Ikoni: Kuolematon kaksisylinterinen

Minkä seikkojen perusteella pyörä ansaitsee tulla kutsutuksi ikoniksi? Jokaisella on tietysti oma mielipiteensä siitä, mikä on tärkeää, mutta pitkä malli-ikä, suosio, hyvä rakennealusta eikä vähiten se, että pyörä on kokonaisen lajiluokan arkkityyppi, lienevät ne määritteet, joista useimmat ovat yhtä mieltä.

Honda XR600R on epäilyksettä pyörä, johon yllä mainittuja ominaisuuksia voidaan liittää. Pyörää valmistettiin vuosien 1985 ja 2000 välillä, ja näiden vuosien aikana sille tehtiin oikeastaan vain yksi iso uudistus. Tämä oli vuonna 1988, kun painosta pudotettiin reilu 10 kiloa ja alustan geometriaa muovattiin vauhdikkaampaan suuntaan kuin aikaisemmissa vuosimalleissa.

XR600 on lisäksi pyörä, joka monella on ollut omistuksessaan. Ei liene montaa harmaahapsista sorarevittelijää, joka ei olisi omistanut XR:ää?

Ennen kaikkea kuitenkin muistamme XR:n koko iso yksisylinterinen soranjyrsijä -konseptin kansikuvapoikana. Titteliä havittelee moni muukin, ei vähiten Yamaha XT ja TT, mutta edes Honda itse ei onnistunut pudottamaan XR600:aa valtaistuimelta seuraajallaan XR650:lla. Tämä oli ennen kuin Yamaha WR400 astui ramppivaloihin ja teki raskaista yksisylinterisistä toivottoman vanhanaikaisia.

Honda käytti nimeä XR jo vuonna 1979. Silloin sitä käytettiin niistä uusista ja vetävistä pyöristä, joita tarjottiin vaihtoehtona katupainotteisille XL-malleille. Vuonna 1981 XR500:n mallinimeen lisättiin R-kirjain sekä yksinkertaiset iskunvaimentimet taakse. Isosta painosta ja vaatimattomista alustamitoista huolimatta tätä pyörää voi pitää Hondan ensimmäisenä vakavasti otettavana yrityksenä rakentaa oikea kilpakone – tai ainakin sellaisen aihio.

Vuoteen 1983 mennessä XR500 sai kaksoiskaasuttimet, jotka sitten seurasivat mukana XR600-malliin. Pois jätettiin sen sijaan XL600:n vuosimallin 1984 moottori, koska XR600 sai toisenlaisen porauksen ja iskun (97 x 80 mm vs. 100 x 75 mm).

Tänä päivän XR600 R -pyörien hinnat lähtevät 1500 €, millä saa ajokuntoisen pyörän. Hienokuntoisesta yksilöstä saa maksaa ainakin kolmikertaisen summan. Valitse harkiten, niin saat helposti ruuvattavan ja uskollisen ystävän iäksi.

 

Uusin numero