classic Motorshown johtoajatuksena on aina ollut pysyä perusasioissa. Niin tänäkin vuonna, kun kaikki Messukeskuksen hallit täyttyvät ääriään myöten klassikkoajoneuvoista ja niiden harrastajista.

Uusin numero