Jorge Lorenzo voitti veroviranomaiset – välttyi 11 miljoonan veroilta

Jorge Lorenzo, 35, voitti Espanjan veroviranomaisia vastaan käymänsä oikeudenkäynnin, jossa häneltä vaadittiin 11 miljoonan euron verojen maksua. 

Ratamoottoripyöräilyn viisinkertaisen maailmanmestarin – MotoGP-legendaksikin nimetyn – Jorge Lorenzon taistelu Espanjan veroviranomaisia vastaan muistuttaa läheisesti entisen ralliautoilijan Jari Latvalan vastaavaa taistelua Suomen verottajaa vastaan. Palma de Mallorcalta kotoisin olevan Lorenzon kohdalla kyse on siitä, onko hän asunut Espanjassa vai ei.

Verottaja vaati Lorenzolta 7,8 miljoonan euron ansiotuloveroja vuoden 2016 tuloista 3,6 miljoonalla eurolla korotettuna, koska verottajan mukaan Lorenzo oli virheellisesti ilmoittanut asuneensa Sveitsissä vuoden 2016 ajan. Verottajan väitteen mukaan Lorenzo olisi joka tapauksessa viettänyt yli puolet vuodesta Espanjasta, jolloin hänen tulonsa olisivat veronalaisia. 

Lopulta verottaja kykeni todistamaan, että Lorenzo oli ollut vuoden 2016 aikana Espanjassa ainakin 168 päivän ajan, mikä on alle puolet vuodesta. Mikäli Espanjassa vietettyjä päiviä olisi 183 tai enemmän, olisi Katalonian alueellinen hallintotuomioistuin todennäköisesti tuominnut jutun verottajan eduksi. Lisätodisteena verottaja käytti sitä, että MotoGP-kalenterissa on neljä osakilpailua Espanjan maaperällä mutta ei yhtään Sveitsissä. Lorenzon lakooninen vastaus tähän oli, että hän ei voi valita MotoGP-osakilpailujen paikkoja. Näin ollen oikeus päätti asian Lorenzon eduksi, eikä tämä joudu maksamaan verottajan vaatimaa 11 miljoonan euron summaa. 

Tämä on jo toinen kerta kun Lorenzo ja veroviranomaiset riitelivät oikeudessa. Aikaisemmin verottaja vaati Lorenzolta 35 miljoonan maksamattomia veroja vuosilta 2013-2015 samasta syystä, että Lorenzo olisi tuolloin tosiasiallisesti asunut Espanjassa eikä Sveitsissä kuten hän veroviranomaisille oli ilmoittanut. Tuonkin oikeudenkäynnin verottaja hävisi.

Uusin numero