Agostini: “Ikä ei ratkaise RR:ssä, muuten ajaisin vielä itsekin!”

– Ikä ei ratkaise, muuten ajaisin vielä itsekin!, lataa aina sanavalmis MotoGP-varikoiden vakiovieras Agostini, 70.

Ja kyllähän hän toki ajaakin, kuten viimeksi viime kesänä muistojen kultaamalla Imatralla nähtiin.

Agostinin MM-tasolle suuntaama lentävä lausahdus liittyy – kuinkas muuten – hänen yhtä kuuluisaan maanmieheensä, eli runsaan kuukauden kuluttua 34 vuotta täyttävään yhdeksänkertaiseen maailmanmestariin Valentino Rossiin.

Agostinin usko ei riitä
Rossin kymmenenteen

Paluun Yamahalle vielä kahdeksi vuodeksi tehneen Rossin ympärillä on riittänyt ja riittää jatkossakin paljon puhetta. Spekulointi hänen mahdollisuuksistaan kivuta takaisin huipulle kahden katastrofaalisen Ducati-kauden jälkeen käy kovilla kierroksilla. Välillä vaikuttaa, että jopa ylikierroksilla.

Rossin iskukyvystä nuorempien haastajien puristuksessa ei tiedä kukaan, ei edes mies itsekään, ennen kuin virallinen testikausi jyrähtää käyntiin helmikuun alussa Sepangin radalla Malesiassa.

Ja jos vielä silloinkaan. Lopullinen totuus alkaa hahmottua ja valjeta joskus toukokuun tietämillä parin osakilpailun jäljiltä.

Agostini uskoo Rossin yltävän kelpo kyytiin, mutta kymmenenteen titteliin tyylikkäästi harmaantuneen herran luottamus ei sentään riitä. Rossin tiimikaveri ja hallitseva mestari Jorge Lorenzo on ainakin ennakkoon vahvoilla, vaikka Agostini ei sitä suoraan ääneen suostu lausumaankaan.

– Olen vakuuttunut siitä, että Rossin ura ei ole vielä ohi kilvanajajana, mutta se seuraavan mestaruuden voittaminen on äärimmäisen vaikeaa.

Vaikka ikä ei Agostinin mielestä näyttelekään merkittävää roolia, niin hän nostaa sen silti esiin ajatustensa tueksi ja pehmittääkseen kommenttejaan.

– Siitä on kulunut kaksi vuotta, kun Valentino voitti viimeksi kilpailun ja kolme vuotta siitä, kun hän voitti viimeisimmän mestaruuden (2009). Niin, ja hän on nyt myös pari vuotta vanhempi, Agostini avaa mielensä maisemia.

Bou uhkaa mestaruuksien
määrässä Agostinia ja Salmista

Agostinilla on edelleen hallussaan eniten moottoripyöräurheilun henkilökohtaisia maailmanmestaruuksia.

Seuraavina kultalistalla tulevat enduroikoni Juha Salminen ja espanjalainen ratamoottoripyöräilijä Angel Nieto 13 henkilökohtaisen tittelin saldolla.

Salmisella on kaikki saumat saavuttaa Agostini mestaruuksien määrässä, joskin takaa tulee tässä mielessä todella kova uhkaaja, trialissa titteleitä liukuhihnalta taiteileva espanjalainen Toni Bou.

Fysiikan lakeja uhmaavan Boun plakkarissa on jo 12 mestaruutta, kun mukaan ynnätään myös ne hallisarjassa ajetut. Boun 13:s kulta on jo hyvää kyytiä jalostumassa, sillä hän käynnisti halli- eli X-trialin MM-kauden voitolla viime viikonvaihteessa sumuisen saarivaltakunnan Sheffieldissa.

Seuraava osakilpailu odottaa vuoroaan Boun kotiyleisön edessä Barcelonassa 10. helmikuuta.

* Kuvassa Giacomo Agostini (vas.) ja Phil Read. Kuva: Yamaha Racing
 

Uusin numero