Enduromaailmanmestari Mika Aholalle (1974-2012) muistomerkki Hämeenlinnaan


Mika ”Lupo” Aholan muistomerkki julkistettiin tänään Elenia Areenan edustalla Hämeenlinnassa.

Viisi enduron henkilökohtaista maailmanmestaruutta, seitsemän Suomen väreissä voitettua joukkuemaailmanmestaruutta ja kuusi Päijänneajon voittoa tekivät Mika Aholasta yhden lajinsa suurimmista legendoista. Kovana taistelijana tunnetun Aholan elämä päättyi vain kaksi viikkoa uran lopettamispäätöksen jälkeen.

Jälkipolvet ja tilastot muistavat Aholasta maailmanmestaruuksien ja Päitsi-voittojen lisäksi viisi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Tie henkilökohtaisten maailmanmestaruuksien voittamiseen oli pitkä ja kivinen, sillä 18-vuotiaana – kaikkien aikojen nuorimpana kilpailijana – voitetun Päijänteen Ympäriajon jälkeen kesti peräti 15 vuotta, ennen kuin Ahola juhli ensimmäistä henkilökohtaista maailmanmestaruuttaan vuonna 2007.

Judoa, jalkapalloa, mäkihyppyä, taekwondoa, tietokonepelejä, kalastusta ja sukeltamista harrastaneen Aholan tärkeimmäksi lajiksi nousi kuitenkin enduro. Hämeenlinnalainen tunsi itsensä outolinnuksi, kun kaikki kaverit pelasivat samaan aikaan jääkiekkoa. Ahola ehdittiin uransa varrella jo leimata ikuiseksi kakkoseksi, kun maailmanmestaruus kiersi tätä kirouksen lailla vuodesta toiseen. Samaan aikaan Kari Tiainen, Petteri Silvan ja Juha Salminen veivät maailmanmestaruuksia kuin liukuhihnalta, ja Aholan kohtaloksi tuli useimmiten olla MM-pisteissä kakkonen.

Muistomerkin julkistustilaisuuden juhlapuheen piti Kahvakoplan Jysky Tengman (vas). Muistomerkkiä julkistamassa oli myös enduromaailmanmestari Eero Remes (toinen vas)
Raadollisimmalta tuntuu vuoden 2001 MM-hopea, jolloin Ahola hävisi maailmanmestaruuden Ruotsin Anders Erikssonille mitättömällä 0,06 sekunnilla. Uran lopettamispäätös oli varmasti lähellä. Sitkeys ja taistelu palkittiin ja vuonna 2007 alkoi voittoputki, jonka tuloksena oli viisi peräkkäistä maailmanmestaruutta vuoteen 2011 mennessä. Samalla Aholasta tuli ensimmäinen kuljettaja, joka oli voittanut maailmanmestaruuden kaikissa kolmessa luokassa. Ja hänestä tuli myös vanhin maailmanmestaruuden voittanut endurokuljettaja.
Muistomerkillä Hämeenlinnan Moottorikerho, Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakopla sekä Hämeenlinnan kaupunki haluavat kunniottaa Mika Aholaa ja tämän menestyksekästä uraa.

Enää ei ollut mitään uutta voitettavaa ja Ahola oli päättämässä uraansa. Syksyn ajotreeneissä sattui harmittomalta näyttänyt kaatuminen. Tarkemmissa tutkimuksissa todettiin toisen munuaisen vaurioituneen ja se poistettiin leikkauksella. Vaikka kilpaileminen yhdellä munuaisella olisi ollut mahdollista, lähetti Ahola uudenvuodenyönä 2012 tiedotteen, jossa hän kertoi kilpailu-uransa olevan ohi. Jatkossa elämän keskiössä olisi perhe sekä rakkaat harrastukset kalastus ja sukeltaminen. Kohtalo puuttui peliin ja Aholan todettiin tarvitsevan uuden leikkauksen, jonka jälkeisiin komplikaatioihin hän menehtyi vain kaksi viikkoa lopettamisilmoituksensa jälkeen. Ahola oli kuollessaan 37-vuotias.

Uusin numero