Ajolle on luvassa epävakaista juhannussäätä Hollannin TT:ssä

MM-sarjassa yhtäjaksoisesti aloitusvuodesta 1949 lähtien mukana olleen Assenin pitkiin perinteisiin kuuluu myös se, että Hollannin TT:n kisapäivä on lauantai.
– Asseniin on lupailtu vastaavaa säätä, mikä vallitsi viimeksi Silverstonessa, eli viileää ja sateista. Tietysti toiveissa on kuivaa keliä, mutta sateen sattuessa sekin on tavallaan parempi, että siellä ajettaisiin sitten kaikkina päivinä märällä radalla harjoituksista lähtien. Olosuhteet säilyisivät ainakin samanlaisina alusta loppuun, tuumii Ajo.

Tuttu rata kolmelta aiemmalta vuodelta

Ajo, 16, on ehtinyt kilpailla iästään huolimatta Assenissa jo kolmena aiempana vuotena. Tosin silloin panoksena eivät vielä olleet MM-pisteet, joita Ajo on napsinut tällä kaudella tililleen Estorilin ja Barcelonan osakilpailuista.
– Ajoin Assenissa Red Bull Rookies Cupia kaudella 2008 ja olen kilpaillut siellä sen jälkeen Saksan ja Hollannin mestaruussarjojen merkeissä. Pohjat ovat siis olemassa ja pääsen hakemaan heti torstain ensimmäisistä harjoituksista lähtien fiilistä ajamiseen radan opettelun sijaan. Radalla ei ole minulle kuin yksi erilainen kurvi aiempaan nähden.
Ja nopeita kurvejahan kuljettajien pitämällä 4524 metrin mittaisella teknisellä radalla riittää. Niistä tusina taittaa oikealle ja kuusi vasemmalle.
– Tosi paljon mutkia, eikä pitkiä suoria, mutta minun mielestäni rata on ihan hyvä, luonnehtii Ajo.

Ero kärkeen on kaventunut

Sarjan pisimmällä radalla Silverstonessa on mittaa peräti 5,9 kilometriä.
– Pystyin pitämään Silverstonen pitkällä radalla eron kovimpaan kärkeen samana, kuin kauden aikaisemmissa kisoissa ja siihen pitää olla tyytyväinen, Ajo viittaa nousujohteisen vauhtiinsa.
MM-pisteissä toisena olevan saksalaiskuljettajan Jonas Folgerin kanssa Valkeakosken suunnalla Britannian GP:n jälkeen harjoitellut Ajo on suoriutunut opetteluvuotensa ensimmäisestä kolmanneksesta pääosin mallikkaasti. Eväät seuraavalle askeleelle alkavat jo olla olemassa saksalaistiimi Interwettenin Aprilia RSW-pyörän puikoissa.
– Varsinkin kuivalla kelillä kehitys on ollut koko ajan nousujohteinen, vahvistaa Ajo.

* 125-kuutioisten luokan 7/17 MM-osakilpailun aikataulu 23.-25. kesäkuuta Assenissa:

Torstai 23.6.
Klo 10.15-10.55, 125-kuutioisten luokan 1. vapaa harjoitus Klo 14.15-14.55, 125-kuutioisten luokan 2. vapaa harjoitus

Perjantai 24.6.
Klo 10.15-10.55, 125-kuutioisten luokan 3. vapaa harjoitus Klo 14.00-14.40, 125-kuutioisten luokan aika-ajo

Lauantai 25.6.
Klo 9.40-10.00, 125-kuutioisten luokan warmup Klo 13.00, 125-kuutioisten luokan MM-osakilpailu 7/17

* Assenin ratainfo:
Pituus: 4542 metriä
Leveys: 14 metriä
Mutkat vasemmalle: 6
Mutkat oikealle: 12
Pisin suora: 487 metriä
Valmistunut: 1955
Modifioitu: 2010

Kauden 2010 kisan kärkikolmikko:
1) Marc Marquez Espanja, Red Bull Ajo Motorsport Derbi 37.48,923, 2) Nicolas Terol Espanja, Bancaja Aspar Team Aprilia + 2,332, 3) Pol Espargaro Espanja, Tuenti Racing Derbi + 8,134.

* 125-kuutioisten luokan tilastotärppejä Asseniin

– MM-sarjaa johtavan Nicolas Terolin 14 podiumsijoituksen putki katkesi edellisessä kisassa Silverstonessa, jossa hän oli kahdeksas. Viime vuonna hän ajoi Assenissa toiseksi kilpailun nopeimman kierroksen siivittämänä.
– MM-sarjassa toisena olevasta Jonas Folgerista tuli Silverstonen voiton myötä Saksan nuorin GP-voittaja 17 vuoden ja 303 päivän ikäisenä. Moto2-luokan MM-sarjaa vakuuttavasti johtavalla Stefan Bradlilla oli ikää 18 vuotta ja 262 päivää, kun hän kiirehti piikkiluokan voittajaksi vuonna 2008 Brnossa.
– Folger sijoittui MM-sarjan debyyttivuotenaan 2009 Assenissa seitsemänneksi. Viime vuonna hän nousi Hollannin TT:ssä kymmenenneksi, vaikka ei mahtunutkaan aika-ajossa 107 prosentin säännön sisään. Starttilupa heltisi harjoituksissa ajetun ajan perusteella.
– MM-sarjassa kolmantena oleva Johann Zarco oli viime kaudella 12:s Assenissa, joka on toistaiseksi hänen paras sijoituksensa Hollannin osakilpailussa. Zarcolla on koossa kuuden kisan jälkeen 83 pistettä, eli jo nyt kuusi enemmän, kuin koko kaudella 2010 yhteensä. Hän ajoi edellisessä kisassa Silverstonessa uransa parhaat kisa- ja aikasijoitukset: kisassa toinen ja aika-ajossa kolmas.
– MM-sarjassa neljäntenä oleva Sandro Cortese pauhasi kaksi vuotta sitten paalupaikalle Assenissa kaatuen kuitenkin kilpailun viidennellä kierroksella. Viime vuonna hän oli Assenin kisassa ja aika-ajossa samalla sijalla, eli viidentenä.
– MM-sarjassa viidentenä oleva Efren Vazquez on ajanut tähän mennessä kerran pisteille Assenissa. Se tapahtui kaudella 2009, jolloin hän oli 12:s. Viime vuonna hän kaatui neljännellä kierroksella Ramshoekissa taistelultaan paikoista kärkiryhmässä.
– Sergio Gadea voitti piikkiluokan kisan vuonna 2009 Assenissa lähdettyään liikkeelle yhdeksännestä ruudusta. Viime vuonna hän ajoi Hollannin TT:ssä sijalle 23 Moto2-luokan kalustolla.

Uusin numero