Jorge Lorenzo syyttää Espanjan verottajaa ajojahdista

Verottajan ajojahti häiritsi Lorenzon uran kilpailusuorituksia. Espanjalainen puhuu suunsa puhtaaksi nyt, kun on voittanut oikeudenkäynnit verottajaa vastaan.

Ratamoottoripyöräilyn viisinkertainen maailmanmestari Jorge Lorenzo on joutunut Espanjassa verottajan hampaisiin. Viranomaiset vaativat häneltä ensin 35 miljoonaa euroa tuloveroja vuosilta 2013-2015 ja myöhemmin 11 miljoonaa euroa vuodelta 2016. Lorenzo voitti molemmat oikeudenkäynnit verottajaa vastaan. Lue, mitä kirjoitimme aiheesta aikaisemmin:

Lorenzo piti suunsa kiinni aiheesta vuosia, niin kauan kuin riidat ja oikeudenkäynnit olivat kesken. Nyt kun molemmat oikeudenkäynnit ovat päättyneet Lorenzon voittoon, avasi hän suunsa ja kertoi minkälaisessa painajaisessa on elänyt.

Tässä Lorenzon tiedote asiasta vapaasti suomennettuna:

”Viimeaikaisten uutisten valossa, jotka koskevat Espanjan veroviranomaisia vastaan käymiäni oikeudellisia kiistoja, haluan kirjoittaa muutaman rivin kertoakseni näkemykseni tapahtuneesta.

Monta vuotta sitten päätin muuttaa Luganoon, pieneen mutta moderniin sveitsiläiseen kaupunkiin, joka on vain tunnin matkan päässä Milanosta. Muutin sinne, kuten monet muutkin urheilijat, koska tarvitsin sitä rauhaa, jota kaupunki tarjosi minulle silloin kun en matkustanut ympäri maailmaa, ja myös siksi, että minulla oli mahdollisuus harjoitella Yamahan tiimitiloissa (60 km päässä kotoa). Ja tietysti arvostin myös sen kansalaisilleen tarjoamaa verojärjestelmää, joka on paljon järkevämpi ja vähemmän aggressiivinen kuin muiden maiden verojärjestelmät.

Kesäkuussa 2017 Espanjan veroviranomaiset aloittivat verotarkastuksen, jossa oli kyse verovelvollisuudestani Espanjaan. Tarkastus kattoi lopulta ajanjakson 2013–2016. Vaikka Sveitsin viranomaiset väittivät, että tilanteeni oli täysin laillinen, Espanjan viranomaiset kyseenalaistivat aina kaiken. Niinpä he lähettivät satoja pyyntöjä sponsoreilleni ja tiimeilleni, joka välillisesti johti epäluottamukseen minua kohtaan, koska minua alettiin pitää veronkiertäjänä. He jopa lähettivät agentteja pihaani pakottamaan minut allekirjoittamaan asiakirjoja. Nämä ihmiset estivät MotoGP-kilpailuissa poistumiseni radalle, kun olin matkalla varikolta lähtöviivalle vain minuutteja ennen kilpailun alkamista. Minun piti maksaa verottajan minulta vaatimat rahat etukäteen välttääkseni joutumasta rikosrekisteriin.

Kärsin paljon näiden viiden ja puolen vuoden aikana. Ammattilaisena yritin aina pysyä keskittyneenä kilpailuihin eristäytymällä kaikesta häiritsevästä. Mutta minun on myönnettävä, että paine ja tuska, jonka tämä Espanjan veroviranomaisten epäreilu ja kieroutunut vaino aiheutti, vaikutti lopulta työelämääni. He voittivat minut emotionaalisesti.

Puolitoista vuotta sitten, kesäkuun 2021 lopussa, jo kilpailu-uran lopetettuani, näin vihdoin valoa tunnelin päässä. Tuomioistuin hyväksyi asianajajani vakuuttavat perustelut vuosien 2013, 2014 ja 2015 osalta. Ja luonnollisesti verottaja sen jälkeen palautti aiemmin painostuksen tuloksena maksamani rahat. En kuitenkaan koskaan saanut minkäänlaista korvausta aiheutuneista vahingoista. Ei korvausta vahingoista, ei anteeksipyyntöä, julkista tai yksityistä, ei kirjettä tai puhelua. Ei mitään.

Joulukuussa annettiin uusi päätös vuoden 2016 osalta, joka niinikään päätyi minun edukseni. Olen varma, että tämä painajainen nyt loppuu.

Verot ovat välttämättömiä ja jos julkishallinto hoitaa rahat hyvin (mikä ei aina ole niin), verojen maksaminen on ylpeyden aihe. Verot on maksettava, asuipa missä tahansa. Espanjan veroviranomaiset aloittivat ajojahdin ja luulivat löytäneensä syntipukin. He olivat väärässä. Kukaan ei tietenkään anna minulle takaisin unettomia öitä tai rauhaa, jota tarvitsin keskittyäkseni kilpailuihin.”

Jorge Lorenzo Guerrero

Uusin numero