Hellsten vei Päitsin jännitysnäytelmän: ”Huikea fiilis!”

Kilpailunjohtaja Sauli Nordling totesi, ettei kenties koskaan ole ollut näin tiukkaa kilpailua. Vasta kolme viimeistä maastokoetta ratkaisivat kärkikolmikon järjestyksen, kun Hellsten pitkän kärkkymisen jälkeen nousi Pohjolan ohi kärkeen. Eroa hänen ja Pohjolan välillä oli parhaimmillaan alle sekunti, vaikka takana oli siis jo liki parikymmentä maastokoetta ja satoja ajokilometrejä kokonaisuudessaan.

Yleiskilpailun kolmanneksi sijoittui Mika Tamminen, joka yhdessä Hellstenin ja Pohjolan kanssa hallitsi kilpailua koko sunnuntain.

Hellsten riemuitsi silminnähden voittoaan.

– On huikea fiilis, ja kaikki meni viimeisillä maastokokeilla juuri niin kuin pitikin. Olisinhan toki mielelläni ollut kärjessä koko viikonlopun, mutta tallikaveri Eemil sekä Tammisen Mika ajoivat hekin aika kovaa, tyytyväinen mies toteaa naureskellen.

Tämä oli Hellstenille toinen Päitsi-voitto eli hänellä on nyt kaksi kiinnitystä legendaariseen ja kaikkien tavoittelemaan Päijänne-kilpeen, jonka ansaitsee omaksi kolmella kiinnityksellä eli Päitsi-voitolla.

Seuraavaksi voittajalla on edessään ihan normaali työpäivä. Seuraava kilpailu on hänen muistaakseen tulevan kesän Heinolan MM.

Toiseksi tiukan taiston jälkeen jäänyt Pohjola oli pettynyt, vaikka voitto toki päätyikin omaan kotitalliin.

– Kyllähän nyt harmittaa. Lauantaina ajoin tosi hyvin, mutta tänään puuttui jokin hyvä fiilis, hän pohdiskelee.

Tamminen niin ikään harmitteli, kun voitto jäi hänelläkin niin pienestä kiinni: kärkikolmikko oli vielä sunnuntaina iltapäivällä parhaimmillaan noin kymmenen sekunnin sisällä toisistaan.

– Täytyy kuitenkin olla tyytyväinen omaan ajoon ja olisi sitä voinut huonomminkin mennä. Ensi vuonna sitten vaan kirkastamaan tätä.

Ennakkosuosikit hallitsivat kokonaisuudessaan tämän vuoden yleiskilpailua lukuun ottamatta viime vuoden voittajaa Marko Tarkkalaa, joka ei viikonloppuna yltänyt omaan tasoonsa. Hän oli lopulta yleiskilpailun neljäs.

Päitsi vaatii kuskeilta hyvän kunnon lisäksi myös ajosilmää, rohkeutta ja erittäin kovaa perusvauhtia. Sunnuntaiaamuna pakkasta oli parhaimmillaan 17 astetta, joten myös olosuhteen ja varustautuminen koettelevat kuskeja kaksipäiväisen kilpailun aikana.

Tänä vuonna pakkaset ja vähälumisuus takasivat sen, että kuskit pystyivät ajamaan erityisen kovaa, eikä tarvinnut rämpiä märkänä ja mutaisena maastokokeilla.

Kilpailun johtokin hämmästelee tämän vuoden erityisjännittävää kilpailua. Lisäksi he kiittelevät, että yleisöä oli molempina kilpailupäivinä ”maastokoekatsomoissa” liki ruuhkaksi asti.

Myös Lahden lähtö, Jyväskylän maastokoe sekä Sipoon MK ja maali houkuttelivat yleisöä paikalle. Upea aurinkoinen sää antoi varmasti viimeisen silauksen sille, että moni lähti ulkoilemaan.

Päijänneajo onkin paitsi legendaarinen kilpailu, niin myös tapahtuma, josta on mukava lähteä nauttimaan kevättalviseen ulkoilmaan koko perheen voimin. Eväät ja termari kuuluvat Päitsi-katsojan vakiovarusteisiin, ja monilla maastokokeilla on myös mahdollisuus ostaa naposteltavaa.

Ensi vuonna, kun Suomi täyttää sata vuotta, on samalla kulunut 90 vuotta ensimmäisestä Päijänneajosta.

Yleiskilpailun kärkikymmenikön tulokset:
Yleis MK22
1 Hellsten Antti
2 Pohjola Eemil 00:20,68
3 Tamminen Mika 01:35,18
4 Tarkkala Marko 06:48,42
5 Eriksson Toni 08:47,07
6 Jukola Aleksi 10:18,86
7 Hänninen Antti 11:44,16
8 Himmanen Henri 13:22,25
9 Mattila Jari 14:12,25
10 Översti Jaakko 16:37,21

Live-tulosseuranta:
http://www.fin-enduro.com/live/

Täydelliset tulokset:
http://fin-enduro.com/tulokset/paitsi16/  

Teksti: Päijänneajon tiedotus
 

Uusin numero