Kahro, Kinnunen ja Rainio motocrossin Suomen mestareiksi

Suomalaistiimiä edustava Erki Kahro voitti kuusiosaisen kauden aikana kaikki erät lukuun ottamatta niitä neljää, joissa ykkössijat kävi sarjavierailijana kuittaamassa Turun Seudun Moottoriurheilijoita edustava ammattikuljettaja Harri Kullas. Kahro voitti kummatkin erät myös Orimattilassa sunnuntaina, ja jo avausstartin ensimmäisen tila varmisti hänelle MX1-luokan Suomen mestaruuden.

SM-hopealle ajoi Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja -pronssille viime kauden mestari, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen.

MX2-luokassa mestaruustaisto sai lopullisen ratkaisunsa sunnuntain toisessa ja samalla koko kauden viimeisessä erässä. Jämsän Seudun Moottorikerhon (JSMK) Santeri Kinnunen pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta.


Santeri Kinnunen

SM-hopealle nousi JSMK:n Roni Kytönen. SM-pronssi matkasi Vantaan Moottorikerhon (VMK) Aleksi Kurviselle.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruuden uusi VMK:n Sampo Rainio. SM-hopeaa juhli Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi ja -pronssia Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jere Harju.

Motocrossin henkilökohtaiset SM-sarjat ovat näin päättyneet, mutta kerhojoukkueiden Suomen mestaruudesta taistellaan vielä Sipoossa 22.-23. syyskuuta.

Kahro ei varmistellut

Erki Kahro ei varmistellut Motonet SM-Motocrossin MX1-luokan Suomen mestaruuskamppailussa sunnuntaina. Virolainen kellotti aika-ajon pohjat ja voitti kummatkin kilpaerät. Kahro oli kauden aikana ykkönen kahdeksassa erässä ja kakkonen muissa neljässä. Hän otti näin ollen uransa toisen Suomen mestaruuden, kun kaudella 2013 tuloksena oli MX2-luokan titteli.

– Tuntuu todella hienolta voittaa mestaruus, Kahro aloitti riemuissaan.

– Lähdin voittamaan ensimmäistä erää, mutta viimeisillä kierroksilla mestaruus alkoi vilkkua mielessäni. Piti keskittyä, vaikka tiesin heikommankin sijan riittävän. Toisessa erässä ajoin vauhdilla loppuun asti, koska koko kisa oli tehokasta treeniä ensi viikonlopun MM-osakilpailua varten Hollantiin.

Kahro oli tyytyväinen koko kauteensa. Alavudella hän sairasteli eikä pystynyt antamaan aivan kaikkeaan. Vaikka hän hävisi tuolloin Harri Kullakselle, oli tärkeää ajatella mestaruutta.

Kotiradallaan sunnuntaina ajanut Juuso Matikainen oli aika-ajossa toiseksi nopein ja kummankin erän kakkonen. Moninkertainen SM-mitalisti on edelleen vailla Suomen mestaruutta, mutta SM-hopea irtosi vahvan kauden päätteeksi. Matikainen oli seitsemän kertaa toinen, kaksi kertaa kolmas, kerran neljäs ja kahdesti viides.

Santtu Tiainen ajoi niin ikään tasaisesti, vaikka jäi kauden aikana ilman voittoja ja kakkossijoja. Tiainen oli kuusi kertaa kolmas eikä kertaakaan viidettä sijaa huonommin.

Orimattilan Moottorikerhon Joni Tuominen oli SM-sarjan neljäs ja Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatie viides.

Päätösosakilpailun kärkiparin muodostivat siis Kahro ja Matikainen. Kolmas oli Tiainen.

Kinnunen puristi mestariksi

Santeri Kinnunen nousi MX2-luokan SM-sarjan kärkeen edellisessä osakilpailussa Alavudella ja piti paikkansa Orimattilassa. Kinnusen avauserän kolmossija oli vahva esitys, mutta toisen erän yhdeksäs paikka ei antanut oikeutta mestarille.

