Honda-motocrossjuniorit tositoimiin Hollannin GP:ssä Valkenswaardissa

Sarjaan valmistautuminen on mennyt hyvin ja kuljettajat ovat valmiina taistelemaan paikasta podiumilla.

Tiimin ”konkarin”, 15-vuotiaan Haaviston EM-taival katkesi viime kaudella jo EMX150 valmisteluleirillä Saksassa käden murtumiseen, mutta loppukaudesta Haavisto palasi voitokkaasti Tampereen supercrossiin jossa irtosi voitto MXJ-luokassa.

Jos torstain viimeistelytreeni sujuu ilman ongelmia niin Haavisto pääsee viikonloppuna ensimmäistä kertaa starttaamaan kansainväliseen arvosarjaan ja tavoitteeksi on heti asetettu Euroopanmestaruus.

– Hyvillä mielillä lähdetään kisaan ja jos ehjin nahoin päästään kisapaikalle, niin EM-kausi on mennyt jo paremmin kuin viime vuonna. Olen ollut yhden kerran Valkenswaardissa katsomassa MM-kisoja, joten rata on edes jossain määrin tuttu. Pehmeä hiekka ja patit sopii minulle hyvin, joten voittohan tässä lähdetään hakemaan, kertoo Haavisto.

Kotimaisen motocrosskauden avanneessa Westcross Weekendissä Haaviston vauhti MXJ-luokassa oli omalla tasollaan ja nuorukainen voittikin lähes näytöstyyliin kolme erää neljästä ajetusta.

– Jerellä olisi kotimaassa todella hyvät mahdollisuudet mestaruuteen MXJ Suomen Cupissa ja MX2 SM-sarjassakin voisi odottaa hyviä sijoituksia. Totuus on kuitenkin se, että kotimaan menestyksellä ei ole juuri mitään merkitystä, jos tavoitteet on maailman huipulla. Päätähtäin on nyt ehdottomasti Euroopan mestaruussarjassa ja kotimaassa ajetaan vain kisoja siltä osin kuin ne osuvat kalenteriin. Luultavasti Jere nousee MX2 luokkaan vasta Hyvinkään EMX250 osakilpailun jälkeen, kertoo tiimipäällikkö Kusti Manninen.

Murto innoissaan

Haaviston tiimikaveri, 13-vuotias, nurmijärveläinen Murto on niin ikään innoissaan EM-avauksesta ja itseluottamusta lisää Latvian Kegumsissa muutama viikko sitten saavutettu kokonaiskilpailun hopeatila.

– Pari viimeistä viikkoa olemme käyneet pelkästään pehmeillä radoilla ajamassa ja lisäksi olen opiskellut radan ajolinjoja netistä löytyvien GoPro-kypäräkameravideoiden avulla. Tavoite avauskilpailussa on seistä podiumilla ja siitä lähteä jatkamaan mestaruustaistoa.

– Kisaamisen tekee helpoksi se, että kaikki ajavat identtisillä pyörillä eli jos vauhti ei riitä, niin tietää että vika löytyy peilistä, toteaa Murto.

Junnola: "Hiukan jännittää"

Tiimin kolmantena kuskina Valkenswaardissa nähdään 13-vuotias kouvolalainen Junnola.

– Kyllähän tässä alkaa hiukan jännittämään, mutta yleensä jännitys helpottaa kun pääsee pyörän sarviin. Onneksi Espanjan valmisteluleirillä pääsi jo näkemään hiukan kilpakumppaneiden vauhtia, joten tiedän että mahdollisuudet on vähintään kymmenen parhaan joukkoon, kertoo Junnola.

Tiimipäällikkö Mannisella on kova luotto kuljettajiinsa.

– Uskon, että kaikilla kuljettajillamme on mahdollisuus taistella paikasta podiumilla. Valmisteluleirillä Haavisto oli selkeästi nopein, joten kyllähän Jerellä on ennakkosuosikin viitta harteillaan. Startista on kuitenkin oltava lähellä kärkeä, koska joukon häntäpäästä noustessa tahtoo väkisinkin tulla kolareita tai muita ongelmia, pohtii Manninen

Kaudella 2014 motocrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavia EMX150 luokan kilpailuja järjestetään viisi kappaletta ja jokaisessa osakilpailussa ajetaan kaksi erää. Luokassa ajetaan Honda CRF150R pyörillä, jotka Honda Motor Europe toimittaa jokaiseen osakilpailuun.

Sarjan voittajalle on tarjolla kaudeksi 2015 paikka EMX250 sarjassa italialaisen Gariboldi Honda -tiimin riveissä.

Tulevana lauantaina klo 18.15 Yle TV2:n Motorsport-ohjelmassa on luvassa insertti teamin valmistautumisesta alkavaan kisakauteen Espanjan EMX150 leirillä.

Uusin numero