Can-Am moottoripyörien ensi-ilta lähestyy – Tehtaan rakentaminen jo aloitettu

Can-Am -moottoripyörät ovat palaamassa markkinoille 35 vuoden tauon jälkeen. Luvassa on sekä maantielle että maastoajoon soveltuvat mallit. 

Maaliskuussa 2022 uutisoimme, että Can-Am on palaamassa moottoripyörävalmistajaksi. Tuolloin ei vielä julkistettu juurikaan yksityiskohtaisia tietoja projektista, mutta nyt niitäkin alkaa jo tihkua julkisuuteen. Linkki aiempaan uutiseen:

Merkkihän aloitti moottoripyörien valmistuksen vuonna 1972, ja menestyi – eikä vähiten Rotax-moottorien ansiosta – offroadlajeissa loistavasti, tuloksena mm. motocrossin AMA-mestaruus sekä niinikään voitto International Six Daysilta. Kaksipyöräisten valmistus kuitenkin lopetettiin vuonna 1987, jonka jälkeen BRP-konserni on keskittynyt mm. vesiskootterien, moottorikelkkojen ja kevyiden maastoajoneuvojen valmistukseen. 

Paljon on vuoden 1987 muuttunut, ja erilainen tulee olemaan myös käyttövoima. Rotaxin kaksitahtimoottorien tilalla tulevissa Can-Ameissa nimittäin nähdään sähkömoottorit. Markkinoille uutuuksien luvataan saapuvan kaudella 2024. Konseptipyörien kuvat on myöskin julkistettu, ja luvassa on E-Power -merkinnällä varustetut valuvanteinen Pulse-roadster sekä pinnavanteinen Origin-enduro. Tehoa tai suorituskykyä ei vielä ole julkistettu, mikä onkin ymmärrettävää sillä sähkömoottoripyörien kehitys on niin nopeaa että speksit ehtivät tuotekehityksen myötä muuttua vielä moneen kertaan seuraavan puolentoista vuoden aikana. 

Nyt julkistettujen kuvien perusteella futuristisessa ulkonäössä on yhtäläisyyksiä Husqvarna Vitpilen -mallien kanssa. Huomio kiinnittyy myös yksipuoleisen takasvingin käyttöön. Sähkömoottori on sijoitettu takasvingin kiinnityskohdan lähelle ja huolellisesti koteloidusta toisiovedosta on vaikea sanoa onko kyseessä ketju- vai hihnaveto. 

Ajankohtaisin askelmerkki uuden mallin julkistukseen on lokakuun kolmantena päivänä aloitettu uuden tehtaan rakentaminen. Se tulee sijaitsemaan Querétarossa, Meksikossa, jossa jo nykyisin on BRP-konsernin muita ajoneuvoja valmistava tehdas. Uuden moottoripyörätehtaan sanotaan luovan noin 500 uutta työpaikkaa. 

Uusin numero