Buellilta hyviä ja huonoja uutisia

Buell Super Touring 1190

Amerikkalainen moottoripyörävalmistaja Buell on jälleen uuden äärellä. Mutta tällä kertaa uutiset eivät ole pelkästään hyviä.

Tämänkertaiset uutiset koskevat uutta Super Touring 1190 -mallia. Alunperin sen konseptimallin ensimmäiset tiedot julkaistiin tasan kaksi vuotta sitten hyvin suurpiirteisten luonnoskuvien kera, jossa se näytti lähinnä legopalikoista rakennetulta seikkailupyörältä. Ajankohta oli sikäli otollinen, että julkaisu osui heti Harley-Davidsonin esittelemän Pan American julkistuksen perään. Uudesta Buellista odotettiinkin kilpailijaa uudelle Harrikan seikkailupyörälle, joskin selvästi tehokkaampana. Oikeuttaisihan sen silloin ilmoitettu 185 hevosvoiman teho yhdistettynä 138 newtonmetrin vääntöön vielä tänä päivänäkin seikkailupyörägenren ykköspaikkaan. Super tourerin ennakoitiin tulevan markkinoille kauden 2023 aikana.

Kahden vuoden takainen Super Touringin konseptimallin kuva.

Mutta paljon on muuttunut sen jälkeen. Viimeisimmät tulevasta Super Touring 1190:sta julkaistut kuvat osoittavat, että odotettu seikkailupyöräkonsepti on muuttunut enemmänkin sporttoureriksi. Valmistajan ilmoittama ”maailman nopein touring bike” vaikuttaa vähän ontuvalta lupaukselta, kun otetaan huomioon että se kilpailee sellaisten mallien kuin Kawasaki H2 SX ja Suzuki Hayabusa kanssa selvästikin täysin samassa luokassa. Tämä ei kuitenkaan ollut vielä se huonoin uutinen.

Niitä nimittäin riittää vielä useita. Ensinnäkin tuotannon aloittamista on jo nyt lykätty vuoteen 2025. Toiseksi mallille ei näillä näkymin olla hakemassa Euro 5 -hyväksyntää eikä se välttämättä saa varustukseensa edes ABS-jarruja, ja molemmat olisivat ehdottomia edellytyksiä, jotta olisi edes toivoa nähdä malli myös Euroopan markkinoilla. Toisaalta, Buellilla ei tällä hetkellä ole enää edes jälleenmyyntiverkostoa Euroopassa eikä sellaista tiedetä olevan suunnitteilla, joten on hyvin epävarmaa nähdäänkö tulevaa Super Touringia tai muitakaan nykyisiä ja tulevia Buell-malleja lainkaan Euroopan markkinoilla. 

Uusin numero