Endurolegenda Salminen: ”Makelle kyllä suo Päitsin voiton”

Tarkkala kiertää järveä tyylikkään lujaa ja haalarihommissa Betalla, kun taas Salminen painaa kovat kaulassa pitkää päivää Husqvarnan palveluksessa.

Myös rallia porukassa harrastamaan ehtineet kaverukset ovat siis siinä mielessä eri leireissä, mutta urheilullisuus voittaa ja ylittää merkkirajat.

– Kyllähän Makelle (Tarkkala) voiton suo. Make on treenannut kovaa, eikä vain Päitsiä varten. Hän on yhä tosissaan ajamisen kanssa, korostaa Salminen.

– Menestys on tavallaan kiertänyt Makea viime vuodet. Kotkan Sixin voitto taitaa olla se viimeinen todella kova onnistuminen, arvioi Salminen.

”Vähän kyllä yllätti tuo Maken
vahva vauhti heti alusta alkaen”

Salminen myöntää, että Tarkkalan tuima Päitsi-vauhti tuli hänellekin hienoisena yllätyksenä.

– Yleensähän Make tarvitsee vähän aikaa lämmetäkseen, mutta nyt hän on ollut tosi vahva heti ensimmäisestä ek:sta lähtien. Mitä vähemmän lunta, niin sitä paremmin se Makelle sopii. Tosin täytyy muistaa, että viime vuonna Päitsillä oli vieläkin vähemmän lunta.

Salmisen omat Päitsi-muistot osuvat pitkän ja menestyksekkään uran alkupuolelle, eli 90-luvulle.

– Olen päässyt Päitsin vain kerran läpi, eli ensimmäisellä kerralla vuonna 1995.  Seuraavan vuonna tuli sitten keskeytys ja 1997 napsahti reisiluu poikki jossain siellä Vierumäen suunnalla, maestro muistelee.

– Sen koommin en sitten enää Päitsiä ajanut, kun tuli enemmän puuhaa maailmalla.

”Päitsi on se kilpailu, joka
Suomessa kannattaa voittaa”

Jo 80. kertaa ajettavalla Päitsillä on mittavat perinteet ja aivan erityinen asemansa suomalaisessa endurossa – myös Salmisen arvoasteikolla luettuna.

– Siellä on tietysti jaossa paljon SM-pisteitä. Mutta kyllähän Päitsi on muutenkin Suomessa se ainoa endurokisa joka kannattaa voittaa. Päitsi on enduron ykköstapahtuma, eikä sen voittaminen ole suinkaan mikään helppo rasti, Salminen alleviivaa.

Uusin numero