Aki Ajolla on koossa tallipäällikkönä jo 25 MM-osakilpailuvoittoa

Sen 12. kautta tallipäällikkönä MotoGP-sarjassa vaikuttavalle Ajolle tarjoili Red Bull KTM Ajo-tehdastiimin espanjalaiskuljettaja Luis Salom viilettämällä Moto3-luokan voittoon välittömästi kauden avauskisassa Losailin aavikkoradan valonheittimien loisteessa.

– Onhan tuo iso ja hieno määrä, joka palauttaa upeita muistoja mieleen. Eipä silti, ei niitä voittoja ole rehellisesti sanottuna niin kauheasti tullut kuitenkaan laskettua. Tietenkin nautimme hetkestä ja voitosta, mutta kyllä tämä on niin intensiivistä työtä, että voitot tavallaan unohtuvat, kun lähdemme uudella innolla jo kohti tulevaa, toteaa Ajo.

Andrea Ballerini avasi
voittotilin vuonna 2003

Ajo Motorsportin voittotili avautui historiallisesti vuonna 2003, kun italialainen Andrea Ballerini tervehti ruutulippua ykkösenä Phillip Islandin märällä radalla Australiassa ajetussa 125-kuutioisten luokan osakilpailussa.

– Se oli muutenkin ikimuistoinen kisa, kun tiimimme toinen kuljettaja, japanilainen Masao Azuma ajoi toiseksi. Siitä se lähti, muistelee Ajo.

Ballerinin jälkeen seuraavaa voittoa saatiin odottaa vuoteen 2008, joka toi samalla täysosuman tullessaan ensimmäisen maailmanmestaruuden muodossa. Ranskalainen Mike Di Meglio ajoi piikkiluokan mestariksi neljän osakilpailuvoiton vauhdittamana.

– Ensimmäinen mestaruus on aina ensimmäinen mestaruus. Siinä oli tietenkin myös erityisen paljon tunnetta pelissä vähän vaikeampien vuosien jälkeen, Ajo alleviivaa lokakuun 5. päivän vuonna 2008 Phillip Islandilla.

Marc Marquez loistaa
”tähtitehtaan” timanttina

Vuonna 2010 vuorostaan espanjalainen Marc Marquez mellasti ylivoimaiseksi mestariksi Ajo Motorsportin väreissä.

Sarjan yhdeksi valovoimaisimmaksi tähdeksi noussut ja Qatarissa MotoGP-luokan uransa kolmannella sijalla avannut Marquez ajoi peräti kymmenen osakilpailuvoittoa tuulettaessaan 125-kuutioisten mestaruutta.

– MotoGP:ssä on ollut ja on tietysti edelleen paljon laadukkaita kuljettajia, mutta näen, että Marc on Rossin (Valentino) manttelinperijänä. Näen asian tosin myös niin, että Rossi on Rossi ja Marc on Marc, luonnehtii Ajo.

Ajo seuraa edelleen tiivisti ja tarkalla silmällä hänen tiimissään mestarin mittoihin jalostuneen Marquezin otteita.

– Sunnuntainakin viivytin lähtöä lentokentälle ihan viime tippaan, että näen Marcin maaliintulon. Keskustelemme ja vaihdamme Marcin kanssa ajatuksia puhelimessa ja tapaamme toisiamme tietty myös kisavarikoilla. Ja jos kiireinen Marc ei itse ehdi, niin hänen isänsä Julian kyllä pitää taatusti huolen siitä, että saan ajankohtaista tietoa pojan kuvioista tutun värikkääseen tyyliin, naurahtaa Ajo.

– Marcin nimi on nyt kaikkien huulilla, mutta mikä minusta parasta, Marc on yhä se sama Marc, jonka kanssa teimme kaudella 2010 hienoa yhteistyötä, jatkaa Ajo.

Moto3-mestaruus opettavaa
aikaa kaikille osapuolille

Kaudella 2011 ei mestaruutta tullut, mutta ranskalainen Johann Zarco saavutti MM-hopeaa.

Zarco ajoi Ajo Motorsportille yhden voiton samoin kuin hänen saksalainen tiimikaverinsa Jonas Folger.

Viime kaudella Ajo Motorsportin ja uuden Moto3-luokan suureksi nimeksi nousi saksalaismestari Sandro Cortese viidellä osakilpailuvoitolla. Britti Danny Kent täydensi muhkeaa saldoa kahdella ykkössijalla.

– Teimme yhteensä kolme vuotta yhteistyötä Cortesen kanssa. Oli hienoa päättää tuo taival mestaruuteen. Opimme viime kauden aikana paljon toisiltamme.

– Mahtavaa oli tietenkin myös se, että voitimme heti ensimmäisen Moto3-luokan mestaruuden aloitettuamme vahvan yhteistyön KTM:n kanssa, tähdentää Ajo.

Moto3-luokassa jo
viisi voittoa putkeen

Ajo Motorsport päätti kauden 2012 komeaan kolmoisvoittoon, josta vastasivat Kent, Cortese ja malesialainen Zulfahmi Khairuddin.

Salom venytti suomalaistallin voittoputken nyt jo viiden osakilpailun mittaiseksi viime kauden loppu mukaan lukien.

Täksi kaudeksi Ajo Motorsportiin MM-hopeamitalistina tullut Salom oli kuin kohtalon ivasta se kuljettaja, joka vei viime kaudella nimiinsä Aragonin kisan, ennen kuin suomalaistalli otti omansa Motegissa, Sepangissa, Phillip Islandilla ja Valenciassa.

– En muuten ole itse tullut ajatelleeksikaan tätä ennen kuin se otettiin Qatarin GP:ssä puheeksi. Viisi voittoa peräjälkeen kolmen erin kuljettajan ajamana. Onhan se aika harvinaista. Ei tule nyt ainakaan äkkiseltään vastaavaa mieleen, sanoo Ajo.

Suomalaistalli Ajo Motorsportin saavuttamat MM-osakilpailuvoitot ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjassa:
2003: Andrea Ballerini (1), Italia (125-kuutioisten luokka)
2008: Mike Di Meglio (4*), Ranska (125-kuutioiseten luokka)
2010: Marc Marquez (10*), Espanja (125-kuutioisten luokka)
2011: Johann Zarco (1), Ranska ja Jonas Folger (1), Saksa (125-kuutioisten luokka)
2012: Sandro Cortese (5*), Saksa ja Danny Kent (2), Iso-Britannia (Moto3-luokka)
2013: Luis Salom (1), Espanja (Moto3-luokka)
* = maailmanmestaruus
 

Uusin numero