H-DCF: Viranomaiset haittasivat toiminnallaan Super Rallyä

H-DCF:n näkemyksen mukaan viranomaisten toiminta Super Rallyn aikana ei vastannut sitä, mitä ennakkoon oli sovittu, ja mielivaltaiset muutokset aiheuttivat hämmennystä vieraissa. Kuva: H-DCF.

Harley-Davidson Club Finland järjesti 5.-9. kesäkuuta kansainvälisen Harley-Davidson-harrastajien kokoontumisajon Himoksella. Tapahtuman aikana viranomaisten toiminta herätti hämmennystä ja pelkoa tapahtuman vieraissa, sekä aiheutti negatiivisen palautteen ryöpyn tapahtumajärjestäjälle.

Harley-Davidson Club Finland järjesti 5.-9. 6.2019 kansainvälisen, Harley-Davidson-, Buell- ja Indian-moottoripyörien harrastajille tarkoitetun FH-DCE Super Rallyn Jämsän Himoksella. Kolmannen kerran Suomessa järjestetty tapahtuma houkutteli paikalle lähes 9000 moottoripyöräilijää.

– Super Rallyihin osallistuu ihmisiä eri puolelta Eurooppaa. Osallistujat saapuvat tapahtumaan yksilöinä, eikä millekään kerholle ole varattu erityisiä etuja. Tapahtumat ovat tunnettuja leppoisasta ilmapiiristään. Vuonna 2000 Jämsässä ja 2009 Seinäjoella järjestetyt aiemmat Super Rallyt saivat erityistä palautetta rauhallisuudestaan, kertoo H-DCF:n puheenjohtaja Mika J. Saloranta kerhon tiedotteessa.

Myös tänä vuonna järjestettyä Super Rallya valmisteltiin hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Poliisille järjestettiin heidän vaatimansa tarkastuspaikka tulotien varteen ja muut asetetut vaatimukset huomioitiin. Lisäksi viranomaisilla oli hyvin tiedossa aikaisempien tapahtumien luonne ja rauhallisuus.

Siitä huolimatta poliisin toiminta tapahtuman aikana johti kerhon edustajien mukaan suoranaisiin vaaratilanteisiin. Ambulansseille vaaditut ylimääräiset lisäpoliisisaattueet viivästyttivät avun paikalle tuloa. Sovitusta poiketen poliisi liikkui alueen sisällä omavaltaisesti ja ylimitoitetusti, jopa yli kymmenen poliisiauton voimin.

– Viranomaisten taholta tulleet sovitusta poikkeavat ja jatkuvat muutokset aiheuttivat mielipahaa osallistujille ja hankaluuksia vapaaehtoistyöntekijöille. Kulkuporttien käyttöä rajoitettiin yksipuolisesti. Tapahtuman vieraita estettiin kävelemästä yleisessä käytössä olevaa tietä. Lisäksi tapahtuman ajaksi sovittu lyhytaikainen dronekuvaus peruttiin viime hetkellä, mutta sallittiin muulle taholle heti rallialueen vieressä, Saloranta kuvailee.

Varhain sunnuntai-aamuna viranomaisten antaman evakuointikehotuksen perusteella toimeenpantu leirintäalueen tyhjentäminen huonoksi muuttuvan sään takia oli Himoksen tapahtumien historiassa ensimmäinen. Viranomainen ei itse osallistunut evakuointiin, ja H-DCF:n mukaan sen lähtökohta jäi arvailujen varaan. Evakuointiin liittyvä epätieto ja sekasorto lopetti ikävällä tavalla siihen asti hyvin sujuneen tapahtuman.

– Viranomaisten toiminta hyvässä yhteistyössä tehtyjen valmistelujen ja itse tapahtuman aikana erosi merkittävästi. Harley-Davidson Club Finland ry paheksuu poliisin ylimitoitettua toimintaa ja liiallista läsnäoloa FH-DCE Super Rallyssa. Kerhomme tapahtumat eivät ole viranomaistyön harjoituskenttiä. Toiminnan luonne Himoksella oli enemmän provokaatiota ja kiusantekoa, huomauttaa Saloranta.

– Jatkossa Harley-Davidson Club Finland ry toivoo poliisilta enemmän suhteellisuudentajua ja tasapuolista kohtelua muiden massatapahtumien järjestäjien ja osallistujien kanssa.

Lähde: H-DCF

Uusin numero