Cairoli ja Herlings viimeistelivät maailmanmestaruudet Faenzassa

Mestaruus oli italialaiselle Cairolille, 26, jo kuudes ja samalla neljäs putkeen MX1-luokassa.

Cairolin ansioihin lukeutui kuluvalla kaudella myös 50 GP-voiton rajapyykin rikkominen. Lajin pitkässä historiassa vastaavaan ennen Cairolia olivat yltäneet ainoastaan belgialaislegendat Joel Robert, Joel Smets ja Stefan Everts.

Hollantilaiselle Herlingsille MX2-luokan maailmanmanmestaruus oli sen sijaan ensimmäinen laatuaan. Herlings, 17, päätyi viime kaudella MM-hopealle.

Herlings teki Faenzassa täysosumatyötä: paalupaikka ja voitot molemmista kisaeristä.

Hän johtaa mestarina sarjaa jo 71 pisteen erolla britti Tommy Searleen ennen 23. syyskuuta Teutschentalin radalla Sakassa ajettavaa kauden päätösosakilpailua.

Kawasakia kuskaava Searle sijoittui Faenzan molemissa erissä kakkoseksi, joskin jo 32 ja 22 sekunnin erolla ylivoimaiseen Herlinginsiin. Searle takoo tällä kaudella hopeaa ja Herlingsin belgialainen tiimikaveri Jeremy van Horebeek pronssia.

Herlings jakoi mestaruushuumassa kunniaa myös vastustajilleen.

– Tommy pisti minulle painetta koko kauden. Tommy on mahtava kuljettaja ja hänen kova taistelunsa motivoi samalla minua. Sama pätee myös tiimikaveriini Jeremyyn. Hän on ollut tiukka vastus, mutta myös hyvä tukija minulle läpi kauden.

Cairoli hoiti homman
heti avauserässä

Cairoli joutui tyytymään vielä lauantain karsinnoissa 14. sijaan, mutta sunnuntaina tahti oli täysin toinen radalla, jonka luonteesta hän ei suuremmin pidä.

Cairoli hoiti mestaruuden kotiin välittömässä ensimmäisessä erässä, jonka hän voitti 20 sekunnin erolla ranskalaiseen Kawasaki-kuljettaja Christophe Pourceliin. Belgilalainen Clement Desalle ajoi Suzukilla kolmanneksi 38 sekuntia kotiyleisön villinneen Cairolin takana.

Toinen erä jäi siten enää pelkäksi kosmetiikaksi MM-kullan osalta, sillä Cairoli oli saapunut Faenzaan 76 pisteen etu puolellaan hopeaa huuhtovaan Desalle'hen nähden.

Cairoli päätti kuitenkin jälkimmäisenkin erän tyylikkäästi voittajana peitoten Pourcelin 0,744 sekunnilla.

– Olen miltei sanaton! Aivan mahtavaa voittaa mestaruus Italiassa. Tämä oli kerta kaikkiaan upea päivä minulle ja kotiyleisölle, pudotteli Cairoli.

Cairolin äidin poismenosta tuli kuluneeksi sunnuntaina tasan vuosi.

– Tämä teki tästä päivästä vieläkin erityisemmän, totesi Cairoli tunteet pinnassa.

Beirer haltioissaan – katseet
myös suomalaistallin suuntaan

KTM:n kilpailutoimenjohtaja Pit Beirer oli syystäkin tyytyväinen molempien mestariensa suorituksiin ja saavutuksiin.

– Pidän näitä tänään varmistuneita kahta mestaruutta massiivisina saavutuksina. Tämä oli Tonylle (Cairoli) hänen kuudes mestaruutensa ja kolmas KTM:llä. Tony on paljon enemmän kuin huippukuljettaja. Hän on mestaritaktikko ja joukkuepelaaja. Hän on radalla ja sen ulkopuolella hieno esikuva kaikille nuorille kuljettajille, hehkutti Beirer.

– Yksi näistä nuorista kuljettajista on Jeffrey. Tämä on hänen ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen mestaruutensa. Jeffrey on osoittanut lahjakuuteensa kaikkialla. Senhän me jo tiedämmekin, mihin hän pystyy Faenzan kaltaisella hiekkaradalla, jatkoi Beirer.

Beirerilla riittää tällä kaudella edelleen kullanhohtoisia odotuksia myös ratapuolella, jossa hänen katseensa kiinnittyvät Ajo Motorsportin päällikön Aki Ajon johtaman KTM:n tehdastiimin suuntaan.

Red Bull KTM Ajo Factory Racing-tiimin saksalaiskuljettaja Sandro Cortese johtaa Moto3-luokan MM-sarjaa 32 pisteellä, kun kaudesta on ajamatta kuusi osakilpailua.