Honda GL 1800 Gold Wing – Maistiainen MP18-koeajoradalla

Tapio Jokinen ja uusi Honda GL 1800 Gold Wing

Kävimme kurvaamassa Hondan upouudella Gold Wingillä muutaman kierroksen MP18-messujen koeajoradalla.

Hondan maahantuoja varasi messujen koeajoradan torstai-illaksi käyttöönsä ja saimme Honda-asiakkaiden ohella tilaisuuden käydä ottamassa tuntumaa uuteen Gold Wingiin.

Lyhyt koeajo 600 metrin syheröisellä koeajoradalla antaa vain rajallisesti käsityksen uuden Honda Gold Wingin ominaisuuksista, joten pyysimme kokenutta Gold Wing -harrastaja Tapio Jokista antamaan omat arvionsa koeajonsa jälkeen. Jokinen on ehtinyt omistaa kuusi eri Gold Wingiä vuodesta 1990 alkaen. Tallissa on ollut niin 1100-, 1200-, 1500- kuin 1800-kuutioisia mallejakin.

Jokisen ensimmäinen kommentti koeajon jälkeen oli, että ”on siinä eroa vanhaan”. Hän kertoi vasemman käden hakeutuneen hitaaseen mutkaan tullessa vaistomaisesti kytkinkahvalle, mutta DCT-kaksoiskytkinvaihteistolla varustetussa versiossa sellaista ei ole. Ja Jokinen pohdiskeli, että mihinpä sitä lopulta tämän tyylisessä pyörässä tarvitseekaan. Ajamisesta voi nauttia yhtä hyvin – ja jopa enemmän – ilman kytkimen ja vaihteiden käyttöä.

Myös alhainen painopiste ja sitä myötä helppo käsiteltävyys hitaissa mutkissa sai kiitosta. Wingin moottori on tunnetusti erittäin vääntävä ja se näkyy kuljettajalle mm. siinä, että kierroslukumittari pysyttelee suuren osan ajasta 1500-2000 kierroksen välillä. Moottori myös murisee miehekkäästi, mikä on selvä muutos edellisen sukupolven hiljaa pihisevään malliin.

DCT-vaihteiston toiminta oli sujuvaa, joskin Sport-modella pienemmälle vaihteelle vaihto tuntui selvästi. Rain-modella tuntuma on huomattavasti pehmeämpi. Ajoasentokin sai Jokiselta kehuja, noin 180-senttiselle kuljettajalle kaikki hallintalaitteet tuntuivat olevan juuri sopivilla kohdilla. Uudessa Wingissä on niin paljon enemmän kuljettajaa avustavaa elektroniikkaa ja valittavia asetuksia, että niihin perehtyäkseen pitäisi pyörällä ajaa useamman päivän koeajo. Loppukommenttina Gold Wing -harrastaja totesi uutuuden olevan selvästi kehittynyt edellisestä versiosta.
– On siinä selvästi enemmän näköä, aggressiivisuutta ja ääntä, eli luonnetta on tullut selvästi lisää.

Uusin numero