– Kaaduin toisessa erässä startin jälkeen, koska en ehtinyt väistää jo kaatunutta kuskia. Sen jälkeen aloitin nousun ja tarkkailin sijoituksia mestaruus mielessäni, Kinnunen kertasi.

– Nyt tunne on sanoinkuvaamaton. En ole koskaan ollut SM-mitaleilla, saati mestari. Viime kauden nelossijan päätteeksi valitsin kisanumerokseni juuri nelosen muistuttamaan siitä, että työtä on jatkettava eikä samaa tai heikompaa sijoitusta oteta. Olen kasvanut ajollisesti ja henkisesti, ja nyt urakointi palkittiin.

SM-sarjan kakkoseksi nousi Roni Kytönen, joka jätti kauden aikana yhden osakilpailun väliin enduron MM-osakilpailun takia. Kytönen oli pitelemätön Orimattilan toisessa erässä, mutta avauserässä irronnut kahvakumi saattoi jopa estää nuorukaisen nousun Suomen mestariksi. Kytönen oli ensimmäisessä erässä viides, mutta hän ehti kellottaa nopeimman kierrosajan ja johtaa erää ennen ongelmiaan.

SM-sarjaa toisesta osakilpailusta lähtien johtanut Vantaan Moottorikerhon Aleksi Kurvinen putosi Alavudella kakkospaikalle ja Orimattilassa kolmanneksi. Tuomisena oli kuitenkin SM-pronssi.

SM-sarjan neljäs oli Miehikkälän Moottorikerhon Elias Vanhalakka, joka nousi Kiteen Moottoripyöräklubin Toni Koskisen edelle Orimattilassa.

Orimattilassa voiton pokkasi kauden avauksenkin vienyt Espoon Moottorikerhon Emil Silander. Toinen oli Orimattilan Moottorikerhon Valtteri Malin ja kolmas Kytönen.

Rainio loi mestaruusputken

Viime vuonna alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruuden voittanut Sampo Rainio uusi tittelinsä tällä kaudella. Rainio voitti yhtä vaille kaikki kauden 12 erää, kun hän oli kertaalleen seitsemäs rajun kaatumisen seurauksena. Rainio oli ykkönen myös molemmissa erissä sunnuntaina.

– Tämä mestaruus maistuu yhtä hyvältä kuin viimevuotinen. Ei ole minkäänlaista sellaista tunnetta, että vähättelisin nyt toista titteliäni, Rainio painotti.

– Kausi oli melkein täydellinen sitä yhtä Karkkilan seitsemättä sijaa lukuun ottamatta. Olin nopein kaikissa aika-ajoissa, vein ison osan starteista ja voitin melkein kaikki erät. Nyt Orimattilassa olisin voinut vielä keskeyttämällä menettää mestaruuden, ja ennen toista erää jännittikin hieman tavallista enemmän. Hyvin meni kuitenkin.

Sampo Rainio

SM-hopeasijan kuittasi viime kauden tapaan Kasper Kangasniemi, joka voitti kauden aikana yhden erän, oli heikoimmillaan kaksi kertaa kolmas ja muuten yhdeksän kertaa toinen. Kangasniemi oli kakkonen myös Orimattilassa.

SM-pronssia otti Jere Harju huolimatta viimeisen erän keskeytyksestään. Harju ajoi tasaisen kesän kauden avauserää lukuun ottamatta. Hän oli kahdeksan kertaa kolmas ja kahdesti toinen.

SM-sarjan nelospaikan lunasti Vantaan Moottorikerhon Miika Jukarainen. Turun Moottorikerhon sisäisessä taistossa Hermanni Koskinen kukisti Verneri Aaltosen yhdellä pisteellä ollen sarjassa viides.

Orimattilassa Rainion ja Kangasniemen perässä palkintokorokkeen kolmospaikalle nousi Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie.

Suomen Cupit ja ATV-sarjat finaaliin lauantaina

Jo lauantaina Orimattilassa ratkaistiin usean Suomen Cup -luokan sekä ATV:n SM- ja Suomen Cup -sarjojen lopputulokset.

Alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruuden oli jo varmistanut Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, joka jätti päätöksen väliin keskittyen sunnuntaiseen MX2-luokan SM-osakilpailuun.

MXJ-luokan Suomen Cup -hopean pokkasi Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen, joka voitti lauantaisen osakilpailun. Suomen Cup -pronssi matkasi Orimattilan Moottorikerhon Miro Niemelle.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan Suomen Cup -mestaruuden nappasi Orimattilan kahden erävoiton turvin Karkkilan Moottorikerhon (KarkMK) Niko Kalatie. Koko kauden sarjaa johtanut Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiikin oli tyytyminen hopeaan. Pronssi meni Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Jarno Mattilalle.

45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cup -mestaruuden pokkasi Turun Moottorikerhon (TMK) Miska Aaltonen, jolle titteli oli Suomen mestaruudet mukaan lukien jo 16. Takavuosien ammattikuljettajan perässä Suomen Cup -hopean saavutti päätösosakilpailun voittanut Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Lari Lehtiö ja -pronssin Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine.

55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokan Suomen Cupin tittelin otti Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen. KarkMK:n Pasi Virtanen ajoi hopealle ja TMK:n Jari Lehto pronssille. Viimeisen osakilpailun voitti vierailija, virolainen Valdur Kahro.

Nelipyöräisten ATV-pyörien Suomen mestaruutta juhli Suomenselän Moottorikelkkailijoiden Valtteri Vainionpää, joka voitti kummatkin erät lauantaina. Quad Racing Finlandin (QRF) Jesse Uusitalo lunasti SM-hopeaa ja seuratoveri Niko Laakso -pronssia.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -mestaruuden vei kauden kaikki erät voittanut HyMK:n Jani Saarinen. Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen voitti hopeaa ja QRF:n Petri Kares pronssia.

Tulokset
SM-osakilpailu 6/6, Orimattila, sunnuntai 9.9.2018
Motonet SM-Motocross

MX1
1. Erki Kahro, EST, KTM, 50 pistettä
2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 44p.
3. Santtu Tiainen, SiiVe, Yamaha, 40p.
4. Joni Tuominen, OriMK, KTM, 36p.
5. Roni Salin, EMK, KTM, 30p.

MX1 SM-loppupisteet
1. Erki Kahro, EST, KTM, 288p.
2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 244p.
3. Santtu Tiainen, SiiVe, Yamaha, 224p.
4. Joni Tuominen, OriMK, KTM, 189p.
5. Niko Kalatie, KarkMK, KTM, 165p.

MX2
1. Emil Silander, EMK, Honda, 47p.
2. Valtteri Malin, OriMK, Husqvarna, 42p.
3. Roni Kytönen, JSMK, Husqvarna, 41p.
4. Elias Vanhalakka, MieMK, KTM, 32p.
5. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 32p.

MX2 SM-loppupisteet
1. Santeri Kinnunen, JSMK, KTM, 212p.
2. Roni Kytönen, JSMK, Husqvarna, 207p.
3. Aleksi Kurvinen, VMK, KTM, 203p.
4. Elias Vanhalakka, MieMK, KTM, 173p.
5. Toni Koskinen, Kitee-MC, KTM, 171p.

MXC/A
1. Sampo Rainio, VMK, KTM, 50p.
2. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 44p.
3. Kaapo Kalatie, KarkMK, KTM, 35p.
4. Miika Jukarainen, VMK, Honda, 34p.
5. Hermanni Koskinen, TMK, Honda, 29p.

MXC/A SM-loppupisteet
1. Sampo Rainio, VMK, KTM, 289p.
2. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 263p.
3. Jere Harju, ASMP, KTM, 212p.
4. Miika Jukarainen, VMK, Honda, 190p.
5. Hermanni Koskinen, TMK, Honda, 162p.

Kaikki tulokset
https://speedhive.mylaps.com/Events/1587317

SM-pistetilanteet
www.moottoriliitto.fi/lajit/motocross/sm-2019

Suomen Cup -pistetilanteet
www.moottoriliitto.fi/lajit/motocross/sm-suomen-cup-2018-sarjatilanne-27.5.2018

 

Uusin numero