Doohania ylistävälle Stonerille sataa kaatamalla kunniaa

Kurri Kurrista kotoisin olevalle Mika Kallion entiselle KTM-tiimikaverille on satanut ja sataa edelleenkin kunniaa suunnalta jos toiseltakin.

Syystäkin. Hondan loistokkuus 800-kuutioisten pyörien viimeisellä kaudella henkilöityy hohdokkaasti nimenomaan Stoneriin. Edes vastustajat eivät sorru pistämään Hondan talvitesteistä lähtien vallinnutta etulyöntiasemaa maagisen nopeaksi luonnehditun vaihdelaatikon piikkiin.

Nopeista nopein

– Stonerin läsnäolo kohotti myös muiden Honda-kuljettajien vauhtia.  Casey on erittäin lahjakas kuljettaja ja hän pystyy viemään pyörää limiitillä kaikissa olosuhteissa. Häntä ei voi kehua liikaa, sanoo Yamahalla kaudella 2010 mestaruuden napannut Jorge Lorenzo.

Lorenzon tiimin pääinsinööri Wilco Zeelenberg liikkuu täysin samoilla linjoilla.

– Suurin ero aiempaan oli se, että Caseyn tulo nosti Hondan kokonaan uudelle tasolle.

Zeelenberg odottaa, että päättyneen kauden kärkikaksikko erottuu muista myös vuonna 2012, jolloin voimanlähteinä jylläävät 1000-kuutioiset moottorit.

– Dani (Pedrosa) on ajoittain todella nopea, mutta minä näen osaltani asian selvästi niin, että kaksi kovinta ovat Casey ja Jorge.

Suppo haltioissaan

Casey Stonerin uran suurin taustavaikuttaja on ehdottomasti hänen isänsä Colin Stoner, joka toi poikansa jo hyvin nuorena Euroopan radoille.

Hyvänä kakkosena tulee painavalla äänenpainolla englantia murtava italialainen Livio Suppo, joka otti Stonerin Ducatilta mukaansa Hondalle.

– Stoner oli heti kättelyssä erittäin nopea. Hän toi tullessaan HRC:n insinööreille paljon motivaatiota ja samalla suurta tsemppiä koko yhtiölle. Mitä varsinaiseen MM-kauteen tulee, niin Casey teki superhienoa työtä ilman virheitä. Se oli uskomattoman komeaa, hehkuttaa Suppo.

”Doohan on idolini”

Stoner kiittää ja kumartaa saamastaan kunniasta tavoilleen uskollisesti kylmän rauhallisesti. Hän ei suinkaan suostu pitämään itseään vielä täydellisyyttä hipovana kilvanajajana.

– En näe suorituksessani suoranaisesti yhtään sen suurempaa hyvää tai huonoa seikkaa. Jälkimmäistä edusti vielä jokunen vuosi sitten se, että en ollut riittävän aggressiivinen ohitustilanteissa. Mutta parannettavaahan riittää aina. Palanen sieltä ja toinen täältä, Stoner muotoilee.

Stonerille löytyy esikuva lähipiiristä, eli maanmiehestään Mick Doohanista. Doohan tykitti Hondalla viisi silloista 500-kuutioisten maailmanmestaruutta putkeen vuosina 1994-98.

– Olen aina halunnut ajaa ja olla kuin suuresti arvostamani Mick Doohan. Hän on idolini. On harmi, kuinka ihmiset tuntuvat unohtuneen, kuinka monta mestaruutta hän voitti. Mick ei ole saanut mielestäni riittävää kunnioitusta osakseen. Hänet muistetaan, mutta käytännössä hän on lähes unohdettu näissä piireissä, pudottelee Stoner harmissaan.
 

Uusin numero