Agostinin näkemys Lorenzosta ja Rossista Yamahalla: kaksi kukkoa samassa kanalassa

Viimeisimpänä eikä suinkaan vähäisempänä Yamahan MotoGP-luokan tehdastiimin ensi kauden harmonian kyseenalaistaa lajin kaikkien aikojen menestynein urheilija, 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini.

– Valentino ja Jorge ovat molemmat kasvaneet ihmisinä ja kuljettajina siitä, kun he viimeksi ajoivat tiimikavereina. Pidän kuitenkin omankin kokemuksen perusteella lähes mahdottomuutena sitä, että voisivat pysyä ystävinä koko kauden. Ajaessasi samanlaisella pyörällä haluat ensisijaisesti kukistaa tiimikaverisi ja osoittaa sen myötä vahvuuteesi, sanoo Agostini muistellen samalla omaa ja vastaavaa tilannetta aikoinaan Mike Hailwoodin ja Phil Readin kanssa.

Ajat ovat muuttuneet, mutta Ago ei hellitä näkemyksestään.

– Kun kanalassa on kaksi kukkoa, niin niistä yksi haluaa olla enemmän kukko kuin toinen.

Agostinilla on silti selkeä kanta Yamahan ensi kauden nokkimisjärjestyksestä.

– Lorenzo on suosikki. Rossi voi voittaa kisan tai kaksi, mutta takavuosien kaltaista dominointia ei häneltä enää nähdä. Hänen kilpakumppaninsa ovat nuorempia ja kehittyneitä.

Lorenzo kääntää taitavasti
huomion Rossiin ja Marqueziin

Lorenzosta ja Rossista ei kehkeydy taatusti vieläkään ylimpiä ystäviä keskenään, mutta he eivät ole suinkaan lietsoneet tulikivenkatkuista kapinaa keskenään, päinvastoin. Jännitettä on viritelty ja sotakirveet on kaivettu esiin ulkopuolisten tahojen toimesta. Tähän kaartiin kuuluu myös Yamahan ex-päällikkö Masao Furusawa.

Lorenzolle tilanne on kuitenkin tavallaan mieluinen. Lorenzo on hallitseva mestari, mutta hän voi keskittyä ensi kauteen tuntuvasti pienempi painolasti paineita harteillaan ainakin tällä hetkellä ”mediaseksikkäämpiin” Rossiin ja MotoGP-luokan kohuttuun tulokkaaseen Marc Marqueziin verrattuna.

Jopa uransa päättymisestä nykyisen, vuoden 2014 loppuun ulottuvan sopimuskauden jälkeen vihjaillut Lorenzo osaa käyttää kuvion taitavasti edukseen vilunkeja kommentteja lasketellessaan.

– Olen voittanut urallani neljä mestaruutta ja se on enemmän kuin olen uskaltanut toivoa. Tietenkin haluan voittaa niitä lisää, mutta olen jo nyt tyytyväinen.

– Rossi, minä, sekä Hondan Pedrosa (Dani) ja Marquez ovat suosikkeja uuteen kauteen lähdettäessä. Marquez ehti osoittaa jo testeissä matavia otteita. Hän tarvitsee aikaa tottuakseen MotoGP-luokkaan, mutta uskon, että otollisissa olosuhteissa hänellä on kaikki mahdollisuudet taistella jo heti alkukaudesta paalupaikoista ja podiumsijoituksista, vauhdittaa Lorenzo huomion siirtämistä toisaalle.

”Joulupukilta on turhaa
pyytää mestaruutta”

Lorenzo toppuuttelee toisaalta puheita hänen ja Rossin väleistä.

– Olemme kaksi kunnianhimoista urheilijaa, jotka haluavat voittaa. Se merkitsee keskinäistä taistelua, mutta ei sen tarvitse meistä silti vihamiehiä tehdä. Uskon, että välimme ovat jatkossa paremmat kuin kolme tai neljä vuotta sitten. Näen kuitenkin ja niin tekee varmasti hänkin (Rossi), että ei meistä ole tarvetta kasvaa superhyviä ystäviä keskenämme. Kilvanajo ei ole samanlaista joukkuepeliä kuin jalka- tai koripallo. Jokainen kuljettaja tekee yksilönä oman työnsä, alleviivaa Lorenzo.

Perheensä ja ystäviensä kanssa joulunviettoon rauhoittuva Lorenzo pitää lahjatoiveet visusti omana tietonaan. Sen Mallorcan mies tosin auliisti kertoo, millaisia terveisiä hän ei ainakaan ole lähettänyt Korvatunturin suunnalle.

– Mestaruus on asia, jota on turha edes yrittää joulupukilta pyytää. Sen eteen on itse tehtävä rankasti töitä päivästä toiseen. Niin, eikä sekään vielä välttämättä riitä.

* Kuvassa Giacomo Agostini, Jorge Lorenzo ja Phil Read. Kuva: Yamaha Racing
 

Uusin numero