Ajo: ”Myrskyvaroitus on päällä”

Franciscoksi nimetty taifuuni on lähestymässä kovaa kyytiä Japania ja sen odotetaan saavuttavan nousevan auringon maan perjantaina tai lauantaina. Rajuja sateita mukanaan tuova Francisco puhaltaa puuskissa myrskytuulta, jonka arvioidaan saavuttavan rajuimmillaan yli 220 kilometrin tuntinopeuden.

– Meille on annettu järjestäjien taholta varoitus mahdollisesta myrskystä. Tiimini työskentelee tulevana viikonvaihteena kevytrakenteisessa varikkoboksissa ja mikäli myräkkä iskee, meidän on neuvottu siirtymään välittömästi sisätiloihin pyörä, työkalut ja muut tarvikkeet mukaan luettuna, kertoo Ajo.

Vain 120 kilometrin etäisyydellä Fukushiman ydinvoimalasta sijaitsevalla ja vuoden 2011 rajussa luonnonkatastrofissa kovia kokeneella Motegin radalla tullaan ajamaan näillä näkymin varsin vaihtelevissa sääolosuhteissa.

– Kisapäiväksi sunnuntaiksi on lupailtu ihan hyvää keliä, mutta perjantai ja lauantai saattavat tuoda tullessaan ihan mitä tahansa. Ei auta kuin katsoa, odottaa ja toivoa, että ainakaan pahin myrsky ei ulotu tänne asti, toteaa Ajo.

Kolmas GP-viikonloppu
putkeen ei paina Ajoa

Japani merkitsee jo kolmatta peräkkäistä kisaviikonvaihdetta kaukomailla.

– Onhan tämä kova rutistus, mutta ei se minua paina. Mahdollinen pieni väsymys unohtuu viimeistään pyörän selässä, vahvistaa kovakuntoinen Ajo, 19.

Ajo on ajanut kahdessa edellisessä kisassa Malesiassa ja Australiassa molemmissa Moto3-luokan MM-pisteille. Suomalaistiimi Avant Tecnon KTM-kuljettaja sijoittui Sepangin radalla 12:nneksi ja viime sunnuntaina komean nousun myötä yhdeksänneksi tuulisella Phillip Islandilla.

– Molemmat kilpailut Malesiassa ja Australiassa ovat kulkeneet hyvin, mutta aika-ajoihin on jäänyt parantamiseen varaa. Minun on keskityttävä ja panostettava nimenomaan aika-ajoon täällä Japanissa, jotta pystyn ottamaan kisassa paikkani kärkiryhmästä, painottaa Ajo.

Ajolla on kokemusta kahden GP:n verran Motegin 4801 metrin mittaiselta radalta.

– Tämä on luonteeltaan sellainen ”stop and go”-rata, joka pitää sisällään kovia jarrutuksia ja kiihdytyksiä. Radalla on useita hitaampia mutkia, joista on pystyttävä kiihdyttämään terävästi suorille. Onhan tämä aivan erilainen rata viimeksi ajamaamme Phillip Islandiin verrattuna, mutta olen jo ehtinyt päästä sinuiksi sen kanssa. Viime vuonnakin täällä kulki suht hyvin, sanoo keleistä huolimatta luottavaisin mielin urakkaansa valmistautuva Ajo.

Motegin ratainfo:
Pituus: 4801 metriä
Leveys: 15 metriä
Mutkat vasemmalle: 6
Mutkat oikealle: 8
Pisin suora: 762 metriä
Valmistunut: 1997

Moto3-luokan ennätyksiä kaudelta 2012:
Rataennätys: Alessandro Tonucci Italia, FTR Honda 1.59,111
Paalupaikkaennätys: Danny Kent Iso-Britannia, KTM 1.58,371
Huippunopeus: Zulfahmi Khairuddin Malesia, KTM 220.5 km/h

Moto3-luokan kauden 16/17 MM-osakilpailun aikataulu Motegin radalla Japanissa:
Perjantai 25.10.

03.00-03.40, 1. vapaa harjoitus
07.10-07.50, 2. vapaa harjoitus

Lauantai 26.10.
03.00-03.40, 3. vapaa harjoitus
06.35-07.15, aika-ajo

Sunnuntai 27.10.
02.40-03.00, warm up
04.00, MM-osakilpailu 16/17

Uusin numero