Hermunen, Päivärinta ja Kylmäkorpi matkalla mestareina Monacoon

Haarukassa on kolme MM-kultaa, jotka avaavat ovet Monacossa 1. joulukuuta järjestettävään hulppeaan FIM Gaalaan. Toteutuessaan ne tietävät postia myös tasavallan presidentin kansliasta.

Ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan kokenutta Pekka Päivärintaa voidaan jo käytännössä onnitella uran neljännestä maailmanmestaruudesta.

Päivärinnalla riittää kultaan se, että hän kurvailee kymmenen nippuun kauden viimeisessä kilpailussa 21. syyskuuta Le Mansin legendaarisella radalla Ranskassa. Ajamalla Päivärinnalta ei siis titteliä enää riistetä.

Sama pätee pitkälti myös Kylmäkorpeen ja uransa ensimmäiseeen maailmanmestaruuteen vankan otteen omaavaan supermoton väriläiskään Mauno Hermuseen. Kummatkin johtavaa tahoillaan MM-sarjaa, kun maaradan ja supermoton arvokaudesta on molemmista ajamatta kaksi osakilpailua.

Ratalajeilla menee suomalaisittain lujaa.

Kaikki mestaruudet
saavat sinetin Ranskassa

Jos – ja kun – suomalainen moottoripyöräurheilu saavuttaa kuluvalla kaudella kolme henkilökohtaista maailmanmestaruutta, niin ne kaikki saavat sinettinsä kuin kohtalon ivasta Ranskan maaperällä.

Päivärinta avaa siis kultasuonen Le Mansissa, Kylmäkorpi pyrkii jatkamaan sitä 14. syyskuuta Morizesissa ja ensi lauantaina Hyvinkään SM:n vierailevana tähtenä häärivä Hermunen huipentaa kekkerit päivää Päivärintaa myöhemmin, eli 22. syyskuuta Rivesaltesissa.

Suomalaisten neljäs maailmanmestaruus on sekin vielä teoriassa mahdollista, sillä Mika Kallio majailee ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan Moto2-luokan pisteissä neljäntenä.

Kallion ensimmäinen mestaruus tosin edellyttäisi häneltä täydellistä onnistumista kauden kuudessa viimeisessä osakilpailussa ja samalla muilta epäonnea. Kalliolla on näet matkaa MM-kärkeen 67 pistettä. Osakilpailuvoitosta tilille kilahtaa 25 pistettä.

Unohtaa ei sovi myöskään MotoGP-sarjassa erittäin arvostettua Aki Ajoa. Hän on kiinni uransa neljännessä maailmanmestaruudessa tallipäällikön ominaisuudessa.

Menestyslaji enduron
kultasuoni on ehtynyt

Suomalaisten takavuosien taattu mitalisampo enduro ei sen sijaan ikävä kyllä jauha enää kultaa.

Pitkä, 13 vuotta jatkunut kultaputki napsahti poikki viime kaudella, kun Juha Salminen saavutti ainoana suomalaiskuljettajana mitalin, eli pronssin.

Upean MM-uransa ensi sunnuntaina päättävä Salminen on paljon vartijana ja vaalijana myös tällä kaudella. Suomeen tulee kaksi himmeämpää E1-luokan mitalia ja niiden värien kohtalon Salminen ja Matti Seistola ratkaisevat tulevana viikonvaihteena, kuinkas muuten, Ranskassa.

Lajinsa kaikkien aikojen kuningas Salminen jättää haikeat hyvästit ja ison aukon kansainväliseen ja varsinkin suomalaiseen enduroon St. Flourissa.

Salmisen mitalin väristä huolimatta hänetkin nähtäneen itseoikeutetusti Monacon FIM Gaalassa jatkamassa Kari Tiaisen viime vuonna vastaavassa tähtiloistossa viitoittamaa suomalaisten endurolegendojen tietä.

Tiaista ennen kyseisen kunniamaininnan kansainväliseltä moottoriliitolta ovat kumartaneet ruotsalainen Anders Eriksson ja italialainen Giovanni Sala.

Seuraavaksi on siis vuorossa legendojen legenda – Juha Salminen.

Niin, ja niiden menestyneiden suomalaisten moottoripyöräurheilijoiden, joilla ei ole vielä asiaa Monacoon, on syytä painaa jo hyvissä ajoin mieleensä päivämäärä 23. marraskuuta. SML järjestää silloin perinteisen palkintojenjakotilaisuutensa, joka sijoittuu tällä kertaa Helsingin Musiikkitalon korkean katon alle.

 

Uusin numero